galéria megtekintése

Rászálltak a rendőrök Simicska oszlopvédőire

15 komment


Fekete Gy. Attila

Kedd este kilenc órakor rendőrök szállták meg a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait védő egyik vagyonvédelmi cég központját, és hatósági ellenőrzést tartottak – tudta meg a Népszabadság.

Kedden a nap folyamán a rendőrök sorra igazoltatták a hirdetőoszlopoknál őrködő vagyonőröket, az igazolványukból minden adatot kiírtak, így pontosan tudták, ki hol van alkalmazásban. Engem este kilenckor hívtak fel, hogy a Legion Invictus Kft. munkaidőn kívül amúgy teljesen üres irodáját és annak környékét megszállta a rendőrség – közölte lapunkkal Magyar György ügyvéd, a Mahir Cityposter jogi képviselője.

Kerestük az ügyben a BRFK sajtóügyeletét, hogy erősítsék meg vagy cáfolják, hogy be nem jelentett hatósági ellenőrzést tartottak a Legion Invictus Kft.-nél. Megkérdeztük továbbá, hogy mi indokolta a hatósági ellenőrzést, és az mire terjedt ki?

Válasz helyett a rendőrség csak annyit közölt, hogy a hatályos törvény értelmében végeznek hatósági ellenőrzést. A hatósági ellenőrzés „a törvény hatálya alá tartozó tevékenység gyakorlásának jogszerűségére, a felelősségbiztosítási szerződés meglétére, a rendőrség által nyilvántartott adatok valódiságára, a rendőrség által hitelesített naplóba bejegyzett adatokra, és az engedélyezés vagy a tevékenység végzésének feltételeiben beállott változások vizsgálatára terjed ki”.

 

Kerestük az érintett cég képviselőjét is, de őt egyelőre nem sikerült elérni. Más forrásból a Népszabadság úgy tudja, a rendőrség egyidejűleg több cégnél is járt kedden. Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi illetékes azt állította, véletlen egybeesés csupán, hogy épp most végezték el az előre be nem jelentett hatósági ellenőrzéseket bizonyos vagyonvédelmi cégeknél. Ennek persze ellentmond, hogy állítólag csak azok a társaságok kaptak hatósági ellenőrzést, amelyek oszlopőrzésre szerződtek Simicska cégével.

Véletlenül épp most lett időszerű a vagyonőrök ellenőrzése
Véletlenül épp most lett időszerű a vagyonőrök ellenőrzése
Veres Viktor / Népszabadság

A szokatlan rendőri aktivitás annak fényében elgondolkodtató, hogy Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat fideszes önkormányzati és rendészeti tanácsnoka már vasárnap jelezte, a főváros „a rendőrség segítségét kéri a Mahir hirdetőoszlopainak elbontásával kapcsolatban, mivel a cég akadályozza a bontási munkákat”. Aznap Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is jelezte: a főváros a karhatalom segítségét kérheti a hirdetőoszlopok elbontásának akadályozása esetén.

Ám e nyilatkozatok hallatán mindenki arra gondolt, hogy majd a rendőrség fogja elparancsolni az oszlopvédő vagyonőröket a kiemelendő hirdetőoszlopok mellől. Ami kedd este történt, az túlmegy ezen, s az érintettek szerint nehezen értékelhető másképp, mint a fővárossal perben álló vállalkozó által felfogadott vagyonőrök nyílt megfélemlítéseként.

Megkerestük az ügyben a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát, mit szólnak a rendőrség eljárásához, és hogy mennyire gyakori az efféle hatósági ellenőrzés?

Veres Viktor / Népszabadság

Német Ferenc elnök lapunknak igen szűkszavúan csak annyit mondott: kizártnak tartja, hogy a belügyminiszter arra utasította volna az irányítása alá tartozó rendőrséget, hogy egymással perben álló felek jogvitájába az egyik fél oldalán hatósági eszközökkel lépjen fel.

A Mahir Cityposter és a Fővárosi Önkormányzat közti per, amelyben arról kell majd döntenie a bíróságnak, hogy jogszerűen mondta-e fel az önkormányzat októberben a Simicska-céggel 25 évre között szerződését, hétfőn kezdődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.