galéria megtekintése

„Ránk fogja robbantani a házat” - csak a hatóságot nem izgatja az életveszélyes szomszéd

3 komment


Rab László

Kotródjanak innen! – mondta V. úr a résnyire nyitott ajtóban, majd azt állította, hogy minden engedélye megvan, senkinek semmi köze hozzá, hogy gázpalackkal fűt. A társasház lakói viszont attól rettegnek, hogy V. rájuk robbantja az egész épületet.

Lakjunk egy kilenclakásos társasházban Budapest legdrágább övezetében, érezzünk gázszagot egy karácsony előtti estén, majd tegyük szóvá, hogy lakótársunk szabálytalanul, propán-bután gázpalackokkal fűti a lakását. Ezt tette a nyugdíjas igazságügyi orvos szakértő, aki lakótársaival amiatt kezdett aggódni, hogy V. úr barkácsolt fűtőrendszere egyszer csődöt mond, és felrobbantja a házat.

– Nem szeretnénk bekerülni a híradásokba – mondta paksamétája fölé hajolva Cs. Mária a XI. kerületi Törökbálinti úton, és felidézte a 2014. december 17-i délutánt, amikor is émelyítő gázszag kezdett terjengeni a lépcsőházban. – Kivonult a katasztrófavédelem, a tűzoltók elzárták a vezetékes gázt, bejutni az érintett lakásba nem tudtak, ezért ki kellett hívni a rendőrséget is. Kérdeztük, találtak-e benn gázpalackot. Azt felelték, hogy nem. Hát akkor addig keressék, amíg meg nem lesz, mondtuk többen indulatosan, mert előzőleg többször láttuk, hogy palackokat hoznak a lakásba. Miközben ilyet a többszintes társasházban használni nem szabad.

A XI. kerületi kilenclakásos társasház
A XI. kerületi kilenclakásos társasház
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Gázszivárgás

A szagos eset után a közös képviselő bejelentést tett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon „propán-bután gázpalackok szabálytalan tárolása és közveszély okozására alkalmas szabálytalan fűtésrendszer kiépítésének gyanúja” miatt. Megadta V. úr pontos címét is. A közös képviselő a lakók többségének meghatalmazása alapján rendőrségi feljelentést is tett, „közveszély okozása bűncselekmény elkövetése” miatt. Ebben a feltételezett szabálytalan bekötést adta meg a szivárgás okának, amely miatt elöntötte a gáz az egész társasházat.

Áldozatjelöltek

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa 2014. december 30-án kelt levelében olvasható, hogy „a lakás területén több PB-gáz-palackot tárolnak szabálytalan módon”. Ellenőrzéskor azt találták, hogy a tulajdonos, V. úr egy gáztűzhelyet és egy Siesta fűtőberendezést üzemeltet 1-1 palackról. „A hatósági ellenőrzés során hatáskörünkbe tartozó hiányosságot nem tapasztaltunk” – tette hozzá a hivatalvezető, a lakók pedig hiába mutatták az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló BM-rendeletet, mely kimondja, hogy „földszintesnél magasabb építményben” (a háromszintes társasház az) nem használható ilyen fűtés.

Cs. Mária ezután Berki Antalhoz, az akkori XI. kerületi rendőrkapitányhoz fordult, aki megígérte, hogy a katasztrófavédelem és a gázművek közösen fogja kivizsgálni az ügyet. Áprilisban a lakók „potenciális áldozatjelöltek” aláírással küldtek levelet Alpekné Garda Hilda tűzoltó ezredes főosztályvezetőnek, aki a panaszbeadványt megvizsgálta, a helyszínen pedig azt tapasztalta, hogy V. úr három fali fűtőberendezést működtet egy palackra kötve, aminek azonnali megszüntetésére szólították fel a lakás tulajdonosát.

V. úr két gázpalackkal
V. úr két gázpalackkal

A nyár folyamán a katasztrófavédelem statikus-szakvélemény benyújtásáról döntött (melyben azt kellett volna vizsgálni, összedől-e a társasház tartószerkezete egy 23 kilogrammos gázpalack felrobbanásakor). A lakóknál elszakadt a cérna, és olaj volt a „gázra”, hogy V. úr novemberben engedély és bejelentés nélkül lyukat barkácsolt, oda vezette az égésterméket.

Amikor a gázügy miatt aggódó lakók az újabb berhálásról tájékoztatták a katasztrófásokat, azt a választ kapták, hogy „ügyük továbbra is folyamatban van”.

Fényképes bizonyíték

A házban november 27-én fényképet készítettek arról, hogy „emberüknek” valaki ugyanúgy gázpalackot szállít, mint tavaly ilyenkor. Azonnali intézkedést kértek, de már nem kaptak rá választ. Ez volt az elhalt gázügy utolsó fellelhető dokumentuma. – A józan ésszel és a törvényi szabályozással nehezen összeegyeztethető módon a katasztrófavédelem a kialakult helyzetet nem orvosolta, vagy azért, mert nem tudja, vagy mert nem akarja – fogalmazott Cs. Mária. És elmesélte, hogy V. úr a nyár folyamán följelentette azért, hogy a folyosón lévő muskátlitartó sámlija menekülés esetén akadályozza őt a mozgásban. A katasztrófavédelem határozatában arról rendelkezett, hogy tíz centivel beljebb kell tenni a sámlit. Pont.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.