galéria megtekintése

Meztelen tüntetők, káosz és vecsernye - Putyin-látogatás percről percre

14 komment

NOL

Kommandósok, meztelen tüntetők és közlekedési káosz 'kísérik' Vlagyimir Putyin budapesti látogatását. A villámvizit egyórás csúszással indult; az orosz államfő percek alatt letudta első programjait, majd Orbán Viktorral találkozott. A látogatásról folyamatosan frissített tudósításban számolunk be.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin budapesti programjai a tervezett 14 óra helyett több mint egyórás csúszással kezdődtek: a delegáció 15 óra után érkezett Budapestre, az orosz államfő alig néhány órát tölt a magyar fővárosban. Putyin egy legkevesebb 8 gépből álló  flottával érkezett Ferihegyre, azóta a félszáz autóból és helikopteres kíséretből álló konvojával eszelősként száguldanak végig a városon. Először két emlékműnél koszorúzott, majd a parlamentbe sietett Orbán Viktorhoz, a hivatalos program Áder János államfőnél zárul. A program izgalmasabb része 17 óra után kezdődött: bár továbbra sem tudni, pontosan miről tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel (a gázárról aligha köthetnek megállapodást, Paksról meg ugye minek), mindenesetre különböző egyezményeket írnak alá, majd közös sajtótájékoztatót tartanak - utóbbi is csúszik. Ezt követően az orosz államfő a Sándor-palotába hivatalos, ahol Áder János fogadja. A látogatás miatt komoly forgalomkorlátozásokat rendeltek el főváros-szerte. 

PUTYIN-LÁTOGATÁS PERCRŐL PERCRE

19:05 Ez a közvetítésünk itt véget ér. Nézze élőben a Putyin–Orbán-sajtótájékoztatót – a Russia Today YouTube-csatornáján közvetítette az eseményt, amelyet mi itt követtünk végig.

 

19:00 Újabb paksi bővítés jöhet - legalábbis ezt lebegtette be a Roszatom vezetője. Az orosz állami nukleáris cég vezérigazgatója lehetségesnek tartja, hogy bővítése után további két energiablokk épüljön a Paksi Atomerőműben. „A magyar gazdaság rendkívül gyorsan fejlődik, és nem zárom ki, hogy e projekt sikeres megvalósítása esetén a magyar kormány újabb reaktorok építéséről is határozzon” – mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint Szergej Kirijenko, aki Vlagyimir Putyin államfő kíséretében érkezett Budapestre. Ugyanakkor hozzátette: ilyen döntés még nincs, a Roszatom pedig akkor reagál az igényekre, amikor azok megjelennek, de ha szükségessé válik az újabb bővítés, készek „megvizsgálni ezt a kérdést”. Szavai szerint a Paksra szánt reaktorok, amelyekről tavaly januárban írtak alá szerződést, a legkorszerűbb, a fukusimai atombaleset után megszabott követelményeknek megfelelő technológiát képviselnek, garantált üzemidejük legalább hatvan év, de valójában akár száz évig is működnek.

18:40 Amíg a sajtótájékoztatóra várunk, érdemes felidézni, milyen stílusban szokott kellemetlen kérdésekre válaszolni az orosz elnök. A 2002-es orosz-EU csúcs után egy francia újságíró a csecsen emberi jogi helyzetről merészelte faggatni Putyint. Az államfő válasz gyanánt körbemetélésre tett javaslatot az okvetetlenkedő tollforgatónak, garantálva, hogy ha Moszkvában végezteti el a műtétet, akkor azon a bizonyos helyen "soha többé nem fog kinőni semmi".

Szóval csak óvatosan a kérdésekkel!

Azért nem kell nagyon félni Putyintól, nem mindig ilyen morcos az újságírókkal. Amikor egy újságíró azt mondta neki, hogy a NATO rakétaelhárító rendszere nem Oroszországtól, hanem Irántól védi Európát, Vlagyimir Vlagyimirovics egyszerűen kiröhögte:

18:30 A Miniszterelnökség hivatalosan is bejelentette, hogy 19:30-kor kezdődik Putyin és Orbán közös sajtótájékoztatója. Eredetileg 17 órakor kellett volna kezdődnie, aztán 18:45-re tolták a kezdést, de hát közben enni is kell valamit, úgyhogy a közös vecsernye (nagyjából egyórásra tervezett díszvacsora) elköltése után állnak csak ki az újságírók elé. Reméljük, Áder János sem marad addig éhen, mert neki körülbelül 2 órát kell majd várnia az orosz államfőre, akivel eredetileg 18:30-kor találkozott volna.

