galéria megtekintése

Ránéz Habonyra a NAV

Az adóhatóság utánanéz annak, miből indít médiavállalkozást Habony Árpád. A miniszterelnök mellett gyakran feltűnő tanácsadó ellen az Együtt kezdeményezett vizsgálatot. A NAV értékelhetőnek ítélte a bejelentést, és megtette a szükséges intézkedéseket, ám ez nem jelenti feltétlenül a vagyonosodási vizsgálat megindítását.

„Tájékoztatom, hogy a közérdekű bejelentésben szereplő adózó ügyében a szükségessé vált intézkedéseket megtettem” – válaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztálya Szigetvári Viktornak, aki vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Habony Árpád ellen. Az Együtt elnöke a NAV illetékesétől azt a tájékoztatást kapta: az adóhatóság dönthetett volna úgy, hogy nem intézkedik, ám a bejelentést értékelhetőnek ítélte. Hogy ez pontosan mit takar, nem tudni, és az adóhatóság írásos válaszában is jelzi, hogy a megtett intézkedésekről, az esetleges vizsgálatokról és eredményükről további tájékoztatást nem ad.

Szigetvári azután fordult a NAV-hoz, hogy kiderült:

Habony 50 százalékban tulajdonosa az áprilisban megalapított Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő (MMG) Zrt.-nek, amely médiabirodalom kialakítására készül.

 

Bár Habony gyakran jelenik meg a kormányfő és más fideszes politikusok társaságában, nincs tanácsadói szerződése sem a Miniszterelnökséggel, sem a Fidesz-frakcióval, így innen származó bevétele sem lehet. Az elmúlt években a nevén lévő egyetlen vállalkozás sem jövedelmezett. Esetleges munkaviszonyáról nem tudni. A médiában viszont rendszeresen jelennek meg beszámolók fényűző életviteléről, arról, hogy luxusautóval jár, különösen drága ruhákat, különleges táskákat hord. Az RTL Klubnak nyilatkozva egy divattervező legalább 1,8 millió forint értékűre becsülte Habony egy átlagos, hétköznapi viseletét.

Varga György

Ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs a kifizetési listán – rázta le magáról Orbán Viktor nemrég a Habonnyal való viszonyát firtató kérdéseket. Hozzátette, nem tud mit kezdeni azzal, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát vagy valakit annak nevez a sajtó. Habonynak ugyanakkor nagyon makacs lehet ez a képzete, mert miután a miniszterelnök dolgozószobájában és a Fidesz-frakcióülések színhelyén is lefényképezték, szerdán – írta meg az Index – a kormányülés idején látták feltűnni az Országházban. A kormányfő azt is mondta, hogy a kabinet csak a Századvégtől kap tanácsokat, ám az intézet azt közölte: onnan nem kap pénzt Habony.

Abból, hogy a NAV érdeminek ítélte a bejelentést, nem következik, hogy vagyonosodási vizsgálat indul. Arra nem ugrik az adóhatóság, hogy „a szomszédom szerintem adót csal, mert nagy autója van". Elegendő információ esetén viszont kezdődhet a kutakodás. Ez esetben a személyi jövedelemadó-bevallások áttekintése adhat választ arra, hogy Habony milyen jövedelmekből él, alkalmazottként kap-e fizetést, ami fedezné kiadásait.

Ha a bevallási adatokból nem látszik, hogy miből futja a Gucci­ táskára, több százezer forintos ruhadarabokra, akkor indulhat a vizsgálat.

De erről a NAV már nem tájékoztatja a bejelentőt, ez az adótitok megsértése lenne. Az egyetlen, aki a vizsgálat megindításáról beszámolhatna, az maga Habony.

A vizsgálat azzal indul, hogy egy kérdőívet küldenek, amelyben a NAV arról érdeklődik, honnan és mennyi jövedelme származott az adózónak, majd ezt összevetik azzal, mennyibe kerülhet életvitelének fenntartása. Ha a válasz nem meggyőző, vizsgálhatják bankszámlái forgalmát, eladott és vásárolt ingatlanjait, gépjárműveit is. Ha megállapítják, hogy a költekezés adózott eredete nem bizonyított, fizetési kötelezettséget írnak elő. A NAV évente kevesebb mint ezer vagyonosodási vizsgálatot indít, ezek töredéke indul közérdekű bejelentésre, a legtöbbször volt üzlet- és házastársak közlései nyomán, mivel nekik vannak konkrét információik.

Habony médiacége körül sem mennek akadálytalanul a dolgok. A Vs.hu cikke szerint a vállalkozást csak második nekifutásra jegyezték be. A cégbíróság elsőre elutasította a kérelmet, ugyanis az alapító okiratban elírták, hogy Habony mekkora összeget utalt át az MMG Zrt. számlájára: egymillió helyett százezer forintot tüntettek fel. A javított alapító okiratból viszont kimaradtak a Habonyra vonatkozó adatok, amit szkennelési nehézségekkel magyaráztak és később pótoltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.