galéria megtekintése

Elakadt a látványosan beharangozott kampányakció

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A putnokiak szerint ciki, égő, gáz, hogy tavaly október óta kerülgetnek egy ünnepélyesen lerakott alapkövet, amelynek a helyén lassan már egy tanuszodának kellene állnia. Az országban huszonkét másik településen érezhetnek ugyanígy: a választások előtt nagy csinnadrattával beharangozott program ugyanis már a rajtkőnél elakadt.

A „fapados tanuszodák” építéséről tavaly tavasszal beszélt Orbán Viktor kormányfő: a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó vezetésével kidolgozott programra a bejelentése szerint tavaly hárommilliárd forintot s idén is ugyanennyit különítettek el. Ha betartják az egy évvel ezelőtti ígéretüket, 2014 decemberére már tizenegy településen készen kellett volna lennie a könnyűszerkezetes, egy huszonöt méter hosszú, tizenöt méter széles medencét, valamint egy tizenkétszer hat méteres tanmedencét magában foglaló, légsátorral fedett létesítménynek. Derecskének és Tokajnak lett volna erre legnagyobb esélye: e két településen indult volna el elsőként a mintaprojekt.

– Tanuszodánk még nincs, s egyelőre terveket sem láttunk arról, hogy mikor, hogyan kezdődne el az építkezés

– ezt válaszolta a beruházást firtató kérdésünkre Posta György, Tokaj tavaly ősszel megválasztott független polgármestere. Szavai szerint egy hónappal ezelőtt egyeztetésre hívták a tanuszodaprogramban érintett négy borsodi város – Putnok, Tokaj, Edelény és Mezőcsát – polgármesterét.

 

A találkozót a kemecsei polgármester kezdeményezte, ő lépett fel egyfajta koordinátorként. Ezen a beszélgetésen elhangzott, hogy a tanuszodaprogram az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, vagyis Balog Zoltán helyett immár Seszták Miklós kezében a karmesteri pálca. Az eddigi nettó 150 millió forintos beruházási összeget pedig felemelték a duplájára, vagyis 300 millióra, ami megnövelt műszaki tartalmat is jelent.

Tokajban egyébként még az előző, Májer János vezette önkormányzat idején készült egy tanuszodaterv, s az akkori költségeket eleve 300 millió forintra taksálták. Ezt azonban a kormány sokallta, s 165 millió forintban szabta meg a plafont. A fejlesztési tárcától megkérdeztük, mi lesz a programmal, hogyan változik a költségvetése. Közölték: az uszodák tervezési folyamata jelenleg is zajlik, így a konkrét megvalósítási, beruházási összegek megadása még korai. Mint írták, magasabb színvonalú, a települések igényeinek jobban megfelelő, könnyebben fenntartható létesítmények megvalósítása, a későbbi üzemeltetési költségek lehetőség szerinti csökkentése a cél.

Balog Zoltán pózol Putnokon múlt októberben az alapkőletételen. Az avatásra még várni kell
Balog Zoltán pózol Putnokon múlt októberben az alapkőletételen. Az avatásra még várni kell
Vajda János / MTI

Szerintük a korábbi műszaki tartalommal 2015-ben nem lehet, sőt nem szabad uszodákat építeni. Azt ígérték, hamarosan elkészülnek a kiviteli tervek, amelyeket az önkormányzatok és a nagyközönség is megismerhet, ezekben a többletszolgáltatások már részletesen is olvashatók lesznek. Jelenleg az előkészítés folyamata zajlik – közölték. Putnokon, az egyetlen, alapkővel is „körbepántlikázott” s egyelőre szintén csak az álmok világában létező tanuszoda ünnepélyes alapkőletételénél tavaly októberben, az önkormányzati választások kampányhajrájában Balog Zoltán azt mondta: az uszodaépítési program lényege, hogy a ciklus végére nem lesz majd olyan magyarországi iskolába járó gyermek, aki nem tud úszni. Azt persze nem tette hozzá, hogy vízben.

„Nagyon áll” az ügy mostanában

Baktalórántházán Nagy Lajos polgármester tájékoztatása szerint a tanuszoda helyét a képviselő-testület tavaly kijelölte, de a kivitelezés még nem kezdődött el. A kivitelező gazdasági társaságot a város által nem ismert központi közbeszerzés alapján választják ki.

A Dél-Alföldön egyedül Füzesgyarmat nyert lehetőséget tanuszoda létesítésére. Makai Sándor jegyző annyit tud az ügyről, hogy az „nagyon áll” mostanában. A strandfürdő vezetője és a műszaki csoport munkatársai vannak megbízva a tárgyalásokkal. A műszaki osztályon azt mondják, nemrég kaptak egy látványtervet, mást azonban nem. Nincs határidő, nincs ütemezés, nem tudják, ki készíti a terveket, és ki végzi majd a kivitelezési munkálatokat.

A Baranya megyei Sásd vezetőit korábban arról tájékoztatták, hogy idén megépül a tanuszoda, de most – szóbeli információk alapján – úgy tűnik, hogy inkább csak jövőre kezdődik az építkezés, mondta a 3200 lelkes város független polgármestere, Rabb Győzőné. Sásd a faluháza melletti közművesített telket adja ingyen a beruházás céljára, emellett a város 15 millió önerőt is félretett az építkezésre. A mobil tetejű uszoda nyáron strandként szolgálna, ami ugyancsak hiányzik a tízezer lelkes járásban.

Tolna város kijelölt egy négyezer négyzetméteres telket a 11 ezer lelkes város északi határában, és térítésmentesen átadja az uszodaprogram céljára. Appelshoffer Ágnes, a település kormánypárti polgármestere szerint még semmit sem lehet tudni a beruházás kezdetéről és befejezéséről. (Tudósítóinktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.