18:25 Orbán és Putyin négyszemközti megbeszélése viszonylag hosszú, több mint kétórás volt, ami hosszúnak számít – tudta meg a Népszabadság helyszíni tudósítója, Csuhaj Ildikó.

18:20 Kínos témákról is szó eshet Putyin és Orbán sajtótájékoztatóján: Az Index az AFP egyik riporterére hivatkozva azt írja, az orosz elnök várhatóan az ukrajnai tűzszünet megsértéséről is beszélni fog, konkrétan a Debalcevében kitört konfliktusról.

18:15 Előbb a vecsernye, aztán a sajtó: elképzelhető, hogy az Orbán–Putyin-sajtótájékoztató még később kezdődik 18:45-nél, az elképzelések szerint ugyanis Orbán és Putyin elkölt egy estebédet, mielőtt kiállnának az újságírók elé – jelentette a helyszínről tudósítónk, Csuhaj Ildikó.

18:10 Az újságírók több mint egy órája várakoznak a Parlament Delegációs termében. Értesülésünk szerint Orbán négyszemközt is tárgyal Putyinnal, de a megbeszélésüknek lesz olyan része, amelyen részt vesz Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

18:00 "Magyarország tapasztalati alapú külpolitikát folytat". Ez a mondat buggyant ki a Fideszből, reakcióként a szocialisták nyilatkozatára, melyben az ország, nem pedig Orbán és oligarchái érdekeinek képviseletére kérték a kormányt a Putyinnal folytatott tárgyaláson. Az elmúlt évek is azt igazolják – így a Fidesz –, hogy Magyarország életében kiemelkedő szerepe van a német és az orosz kapcsolatoknak. A szoros magyar–német együttműködést Angela Merkel látogatása is megerősítette, Vlagyimir Putyin látogatása pedig hozzájárul ahhoz, hogy biztosítva legyen rövid- és középtávon a magyar családok gázellátása. "Magyarország elemi érdeke a gázszállításról szóló megállapodás, hiszen ez garantálja, hogy a magyar családok az elkövetkezendő időszakban is fűthessenek otthonaikban" – reagált a Tóth Bertalan sajtótájékoztatójára, ahol az MSZP-s képviselő arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés". 

17:55  Az Index emlékeztet, hogy Orbán csütörtökön Varsóba utazik átvenni a helyi iparkamara díját, de találkozik Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszonnyal is. Lengyelország és Oroszország viszonya hagyományosan hűvös, Orbán pedig aligha fogja tudni elkerülni a budapesti Putyin-vizittel kapcsolatos kérdéseket.

17:49  A BKK közlése szerint az orosz elnöki küldöttség miatt a Jászai Mari tér felé közlekedő 2-es villamos továbbra is rövidített útvonalon, a Széchenyi István térig közlekedik, a 70-es és a 78-as trolibusz továbbra is terelt útvonalon, az Arany János utca M végállomásig közlekedik, a 15-ös és a 115-ös autóbusz pedig terelt útvonalon közlekedik, nem érinti az Erzsébet tér–Szende Pál utca és a Szent István körút közötti megállókat.

17:41 Történelmi pillanatokat élünk. Az EU-zászlót Kövér László már régen levetette a Parlamentről, most az orosz állami lobogó került a helyére. Nem tudni, meddig marad ott, és sajnos az egykoron az Országház kupoláját ékesítő vörös csillag további sorsáról sincsenek megbízható információink. 

17:40 Majdnem kétórás késéssel folytatódik Putyin programja. A kormany.hu tájékoztatása szerint 18:45-kor kezdődik az eredetileg 17:00-ra meghirdetett Orbán–Putyin-sajtótájékoztató a Parlamentben. Ez azt jelenti, hogy Áder János is malmozhat még a Sándor-palotában, mire orosz kollégája odatalál a Várba (eredetileg fél hétkor találkoztak volna).

