galéria megtekintése

Pukli: Most már elegünk van

18 komment


Rab László

A Tanítanék Mozgalom radikális üzemmódba vált, nyáron önkénteseket keres, hálózatot épít, hogy ősztől még keményebben léphessen fel.

Pukli István szerint nem lehet velük szórakozni
Pukli István szerint nem lehet velük szórakozni
Veres Viktor / Népszabadság

Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy munkánk képes tömegeket megmozdítani, épp csak a kormányt nem érdekli, amit kértünk – mondta csütörtökön a Parlament előtti tájékoztatón Pukli István. A zuglói gimnáziumigazgató, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója szerint törekvéseiket semmibe vették, a velük tárgyaló szakszervezeteket átverték, a Civil Közoktatási Platform (CKP) javaslatait válasz nélkül hagyták, a pedagógusokat megfélemlítették.

– Ebből most már elegünk van, dühösek vagyunk, elfogyott a türelmünk – jelentette ki Pukli. – A kormány húzza az időt, és úgy számol, hogy nyáron elfogy a tanárok tiltakozása. Mivel fű alatt vernek át olyan törvénymódosításokat, amelyek tovább rontják a szülők, a diákok, a tanárok és a technikai dolgozók helyzetét, most még fontosabb, hogy megakadályozzuk a szándékos pusztítást. A Tanítanék Mozgalom ezért radikális üzemmódra vált, önkéntesek jelentkezését várjuk, a nyarat hálózatépítésre, összefogásra fordítjuk. Szeptember elsején úgy kezdjük a tanévet, hogy a kormány is megértse, nem lehet velünk szórakozni – fogalmazott.

 

Pukli arról is beszélt, hogy örülnek a labdarúgó-válogatott sikerének, és látják, hogy a kormány milyen sok pénzt fordít a focira. – Ha ezt a pénzt az oktatásra és az egészségügyre fordították volna – mondta Pukli –, lehet, hogy nem lennénk ugyan kinn a labdarúgó Eb-n, de a finnek sincsenek ott, és azt kérdem: kinek jobb? A finneknek vagy nekünk?

Juhász Ágnes arról beszélt, sok olyan kormánynyilatkozat hangzott el, hogy teljesítették a követeléseket. – Valójában nem történik semmi – mondta a CKP munkacsoportjának koordinátora, és az oktatást segítő dolgozók 7 százalékos béremelését említette. – A bértábla szerinti jövedelem olyan alacsony, hogy a 7 százalékkal emelve is alatta van a minimálbérnek. A dolgozók nem fognak többet kapni, mint eddig. Rengeteg az ötletelés. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben harmincperces órákat kell tartani a kisiskolásoknak, amit aztán másnap vissza is vonnak. De hát ezt rá lehet bízni a tanító nénire, aki eddig is tudta, hogy mikor kell a tanítást játékkal felváltani. – Helyben nem mernek róla beszélni, de megkezdődött a felsőtagozatok megszüntetése a kistelepüléseken, tagadták ugyan, de elbocsátásokra készülnek az oktatást segítő önkormányzati dolgozók körében, és folytatódik az alapítványi szakközépiskolák állami fenntartás alá történő bekényszerítése. Jogi segítséget fogunk nyújtani azoknak, akik fellépnek a jogtalanságok ellen.

Nahalka István ügyvivő arról beszélt, hogy a kormány ad hoc fogott hozzá a Nemzeti alaptanterv megváltoztatásához. – A tantervi centralizálás megöli az intézményi autonómiát. Nincs szükség agyonszabályozottságra. A központosítás megölte az oktatásfejlesztést is. Tarthatatlan az egy tankönyvű rendszer, megszűnt a tanszabadság, amit vissza kell állítani. Sajnos a rendszer annyira sérült, hogy újra kellene kezdeni az egész oktatási rendszer megtervezését – mondta Na­halka István.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.