galéria megtekintése

Putyin listával jön, nem a gulyásért

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó – Horváth Gábor – Boda András
Népszabadság

Magyarország a hosszú távú és rugalmas gázszállítási megállapodás reményével várja Vlagyimir Putyint. Kormányzati forrásaink aggályaiknak is hangot adtak, nem feszíti-e túl a húrt az orosz elnök. Nyugatról ellenben úgy tűnik, hogy Orbán Viktor ment túl messzire.

„Egy gulyáslevesért nem jönne ide” – mondta Vlagyimir Putyin kedden esedékes látogatásáról a Népszabadságnak egy külpolitikában jártas kormánypárti személyiség. „Ha feltételezzük, hogy az orosz stratégia az EU bomlasztása, nem nehéz kitalálni, mik is az orosz remények.”

Kedden nem az orosz sztyeppén, hanem Budapesten landol
Kedden nem az orosz sztyeppén, hanem Budapesten landol
Alexei Druzhinin/Ria Novosti / Reuters

Forrásunk úgy véli, Budapestnek lehet valamiféle közvetítő szerepe Brüsszel és Moszkva között, de utóbbinak tudomásul kell vennie, hogy „Magyarország nem az orosz birodalom része, hanem az EU tagja és Washington szövetségese”. A kormányzati aggályokba bepillantást engedve forrásunk megjegyezte, Putyinnak sem lehet érdeke, hogy túlfeszítse a húrt, és olyan helyzetbe hozza a magyar miniszterelnököt, ami már a szövetségesi bizalmat veszélyeztetné a NATO-ban vagy az unióban.

 

– Így legalább van egy olyan uniós ország, amely komoly kereskedelmi kapcsolat Moszkva számára, és geopolitikailag is fontos a nukleáris erőműfejlesztés miatt – szól a logika. A fideszes külpolitikai szakértő fontosnak nevezte, hogy a paksi atomerőmű bővítése azon a (szerinte kedvező) áron valósuljon meg, amelyet tavaly januárban kialkudtak. Ám erre nincs garancia, folytatta, mivel az oroszoknak egyre kevesebb a pénzük.

Orbán Viktor mozgástere valóban nem lehet túl széles. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a Merkel-látogatás után arra, fennáll-e a veszély, hogy Putyin megpróbálja megosztani Európát, azt felelte, neki „magyar fejjel” kell gondolkodni. Arra viszont, hogy továbbra is úgy véli-e, a Nyugat lábon lőtte magát az Oroszország elleni szankciókkal, már azt válaszolta: „Megígértem miniszterelnök kollégáimnak az Európai Unióban, hogy mindegy, mit gondolok erről, nem fogom többé kimondani”.

Orbán korábban azt mondta, hogy 2015-ben lejár a hosszú távú gázszállítási szerződés, így „ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom”. – A megállapodás február 17-i létrejötte attól függ, hogy Putyin milyen elváráslistával érkezik – mondták most lapunknak.

Az EU-szankciók enyhítését bizonyosan szorgalmazni fogja a vendég. Orbán sokáig ellenezte a szankciókat, ám az utóbbi hónapokban már azt hangoztatta, hogy az egységes fellépés érték, és az európai egység fenntartása segíti az ukrajnai konfliktus megoldását, ezért Magyarország alárendeli saját érdekeit a közös európai álláspontnak. Kérdéses, nem tartott-e ki Orbán túl sokáig oroszbarát álláspontja mellett. A bizalomvesztés már nem veszély, hanem több fronton is érzékelhető tény.

Orbánnal tavaly a novo-ogarjevói orosz elnöki rezidencián
Orbánnal tavaly a novo-ogarjevói orosz elnöki rezidencián
Yuri Kochetkov / Reuters

Az amerikai–orosz viszony hidegháborúsra válásával Washingtonban egyre keresetlenebb szavakat használnak Orbán és politikája jellemzésére. A külügyi tárca több vezetője személyesen is hűtlen, hálátlan, ráadásul diktatórikus hajlamú politikusnak tartja a magyar kormányfőt. Forrásaink szerint Magyarországot a NATO és az EU szempontjából is kockázati tényezőnek tekintik. Ebből szervezeti intézkedések is fakadnak: hazánk már nem feltétlenül jut hozzá minden, a kollektív nyugati biztonságot érintő információhoz, dokumentumhoz.

