Rabszolgák a fideszes polgármester földjén

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő földjén embertelen körülmények között dolgoztatják a közmunkásokat - állítják a helyiek. Simonka egy közleményt adott ki arról, hogy ez nem igaz.

A pusztaottlakai önkormányzat nem ad információt, Simonka pedig - aki Pusztaottlaka polgármestere is egyben - nem cáfolja egyelőre, hogy az ő földje - hangzik el a Kettős Mérce blog helyben forgatott tényfeltáró videójában. Az önkormányzat éles hangvételű közleményben csupán annyit utasított vissza, hogy a körülmények embertelenek lennének. Arról, hogy Simonka a saját földjére vezényeltette volna a közmunkásokat, egyelőre hallgatnak, és homályos ellentámadásba lendültek: a képviselő-testület sajnálattal vette tudomásul, hogy a Start-közmunkaprogramban dolgozók munkahelye, illetve családjaik megélhetése "politikai támadások kereszttüzébe került."

A helyiek elmondása szerint ugyanazok az emberek, akik korábban Simonka földjein dolgoztak, ma ugyanezeken a földeken dolgoznak, csak éppen közmunkásként. (Riportunk, melyből az ügy kinőtte magát, itt olvasható.)

A "jobbágyokat" a nagy téli hidegben még a melegedőbe sem engedték be, a jeges földet kapáltatták velük. Volt, aki munka közben megsérült, és bár ápolásra szorult volna, nem kapott segítséget, meg kellett várnia a buszban a munkaidő végét. Tiszta vizet nem kaptak, sem inni, sem kezet mosni nem tudtak. Emiatt volt olyan, aki az öntözőrendszerből ivott, ami viszont feltehetően szennyezett. A brigádvezetők hajcsárként kezelik a közmunkásokat. A közmunkások táppénzt nem kapnak, az orvosok nem írják ki őket, a lábadozás idejét le kell dolgozniuk.

Ha mindez igaz, akkor az egy modern jobbágyi társadalom képét festi fel, ahol a földesurak a politikába jól beágyazott földbirtokos urak, akiknek még fizetniük sem nagyon kell a munkaerőért, és állami pályázatokba burkolt előjogokat kapnak és királyi adományokban részesülnek. A jobbágy családok számára pedig nincs kiút a szegénységből - írják a blogban.

A pusztaottlakai önkormányzat többszöri kérésre sem adta ki az agrár Start-program pályázatát és szerződéseit Szél Bernadettnek, aki a helyszínen folytatott tényfeltáró munkát. Miután közérdekű adatokról van szó, az önkormányzat megsérti a törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.