Az Együtt pereli a külügyet a Quaestor-iratokért

Az ellenzéki  párt el szeretné érni, hogy törvényszék kötelezze a külügyminisztéiumot a Quaestor-ügyben hozott döntések dokumentációjának kiadására.
A Fővárosi Törvényszékhez és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul az Együtt, hogy nyilvánosságra kerüljenek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Nemzeti Kereskedőház Quaestor-üggyel kapcsolatos közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumai.
 
Pápa Levente, az Együtt alelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Fővárosi Törvényszékhez jogi keresetet fognak benyújtani annak érdekében, hogy kipereljék azokat az adatokat, amelyeket a külügyi tárca a párt közérdekű adatigénylésére nem volt hajlandó kiadni.
 
Felidézte: korábban, a Quaestor-ügy kirobbanásakor, a külügyi tárca és vezetője Szijjártó Péter is bejelentette, hogy a "KKM úgy döntött a Nemzeti Kereskedőház Quaestornál tárolt beruházásait azonnal ki kell venni, számláikat ott meg kell szüntetni". Ennek a döntésnek, és a döntés előkészítéseinek iratait az Együtt szerette volna kikérni a KKM-től, de a tárca arra hivatkozott, hogy azok nem közérdekű adatok. A párt célja, hogy a törvényszék kötelezze a KKM-et a Quaestor-ügyben hozott döntések dokumentációjának kiadására.
 
Emellett a kereskedőházhoz ugyancsak közérdekű adatigényléssel fordultak, de az is megtagadta a kérés teljesítését. Ezzel kapcsolatban az Együtt a NAIH-tól vár állásfoglalást, jogosnak tartják-e, hogy egy közpénzeket felhasználó intézmény nem adja ki az általuk kért közérdekű adatokat - fejtette ki Pápa Levente.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.