Csak nehogy az arcukra fagyjon
Csak nehogy az arcukra fagyjon
Facebook/Orbán Viktor

17:30 Az orosz nagykövetség előtti szimpátiatüntetésen felszólalt ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész is, aki a nap eddigi legviccesebb pillanatában áldást kért Putyinra és Orbánra is. „Putyin érzi a lába alatt az orosz földet, és nem hagyja, hogy kihúzzák alóla” – mondta.

17:20 Mintha alábbhagyott volna a szabadságharc. Orbán Viktor Facebook-oldalán a következő címmel tettek közzé putyinos fotókat: "Isten hozta Putyin elnök urat Magyarországon!" Tetszett is nagyon a népeknek. Főleg a trolloknak.

Csak néhány a kommentek közül: „Éljen a tankok által sem megbontható orosz-magyar barátság!”; "Csak nehogy megtetszen neki Magyarország is”; „A ruszkik megint a spajzban vannak! Ezeket hányszor kell hazatakaritani?"; „Majd ha a ruszki bombák kikerülik Magyarországot akkor hálásak lesztek". És hogy ne mondhassák, hogy részrehajlók vagyunk, itt egy rajongói vélemény (bár az őszintesége felől nem kezeskednénk): „Isten éltesse Putyin elnök urat.....Örülök hogy a hazánkba látogat....hajráááá Putyin.....hajráááá Putyin......"

Keleti szél
Keleti szél
Facebook

17:10 Putyin megérkezett a Parlamentbe, ahol maga Orbán Viktor fogadta. Kezdődik a látogatás legizgalmasabb része: A Nagy Tárgyalás. Utána közös sajtótájékoztató, majd tűz a Várba (mármint Áder Jánoshoz).

17:09 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott a parlamentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Hogy miről, azt az MTI nem árulta el, ezért csak remélni tudjuk, hogy Lavrov nem ijesztette halálra Szijjártót az új orosz doktrínával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalás közben Szijjártó Péterrel az Országházban
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalás közben Szijjártó Péterrel az Országházban
Kovács Márton / MTI

17:05 A BKK Facebook oldalán közzétett tájékoztatás szerint az orosz állami delegáció látogatása miatt a Jászai Mari tér irányába közlekedő 2-es villamos továbbra is rövidített útvonalon (a Széchenyi István térig) közlekedik, a 70-es, 78-as trolibuszokat még mindig elterelik, így csak az Arany János utcáig járnak, a 15-ös és a 115-ös autóbuszokat pedig elterlelik, így nem érinti az Erzsébet tér/Szende Pál utca és a Szent István körút közötti megállókat.

17:02 Orbán Viktor a parlament kapujánál várakozik kíséretével, hogy fogadja Putyint, aki ugyebár késik.

17:00 A Kettős Mérce blog feljelentette Putyint a kommunista bűnök tagadása miatt. "Pár perccel ezelőtt Vlagyimir Putyin megkoszorúzta a Magyarországot a náci Németországtól megszabadító, majd aztán az országot a szovjet érdekszférához csatoló szovjet hadsereg áldozatainak emlékművét, amely emlékműcsoportban foglal helyet az 1956-ban elesett szovjet katonák obeliszkje is, amelyen az 1956-os forradalom ellenforradalomként szerepel - olvasható a baloldali blogon. Emlékeztetnek a Fidesz által módosított btk. vonatkozó passzusára: „Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

16:55 Otromba lépésnek tartja Mécs Imre egykori '56-os halálraítélt, hogy olyan emlékművet koszorúzott meg Budapesten Vlagyimir Putyin, melynek felirata szerint '56 ellenforradalom volt - írta az Origó.