Mindez egy olyan pillanatban, amikor egyes nyugati politikusok már egy balti ország elleni orosz agressziótól tartanak. Megjegyzendő: a Putyin érkezése előtti napon lépnek életbe az EU újabb szankciói. Ezek elhalasztását még a minszki tűzszüneti megállapodás nyomán sem látták indokoltnak a csütörtöki uniós csúcsértekezlet résztvevői – köztük, amennyire tudni lehet, Orbán sem.

Az elnök jön, de a tüntetők is

Az előzetes tervekkel ellentétben nem két, hanem csak egy nagyobb demonstrációval fogadják az orosz elnököt a Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, illetve politikájuk ellen tüntető civilek. Eredetileg azt tervezték, hogy a Humán Platform hétfőn este, a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport pedig a keddi villámlátogatás napján tiltakozik. Végül azonban – elsősorban azért, hogy ne osszák meg a demonstrálókat – összehangolták a megmozdulásokat.

A megegyezés szerint a keddi tüntetés elmarad, csak a „netadósok” által is támogatott, hétfő délután hat órakor induló, Putyin: nyet! – Európa: igen! címmel szervezett tiltakozómenetet tartják meg. Szimbolikus útvonalat választottak: a Keletitől a Nyugati pályaudvarig vonulnak. „Az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és az egész ország egyre távolabb kerül Európától. Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója – egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt a gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából!” – olvasható a hétfői menet „beharangozójában” a Facebookon. A szervezők később azzal árnyalták a képet: „Nyilvánvalóan az unióval is vannak problémák, erősebb és demokratikusabb Európára lenne szükség, amely a déli és keleti államokat és polgáraikat nem perifériaként, hanem valóban egyenrangú társként kezeli. De a jelenlegi EU százszor jobb szövetségese Magyarországnak, mint Putyin diktatúrája.”

A Humán Platform plakátjai a Fidesz józsefvárosi irodáján
A Humán Platform plakátjai a Fidesz józsefvárosi irodáján
Hárs Katalin / Népszabadság

A Humán Platform szombaton egy tiltakozó akció keretében 10 Fidesz-irodára ragasztott ki plakátokat, hogy segítsen a kormánypárt „külügyi kommunikációjának" a magyarázatában. „A látogatása előtt három nappal arra hívjuk fel figyelmet, az elmúlt években az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és így az egész ország egyre távolabb kerül Európától. Orbán a belpolitikában egyre több olyan intézkedést valósít meg, amely országunkat nem egy demokráciához, hanem a putyini autoriter rendszerhez teszi hasonlatossá, míg külpolitikánk az ukrajnai válság közepén fűződik egyre szorosabbra Oroszországéval. A magyar nép nem erre szavazott! ezért hívunk mindenkit február 16-án 18 órára a Keleti Pályaudvarhoz tüntetni, hogy kimondjuk Putyin: nyet! Európa: igen!" – hangzik a közlemény. 

Felelet, választás
Felelet, választás
Hárs Katalin / Népszabadság

Az orosz elnök látogatására időzítve Elpaksolt ország címmel szervez fórumot az ősszel indult tüntetéssorozat során létrejött Most Mi közösség. A fórumon – amelyet szombat kora délután, két órakor tartanak a fővárosi Gödör Klubban – a résztvevők arra tesznek kísérletet, hogy szakértők bevonásával feltárják, mit jelent az Orbán–Putyin-paktum következményeként megvalósuló Paks 2. Magyarországnak.

A beszélgetést Veiszer Alinda riporter vezeti, a meghívottak között van Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója, Holoda Attila volt helyettes energetikai államtitkár, energiaipari szakértő és Illés Zoltán korábbi környezetügyi államtitkár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.