galéria megtekintése

Nyomoznak a próbatakarítás miatt, fideszes politikus is érintett lehet

3 komment


Hajba Ferenc

Hűtlen kezelés gyanújával folyik büntetőeljárás a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet ügyében. Az egyik fideszes alpolgármestert is összefüggésbe hozták a történtekkel.

Porga Gyula, Veszprém kormánypárti polgármestere egy belső vizsgálatot követően tavaly novemberben tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, nagyobb értékre elkövetett gazdasági csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt. A belső ellenőrzés ugyanis súlyos szabálytalanságokat tárt fel az önkormányzat oktatási, kulturális és más intézményeinek működtetését szolgáló szervezetnél. Kiderült az is, nem minden esetben írtak ki közbeszerzési pályázatot, és más szabálytalanságok mellett például fedezet nélkül kezdeményeztek kifizetéseket.

A legfeltűnőbb tétel a próbatakarításra szánt és el is utalt összeg volt. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a hivatalosan bemutató takarításként feltüntetett tevékenység óradíját tízezer forint plusz áfában állapították meg. A 2014-es bemutatók után összesen 3 millió 213 ezer, 2015-ben pedig 76 ezer forintot fizettek ki az egyébként jó referenciákkal rendelkező Kristály-Mix Kft.-nek, amely többek között az Országház félemeletét, a Sándor-palotát és a Magyar Állami Operaházat is takarította. A belső ellenőrzési jelentésből tudható, hogy a veszprémi intézményi szolgáltató még 2013 novemberében egy takarítóberendezést is vásárolt a Kristály-Mixtől 1 millió 236 ezer forintért.

Az ügyet mindvégig napirenden tartó Katanics Sándor és Hartmann Ferenc, az önkormányzat baloldali frakciójának két tagja szerint az intézmények munkatársai nem tudnak arról, hogy náluk takarítottak volna.

 

A szolgáltató azt állítja, hogy a bemutatókat akkor végezték el – például éjszaka –, amikor az iskolákban már nem voltak gyerekek és tanárok. A két képviselő úgy véli, a rendőrség a nyomozás során bizonyára ellenőrzi az intézmények riasztóberendezéseit, s ezekből az adatokból kiderül, jártak-e az iskolákban a takarítók akkor, amikor állítják.

Miután a polgármester feljelentést tett, az intézmény vezetője lemondott. Katanics Sándor pedig a legutóbbi képviselő-testületi ülésen egy új, nem hivatalos információ ismeretében megkérdezte a polgármestert: tud-e arról, hogy májusban a rendőrség újabb számlákat foglalt le a szolgáltató szervezetnél? A képviselő azt is megpendítette: azt beszélik, hogy ebben az ügyben a polgármester egy vezetőtársával szemben is tettek feljelentést hűtlen kezelés gyanújával.

Személyeskedő szópárbaj után a polgármester azt válaszolta, a folyamatban lévő eljárás részleteiről nincs tudomása. Egy helyi portál, a Veszpremkukac.hu viszont tudni véli, hogy arról a Némedi Lajos alpolgármesterről van szó, aki a Fidesz jelöltje volt a 2015. februári időközi választáson, amelyen a független Kész Zoltán győzött.

A két esetet – tehát a próbatakarítás és a hűtlen kezelés miatt tett névtelen bejelentés nyomán indult vizsgálatot – még korábban egyesítette a Veszprémi Rendőrkapitányság. Az eljárást azután összeférhetetlenség miatt áttették a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra. A sajtóosztály érdeklődésünkre csupán annyit közölt, hogy ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás, az alpolgármester nevét nem említették.

Szerettük volna megszólaltatni Némedi Lajost is, ám megkeresésünkre nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.