Putyin végigrongyol a városon
Putyin végigrongyol a városon
Veres Viktor / Népszabadság

16:50 Nem tudni, most miért csúszott az elnöki delegáció, de Putyin notórius késő hírében áll. Az Apparat honlapja még az ilyen esetek rangsorát is elkészítette. A legtöbbet Angela Merkel német kancellár várt rá tavaly októberben Milánóban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozón. Megbeszélésük a tervezett este 7 óra helyett negyed 12-kor kezdődött, mert elhúzódott az orosz elnök azt megelőző, belgrádi látogatása. 2012 nyarán Szevasztopolban az akkori ukrán elnök, Viktor Janukovics 3 órát várt rá, mert Putyin úgy döntött, hogy előbb felkeresi az Éjszakai Farkasok motorosklubot. 2013 májusában az orosz elnök ugyancsak 3 órás csúszással ült tárgyalóasztalhoz John Kerry amerikai külügyminiszterrel, hogy megvitassa vele a szíriai helyzetet. Tavaly szeptemberben Ulánbátorban kétórás késéssel szállt le a gépe, de Putyin megvárakoztatta már Ferenc pápát, Barack Obama amerikai és Petro Porosenko ukrán elnököt, sőt – igaz, csak 14 perccel –, II. Erzsébet angol királynőt is.

16:45 Szinte biztosan csúszik Orbán és Putyin eredetileg délután ötre meghirdetett parlamenti  sajtótájékoztatója. A Balassi utca és a Markó sarkán most kezdték el a beléptetést, mindenkit ellenőriznek, és van még egy kordon, amelyen az újságíróknak át kell jutniuk.

Kommandósok kísérik az államfői konvojt
Kommandósok kísérik az államfői konvojt
Veres Viktor / Népszabadság

16:36 Újabb fricska az amerikai követségtől: éppen a Putyin-látogatás idején adtak fogadást, melyre Coleen Bell nagykövet a NATO szövetségesek képviselőit hívta el a "régióban felmerülő problémák megvitatására". A díszvendég Mykhailo Yunger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője - olvasható az amerikai követség Facebook-posztjában.

16:35 Egy 26 éves francia nőt vittek el a rendőrök Markó utca és a Balassi utca kereszteződéséből; szabálysértés elkövetése miatt állították elő - közölte az ORFK. Mint írták, a nő nem tett eleget a rendőri felszólításnak.

Femen-aktivista a parlamentnél: Putyin, haza!
Tangás Femen-aktivista a parlamentnél: Putyin, haza!
Reviczky Zsolt / Népszabadság

16:33 A Putyin-konvoj már a Kossuth térnél járt, szóval gyorsan lezavarták mindkét koszorúzást.

16:31 Az orosz államfő hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról. (MTI)

Putyin a Fiumei úti sírkertben
Putyin a Fiumei úti sírkertben
Kovács Tamás / MTI

16:30 már alig vártuk, hogy dajcstomi is felüljön a Putyin-vonatra. Deutsch Tamás a Twitteren azt üzente, hogy a haladó értelmiség és a "demokratikus ellenzék" komplett hisztériás rohamot kapott a Merkel- és a Putyin-látogatás miatt. "Orvost!!" (Mármint Deutsch kiáltott orvosért, nem mi, bár nekünk is eszünkbe jutott - a Szerk.)

Putyin páncélozott limuzinja
Putyin páncélozott limuzinja
Veres Viktor / Népszabadság

16:25 Öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Putyin tárgyalásaira: az MTI azt írta, az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

16:21 Az orosz nagykövetségnél 30-40 fős szimpátiatüntetés kezdődött. A főszervező Balog István – aki a múlt hónapokban a devizahitelek elleni tüntetésekkel vált ismertté – lapunknak azt mondta: azért tartották fontosnak, hogy kiálljanak Putyin mellett, mert ő tudja a legtöbbet tenni a világbékéért. Felvetésünkre, hogy a hírek szerint az általa vezetett országban finoman szólva sem teljes a demokrácia, úgy reagált: „És akkor mi van? Nálunk sem jobb a helyzet.” Az egyik tüntető kezében magyar zászló van, amelynek a fehér sávjába azt írtéák: „Ruszkik vissza”. Valaki Putyin-portréval és rajta egy facebookos like-jellel jött.

Kordont vontak a Putyin-konvoj útvonala köré
Kordont vontak a Putyin-konvoj útvonala köré
Veres Viktor / Népszabadság

16:15 HVG Hende Csaba honvédelmi miniszter szerette volna megváltoztatni a Fiumei úti sírketrben található szovjet emlékmű ellenforradalmazó feliratát, de az oroszok leintették - írta a HVG Online.

