galéria megtekintése

"Rejtélyes okból" épp Puklit vizsgálta a hivatal

21 komment


Doros Judit

Pukli István szerint az elmúlt hónapokban a kormányzat részéről nem történtek látványos, az oktatás színvonalát valóban javító intézkedések, s attól sem változik semmi, hogy immár kevesebb tankerület fogja össze az iskolákat. A kormányzat oktatáspolitikája ellen tiltakozó Tanítanék Mozgalom egyik alapítója így reagált Pölöskei Gábornénak, az állami intézményfenntartó vezetőjének a nyilatkozatára, miszerint a tanév biztonságosan megkezdhető az átalakuló fenntartói rendszer mostani állapotában.

A tüntetéseken részt vevő tanárokat több esetben vegzálták
A tüntetéseken részt vevő tanárokat több esetben vegzálták
Földi Imre / Népszabadság

Pölöskeiné a Magyar Időknek azt is mondta: már kiválasztották az 58 tankerületi központ vezetőjét, akik ismerik az illetékességi területeiket, szervezik a csapatukat, s az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a központok székhe­lyeit. A tankerületek között már elosztották a szükséges pénzügyi keretet, amelyet az igazgatók közreműködésével a centrumoknak kell majd iskolákra lebontaniuk. Rendezték a Klik korábbi adósságait, s tankerületenként ötmillió forintot biztosítottak karbantartásokra, felújításokra.

 

Ehhez képest Pukli István a következőkre hívta fel a figyelmet. Az általa vezetett Teleki Blanka Gimná­zium Zuglóban korábban a 14-es számú tankerülethez tartozott, most pedig a 13–14-es összevonthoz. A korábbi vezető helyett a volt 4-es számú tankerület igazgatója lett az első ember, elődjét megtartották szakmai igazgatónak. A hozzáértésről pedig csak annyit – mondta –, a jelenlegi intézményi referensünk óvodákban szerzett tapasztalatot, mielőtt a Klebelsberg központba került.

Megkérdeztük Pukli Istvántól, vajon milyen segítséget jelent a tankerületenkénti ötmillió forint, amelyet karbantartásokra, felújításokra biztosítanak. Azt válaszolta: „Csak a mi gimnáziumunk tetőszerkezetének helyreállítására 300-400 millió forintot kellene kapásból elkölteni. Az állványzat, amelyet a homlokzat megóvása érdekében építtettünk, nyolcmillió forint volt. Tankerületenként több tucat iskola van, belátható, hogy a rájuk szánt ötmilliós keret nevetségesen alacsony."

Pölöskei Gáborné beszélt arról is, hogy a legutóbb dokumentált csaknem 600 migráns gyermek jelentős része szeptemberben valószínűleg nem fog megjelenni az iskolákban, de újak is jöhetnek. Felmérésük szerint jelenleg 36 migráns gyermeknek van tanulói jogviszonya. Pukli István erre úgy reagált: hogyan lehetnek migráns gyerekek az országban, ha az állami kommunikáció szerint nincsenek is migránsok Magyarországon?

A Párbeszéd Magyarországért szerint a pedagógustüntetéseken részt vevő tanárokat és iskolákat több esetben is vegzálták, emiatt közérdekű adatkéréssel éltek. Pölöskeiné erre a Magyar Időkben úgy reagált: nem adtak semmilyen központi utasítást ­efféle ellenőrzésekre, legfeljebb törvényességi ellenőrzést folytattak. Pukli István erre személyes példát hozott. Szavai szerint valamilyen „rejtélyes okokból" tavaly a Klik az ő igazgatói munkásságát vette górcső alá, az Oktatási Hivatal pedig most jelezte: ­jövőre az egész iskola működését értékelik. Ennek talán köze van ahhoz is, hogy Pukli István igazgatói kinevezése 2017. július 31-én lejár. Kérdésünkre, hogy újra megpályázza-e a posztot, Pukli István határozott igennel felelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.