Rászállnak a rendőrök a bevándorlónak látszókra

„Minden menekültnek látszó embert igazoltatni kell, akivel szemben lehetséges, szabálysértési eljárást kell indítani, még akkor is, ha az adott szabályszegés esetén jog szerint pénzbírságot is kiszabhatna a rendőr. Különösen oda kell figyelni, azokra a harmadik országbeliekre (tehát nem uniós polgárokra), akiknek nincs vagy lejárt az úti okmánya, akiknél olyan célállomásig érvényes vonatjegyet találnak (ezek szerint meg is kell motozni őket), ahová még menedékesként regisztráltakként sem utazhatnának.”

Ilyen és hasonló útmutatást tartalmaz a Hvg.hu szerint az a rendőrségi kisokos, amelyet az illegális bevándorlókkal szembeni egységes rendőri fellépés érdekében (és feltehetőleg a szabályszegők minél egyszerűbb kiutasíthatósága érdekében) adott ki a rendőrség a közterületen szolgáló egyenruhásoknak.

Bár a Hvg.hu hosszan és részletesen sorolta a rendőrségi kisokosban felsorolt utasításokat, a leírtakkal kapcsolatos kérdéseinkre, mint például, hogy létezik-e a dokumentum, vagy hogy milyen ismérvek alapján mondhatja a rendőr valakiről, hogy bevándorló, és miért a kinézetük alapján zaklat a rendőrség a közterületen embereket, az ORFK sajtószolgálata egy a honlapjukra feltett közleményt küldött el válasz gyanánt.

E szerint nem létezik a Hvg.hu által leírt kisokos. Azaz, csak a cikkben leírt tartalommal nem létezik, mert amúgy létezik egy, a rendőri intézkedéseket segítő belső szakmai módszertani útmutató, amit a harmadik országbeli polgárokkal szembeni egységes intézkedés érdekében adtak ki.

Majd közleményében a rendőrség leszögezi, hogy álláspontja szerint „a rendőri intézkedéseket segítő belső szakmai módszertani útmutatót, annak tartalmát szándékosan torzítva az olvasók megtévesztésére alkalmas módon közölni nem más, mint a rendőrség törvényes működésébe vetett közbizalom gyengítését célzó hangulatkeltés”. Hozzátették: a rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzi törvényben rögzített feladatait. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan milyen utasításokat tartalmaz a „nem kisokos” „belső szakmai módszertani útmutató”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi kommunikációs munkatársa, Simon Ernő a Hvg.hu megkeresésére az eset kapcsán azt mondta: „A magyar jogrendben is hatályos emberi jogok egyetemes nyilatkozata alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy menekültstátusért folyamodjon, kérvényét megfelelő körültekintéssel vizsgálják, és egyedileg bírálják el, automatikusan tehát senkit nem lehet visszafordítani – és ehhez rendőrségi eszközöket sem lehet felhasználni az adminisztrációs kelléktárból”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.