16:10 Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására - írta az MTI: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmiminiszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja. A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere, és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

16:08 Putyin villámgyorsan, percek alatt túl volt az első programpontján, a koszorúzáson a Hősök terén. Most a Fiumei úti sírkertbe megy, ahol már nagy a készülődés. A szovjet katonai parcellában 7000 második világháborúban elesett katona nyugszik, az orosz elnök előttük rója le a kegyeletét.

16:07 Az Index emlékeztet, hogy miközben Orbán Viktor fogadja az orosz elnököt, még mindig nem fogadta az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, Colleen Bellt, pedig ő már január 19. óta itt van.

16:05 Meglehetősen sajátosan irányítják a gyalogosokat a városban: a Bajza utcából őket is kitiltották az autósokkal együtt, az orosz elnöki konvoj elhaladta után az egyik irányból beengedték a gyalogosokat, a másik irányból viszont nem. A kivezényelt posztos rendőr - miután nem kapott utasítást a gyalogosok beengedésére - perceken keresztül volt kénytelen állni a gyalogosok kritikáját - jelentette helyszíni tudósítónk, Boda András.

Szijjártó Péter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren
Szijjártó Péter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren
Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium

16:00 A Bajza utca és a Városligeti fasor sarkánál legalább 50 autóból álló konvoj haladt el. A menet középső részén 4 mikrobusz gyűrűjében haladt egy páncélozott Mercedes limuzin, vélhetően ebben ül Putyin. A mikrobuszokban állig felfegyverzett kommandósokat látni. A konvojt felülről helikopter kíséri, a menet végén több mentőautó is van.

15:50 A hvg írja, hogy a Putyin-látogatás túszul ejtette a gyerekeket a Lendvay utcai óvodában, amelybe se ki, se be nem engednek senkit. Emiatt a szülők és az óvónők is ki vannak akadva.

15:45 Káosz van az útlezárások miatt a Keleti pályaudvarnál. Nagyjából száz ember áll a buszmegállóban, nem jár semmi. Pedig az utasokat a Blaháról küldték át, mondván errefelé tudnak kijutni a belvárosból. Az emberek dühösek, többen üvöltöznek - jelentette helyszíni tudósítónk, Boda András.

15:40 Oroszország tavaly év végén megjelent új katonai doktrínájáról rendeztek szakértői beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen - jelentette az MTI. Nagy László, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke azt emelte ki, hogy az új kilencven százalékban megegyezik, az előző, 2010-es doktrínával. Azt mondta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy az új dokumentum erősen NATO-ellenes hangvételű, fenyegető stílusban íródott volna és kiélezné a helyzetet. Ugyanakkor előadásában azt is kiemelte, hogy a doktrína a katonai veszélyek között elsőként foglalkozik a NATO-val.

Helikopterrel biztosítják a Putyin-konvoj útvonalát Budapesten
Helikopterrel biztosítják a Putyin-konvoj útvonalát Budapesten
Veres Viktor / Népszabadság

Makk László, az Országgyűlés Hivatala külügyi igazgatóságának biztonságpolitikai titkárságvezetője szerint Oroszország stratégiai céljait három dolog motiválja: ütközőzóna Oroszország körül, a NATO aláaknázása és az Európai Unió szétzilálása. A Népszabadság is beszámolt az új katonai doktrínáról, amely csillagháborús rémálmokat idéz.

Egy munkás söpri a vörös szőnyeget Budapesten, a Hősök terén Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt
Egy munkás söpri a vörös szőnyeget Budapesten, a Hősök terén Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt
Máthé Zoltán / MTI

15:35 Meztelenre vetkőzött egy Femen-aktivista a parlamentnél, a Balassi Bálint és a Markó utca sarkán, és egy "Putyin, go home" feliratot tartott a magasba. A rendőrség elvitte a tüntetőt - írja a HVG Online. Az Origó több, félmeztelenre, illetve meztelenre vetkőzött tüntetőről tud, a rendőrök begyűjtötték őket.

