galéria megtekintése

Rátenyereltek az elárverezett Ménesbirtokra, jöhet a haveri mintagazdaság

Valamennyi állami tulajdonban lévő mezőhegyesi földet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság használatába adják. Az eladási licitekre nem kötnek szerződést, a korábban megkötött földhaszonbérleti szerződésektől pedig eláll az állam.

Az újonnan létrehozandó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság használatába adják a Mezőhegyesen lévő összes állami földet. Farkas Sándor kormánybiztos hétfőn a kisvárosban tartott sajtótájékoztatóján kérdésre meg is erősítette: a földárverési liciten megszerzett területekre már a szerződést sem kötik meg. A korábban ugyanezekre a földekre más pályázók által megkötött haszonbérleti szerződéseket fölbontják. A jövőben az állami tulajdonú új gazdasági társaság látja el mindazokat a feladatokat, amelyeket eddig a magántulajdonú Ménesbirtok Zrt.-ben és az Állami Ménes Kft.-ben láttak el.

Farkas Sándor kormánybiztos Mezőhegyesen - nem hazudtolta meg a titulusát
Farkas Sándor kormánybiztos Mezőhegyesen – nem hazudtolta meg a titulusát
Koncz György / Népszabadság

A kormány 2013-ban a Földet a Gazdáknak! program keretében haszonbérleti pályázatot hirdetett a 2004-ben privatizált Ménesbirtok Zrt. által bérelt 8 ezer hektárnyi állami föld háromnegyedére. A területeket számos szabálytalansággal kínálták a leendő bérlőknek. Figyelmen kívül hagyták, hogy a Ménesbirtok Zrt.-nek előbérleti joga van rájuk. Nem vették figyelembe az egységes öntözési rendszer meglétét, és azt sem, hogy a zrt. biztosította a majorok lakossága számára az ivóvízellátást. Némelyik kiírás a bekötőutat és a majorban élő nyugdíjasok virágoskertjét is a bérlőknek adta volna.

 

A legnagyobb félelmet az keltette, hogy ha kihúzzák a földet a magáncég alól, akkor az kénytelen lesz megválni 400 állandó és mintegy ezer ideiglenes munkavállalója többségétől, így a város utolsó nagy munkáltatója, helyiadó-fizetője és szociális támogatója zsugorodik össze. A kormány sokáig hajthatatlan volt. Nemcsak a pályázaton nyertes majdani haszonbérlőkkel kötötte meg a szerződést, hanem tavaly ősszel eladásra is meghirdetett a 8 ezer hektárnyi állami földből mintegy 6 ezer hektárt. Végül Simonka György fideszes országgyűlési képviselő köréhez tartozó személyek, illetve a Ménesbirtok Zrt. menedzsmentjének tagjai, illetve hozzájuk köthető személyek vásároltak nagyobb földdarabokat, összesen több mint 5 milliárd forintért.

Gúzsba kötve
Gúzsba kötve
Koncz György / Népszabadság

Több demonstráció után tavaly ősszel Lázár János kancelláriaminiszter megígérte Mitykó Zsolt polgármesternek, hogy állami mintagazdaság lehet a városban. Ehhez azonban egy szervezetbe kell tenni a veszteséget termelő állami ménest és a korábban azt is eltartó földterületet, amelyet előzőleg a magáncégtől elvenni, minden erővel szétdarabolni, és családi gazdaságoknak átadni igyekeztek. Farkas Sándor elmondta: a mezőhegyesi állami föld egyben marad, mert csak egyben működtethető az öntözési rendszer. Megtartják az intenzív vetőmagtermelést, átveszik a szarvasmarhatelepet, számos kérdésben kell megegyezniük a Ménesbirtok Zrt. tulajdonosaival.

Elijesztették a Ménesbirtok vevőjelöltjeit, aztán maguk vásároltak be

Hiába adta el néhány hónapja az állam, mégsem lesz az új vevőké a Mezőhegyesi Ménesbirtok közel kétezer hektárnyi földterülete. A kormány ugyanis egy rendelettel felülírta az árverések eredményeit. Részleteket itt olvashatnak: >>>

A tervezett program része, hogy megújítják a mezőgazdasági gyakorlati oktatást. Felújítják a világörökségi címre pályázó 24 műemlék jellegű épületet, idegenforgalmi programokat indítanak. A kormánybiztos kilátásba helyezte, hogy az állami mintagazdaság nemcsak megtartja a Ménesbirtok Zrt.-nél jelenleg dolgozó emberek munkahelyét, hanem további állásokat is létrehoz.

Zsákutcás fejlődés
Zsákutcás fejlődés
Koncz György / Népszabadság

Kérdésünkre, vissza lehet-e törvényesen venni a haszonbérbe adott, vagy a liciten eladott földet, Farkas Sándor azt felelte: igen. A kiírás szerint az állam három éven belül elállhat a szerződéstől. Ez itt a haszonbérletre érvényes, a vásárlási szerződések ugyanis létre sem jöttek. Az állam megtéríti a jogos költséget, amit a licitre és a pályázatokra fölöslegesen fordítottak a jelentkezők.

A Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója nem nyilatkozott. Kovács Sándor, az üzemi tanács elnöke annyit mondott: örülne, ha az ígéretek megvalósulnának, de mindebből egyelőre semmi sincs leírva. Mitykó Zsolt polgármestert nem sikerült elérnünk.

Hagyták lepuszulni
Hagyták lepuszulni
Koncz György / Népszabadság

Az utcán megkérdezett mezőhegyesiek többsége is szkeptikus volt, hogy az előzmények után teljesíti-e mostani ígéreteit a kormány. Az élelmiszerbolt előtt egy férfi azt mondta: szépet nem tud mondani, csúnyát meg nem akar. Egy középkorú nő megjegyezte: 1995-ben dolgozott utoljára, tehéngondozó volt a 39-es majorban. Lehet, hogy neki már elkésett a változás. Egy fiatal házaspár azzal hárította el a kérdésemet: jöjjek vissza két év múlva, majd akkor tudnak válaszolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.