Rászállt a Hír TV egy aktivista tanárra

Az őszi kormányellenes tüntetések újabb szónoka került a jobboldali média célkeresztjébe: ezúttal a Kossuth téren, november 17-én tartott, A közfelháborodás napja néven meghirdetett, tízezernél is több embert az utcára csábított demonstráció egyik felszólalója keltette fel a Hír TV figyelmét. A televízió riportere kedden diákjai előtt próbálta faggatni Nagy Emília középiskolai tanárt, aki a Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul csoport és az Oktatói Hálózat képviseletében élesen bírálta a kormányzat oktatási koncepcióját a novemberi demonstráción.

Mint azt Nagy Emília lapunknak elmondta, kedd délben iskolájában, a fővárosi Leövey Klára Gimnáziumban, a könyvtárhoz tartozó irodában volt több diákkal, amikor egyszer csak rájuk nyitotta az ajtót egy számára addig ismeretlen nő. A tanár szerint a nő bemutatkozott, elmondta, hogy a Hír TV-től jött és rövid riportot készítene. Nagy Emíllia – mint felidézte – rögtön azt kérdezte, van-e engedélyük arra, hogy az iskolában forgassanak, mire azt a választ kapta: magánemberként kellene neki válaszolnia. Miután a pedagógus többszöri kérdésre is határozottan kijelentette, hogy nem nyilatkozik, a stáb elhagyta az iskolát.

Nagy Emília azt mondta, később derült csak ki, hogy az iskola vezetése megpróbálta kitessékelni a stábot az intézményből. Hozzátette: az iskola csak jóval azután kapott a fenntartó Kliken keresztül a Hír TV-től engedélykérelmet a forgatásra, hogy a stáb elhagyta a gimnáziumot. Nagy Emília felidézte, a Kliknek küldött kérelemben az állt: „Az interjú témája: úgy tudjuk, dr. Nagy Emília ellen csalás miatt vádat emeltek. Szeretnénk megkérdezni, igaz-e a vád, és pontosan mit tartalmaz a vádirat?" Nagy Emília közölte: nem tud arról, hogy bármiféle eljárás indult volna ellene.

A történtek miatt megkerestük Szikszai Pétert, a Hír TV vezérigazgató-helyettesét, akitől azt kérdeztük, volt-e engedélye a stábnak arra, hogy bemenjen az iskolába. Azt a választ kaptuk: „Kolléganőmet az iskola vezetői – köztük a nevelési igazgatóhelyettes – engedték be a könyvtárba Nagy Emíliához. Tehát engedéllyel tartózkodott az iskola épületében."
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már kedd délután jelezte közleményben: elvárják a Klik, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyors, hatékony, nyilvános eljárását.

Mint arról korábban már írtunk, a jobboldali média az őszi tüntetések szervezői, szónokai közül elsőként az Iwiw-alapító Várady Zsoltot „találta meg": a Hír TV a demonstrációk népszerű szereplőjének egy tizenegy évvel ezelőtti fű-ügyét vette elő. Várady az eset iratait nyilvánosságra hozta, s nem titkolta: minimális mennyiségű kannabiszt találták nála, vállalta az elterelést, az ügyet lezárták. Gulyás Balázst, a netadó elleni tüntetés szervezőjét is elővették, mert másfél évvel ezelőtt személyi sérüléssel járó közlekedési balesetet okozott. Egy másik szervezőről, Nemes Balázsról az derült ki, hogy bár a kormányt bíráló tüntetéseken vett részt, korábban jelentkezett a Miniszterelnökség gyakornoki programjára.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.