15:30 A Financial Times is beszámolt Putyin második budapesti programpontjáról, a szovjet katonai parcella megkoszorúzásáról a Fiumei úti sírkertben. Ettől a koszorúzástól a magyar fél hivatalosan távol marad egy parcella melletti obeliszk miatt, amelyen 1956-ot ellenforradalomként említik. A parcellát egy orosz alapítvány újíttatta fel - írja a brit lap. Orbán – írja még a Financial Times – Putyin látogatása előtt biztosította az Európai Unió tagországainak a nagyköveteit, hogy  nem akar közvetítői szerepre vállalkozni Oroszország és a nyugati hatalmak között az ukrán válság ügyében, és a szankciókat illetően sem enged az EU álláspontjából.

15:20 Vége a másfél órás planespotting-maratonnak: az MTI jelentése szerint megérkezett az orosz elnök gépe Ferihegyre.AZ Origó szerint több mint 30 autóból álló konvoj indult el a reptérről helikopteres biztosítással.

Az orosz elnöki flotta egyik gépe Budapesten
Az orosz elnöki flotta egyik gépe Budapesten
Veres Viktor / Népszabadság

15:15 Amíg az orosz sajtó szerint nem egyértelműen szívélyes Magyarország és Oroszország kapcsolata, a nyugati sajtó Orbán Kreml-párti nyilatkozatait idézi. A BBC például a miniszterelnök tavaly augusztusi rádiónyilatkozatát, amely szerint az EU-ban „lábon lőttük magunkat" az Oroszország elleni szankciókkal. „Inkább lábon lőjük magunkat, minthogy fejbe lőjenek minket" – kommentálta az orbáni megjegyzést pikírten Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter.

15:10 Leállították a forgalmat, körbekordonozták a Dózsa György utat  és a Hősök terét - jelentette az Origó.

Így csinált magából Putyin macsó szuperhőst

Kétségtelen, hogy az ukrajnai konfliktus külföldön nem javította Putyin megítélését, de a hosszú évek szorgos munkája alatt felépített macsó-szuperhős imidzs otthon nem kopott meg. A tigrissel is megküzdő, paripáján félmeztelenül vágtató vagy épp érzelmesen daloló Putyin nemzetközi ikonná nőtte ki magát.

15:08 A budapesti látogatást állítólag inkább Putyin, és nem Orbán akarta, hiszen a két politikusnak nem nagyon van miről tárgyalnia. A Euronews ennek kapcsán Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját szólaltatta meg, aki szerint a vizittel Putyin demonstrálja, hogy „megéri" Oroszország barátjának lenni. A Russia Today szerint Putyinnak ez az első hivatalos látogatása EU-tagiországban az ukrán válság kitörése óta, de ez nem igaz, az orosz elnök tavaly június 24-én Ausztriában járt, ahol találkozott Heinz Fischer osztrák köztársasági elnökkel is.

Rendőrök a Fiumei úti Nemzeti Sírkert előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt  MTI Fotó: Mohai Balázs
Rendőrök a Fiumei úti Nemzeti Sírkert előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI

15:05 Metrókocsikról is szó lehet a tárgyalásokon? Orosz vállalatok is részt vehetnek a budapesti földalatti vagonparkjának bővítését célzó tenderen – közölte a Putyin-vizitet megelőző tájékoztatón Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója. Az Interfax jelentése szerint 250 millió euró értékű, 222 kocsiról szóló szerződés a tét.

15:02 Az Origó nyerte a Ki látta Putyin gépét? versenyt: a hírportálon közölt fotón egy aprócska repülő látszik, mégis úgy tudják, ezen utazik az orosz államfő. Az Indexnél már elunták a plane-spottingot, és már azt latolgatják, vajon vonattal érkezik-e Vlagyimir Vlagyimirovics. Részünkről mindegy, csak nehogy feltartóztassák a bevándorlásiak.

15:00 Az orosz kormányzati szállítóezred különgépével érkezett Ferihegyre Putyin páncélozott limuzinja - írta a HVG.

14:57 Az Index szerint 14:30-kor megszakították a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróságon és a Fővárosi Törvényszéken a folyamatban lévő perek tárgyalásait.

14:53 Az orosz elnök kísérete vagy legalábbis annak egy része vélhetőleg már Putyin előtt Magyarországra érkezett. Erre utal, hogy a RIA Novosztyi hírügynökség budapesti keltezésű jelentésekben idéz két orosz minisztert, Vlagyimir Megyinszkijt, a kulturális és Alekszandr Novakot, az energetikai tárca vezetőjét.

14:52 Belépett a magyar légtérbe a vélhetően a Putyin-flottához tartozó IL-96-osok egyike - derül ki a Flightradar24 portálról. Egy másik hasonló gép már landolt Ferihegyen, egy másik még Lengyelországban van. Ahogy arról már beszámoltunk, az orosz elnök legkevesebb 8 géppel - köztük három óriásgéppel és több átalakított Iljusinnal - érkezik Budapestre.

14:51 Újabb demonstrációt tartottak civil aktivisták a Putyin-látogatásra időzítve. A molinós akcióról itt olvashatnak részleteket.

14:50 A Russia Today kiszámolta, hányan voltak tegnap a Putyin-ellenes budapesti demonstráción. „Bár a tüntetésen csak a magyar főváros lakóinak a 0,17 százaléka vett részt, Orbánnak a közvélemény és az Európai Unió előtt is magyarázkodnia kellett, hogy intézkedései gazdaságilag megalapozottak – írja a televízió honlapja. A külföldön is sugárzó Russia Todayt a Kreml nyugati szócsövének tartják. Az ukrán válság alatt követett hírszerkesztési gyakorlata miatt a televíziótól két riporter, a brit Sara Firth és az amerikai Liz Wahl is távozott. A magyar származású Wahl ezt élő adásban jelentette be. 

14:44 Komoly készültségről érkeznek hírek a Putyin-látogatás helyszíneinek környékéről: a Liszt Ferenc Repülőtéren és a Fiumei úti sírkertben is mesterlövészek láthatók a tetőkön.

14:40 Az orosz elnöki flotta egyik gépe a szlovák légtérben jár a Flightradar24 repülőgép-követő oldal szerint.

14: 35 Amíg lélegzetünket visszafojtva várjuk az orosz elnök különgépét, eláruljuk, hogyan csinált magából Putyin macsó szuperhőst.

Putyin nem a gázról akar tárgyalni

Több akadálya is van annak, hogy Orbán megállapodjon Putyinnal a 2015 utáni gázszállításokról. Például az, hogy a felek erről már megállapodtak. Részletek itt.

14:30 "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés": Tóth Bertalan (MSZP) azt kéri a miniszterelnöktől, hogy ne saját, ne pártja és ne az oligarchák érdekeit, hanem a magyar nemzeti érdeket képviselje, amikor délután Vlagyimir Putyinnal találkozik. Hozzátette: a magyar nemzeti érdek az, hogy semmilyen függőségbe, illetve kiszolgáltatott helyzetbe ne hozza a kormányfő Magyarországot a háborús konfliktusba keveredett Oroszországgal. Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktornak a találkozón arra is figyelemmel kell lennie, hogy egy uniós és NATO-tagállam miniszterelnöke, és semmilyen indok nincs arra, hogy áruba bocsássa Magyarország függetlenségét. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a magyar kormányfő ne kössön hosszú távú gázszerződést az orosz elnökkel. (MTI)

14:20 Nem igazán világos, mi a valódi célja Putyin mai budapesti látogatásának: új, hosszú távú gázszerződésről nem lesz szó, az atomerőmű-bővítésről pedig elvileg nincs mit tárgyalni, mert már minden alapdokumentumot aláírtak. Minderről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak.

14:15 Egy órát késik Putyin: a tervezett 14 óra helyett körülbelül 15 órára várható a delegáció érkezése, tájékoztatott a Hősök terén a Terrorelhárítási Központ. Emiatt minden programja csúszik.

14:10 Putyin a Kreml díszőrségével fog koszorúzni a Fiumei úti sírkertben - értesült az Index.

Hajnalban üzentek Putyinnak

Felmászott a Lánchídra a Párbeszéd Magyarországért két aktivistája kedd kora hajnalban, hogy egy nagy transzparenst lógassanak le az úttest fölé. Részletek itt.

14:00 Putyin budapesti megállapodásai közül egyelőre a tatárföldi konzulátus megnyitása a legkonkrétabb. Részleteket erről itt olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.