galéria megtekintése

Szétperelhetik Orbánék felháborító tervét

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Nemzetközi jogi és környezetvédelmi szakértők álláspontja szerint többszörösen jogsértő a rapid kerítésépítés a magyar–szerb határon. A beruházás ugyanis környezeti hatásvizsgálat-köteles lenne, és a hatásvizsgálati eljárásba a szerb felet is be kellett volna vonni.

Amint arra Nagy Boldizsár, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa felhívta lapunk figyelmét, a nyomvonalas létesítmények – mint amilyen például a határra tervezett drótkerítés – létesítése

minden esetben környezeti hatásvizsgálat-köteles, amennyiben az adott létesítmény területfoglalása eléri a 3 hektárt. Az idegenrendészeti kerítés esetében a legszerényebb becslések szerint is 175 hektárnyi területfoglalásról van szó.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a környezeti hatásvizsgálat a tevékenység megkezdésének feltétele, vagyis anélkül a létesítési engedélyt ki sem lehet adni.

 

Maga a környezeti hatásvizsgálati eljárás a környezethasználó – vagyis a beruházó – kérelmére indul, és az érintettek (lakosság, civil szervezetek) tájékoztatásával folytatódik, aminek érdekében többek között közmeghallgatást kell tartani. A közmeghallgatás időpontjáról hirdetményt kell közzétenni, legalább harminc nappal a meghallgatás időpontja előtt. A létesítmény hatásterületén élőknek, illetve az országos vagy a hatásterületen tevékenykedő társadalmi szervezeteknek joguk van ügyfélként bejelentkezni az eljárásba.

Hende, Pintér és Kovács Zoltán kormányszóvivő július 17-i sajtótájékoztatón a mutatóba felhúzott  elején mintakerítés előtt. Négy hónap helyett egy hónapot kaptak
Hende Csaba, Pintér Sándor és Kovács Zoltán kormányszóvivő a július 17-i sajtótájékoztatón a mutatóba felhúzott mintakerítés előtt. Négy hónap helyett egy hónapot kaptak
Veres Viktor / Népszabadság

Amennyiben határokon átterjedő hatások is fölmerülnek – ami a határon létesülő nyomvonalas létesítménynél okkal feltételezhető –, nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásra van szükség, amelybe a szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, valamint a konzultációt (a közmeghallgatást is beleértve) az érintett országra is ki kell terjeszteni. (A magyar fél egyébként előzetesen nem konzultált Szerbiával a kerítésről, amelyről Alekszandar Vucsics miniszterelnöknek először Auschwitz is eszébe jutott. A júliusi magyar–szerb kormányülésre Vucsics már megenyhült egy kicsit, de akkor is azt mondta, „nem boldog”, a kerítés „nem kellemes” Szerbia számára.)

A fentieken túl a kerítés nyomvonala mentén lévő Natura 2000-es területekről Natura 2000-es hatásbecslést is kell készíteni.

Az egész hatásvizsgálati és környezeti eljárást transzparensen, többek között az illetékes környezetvédelmi hatóság honlapján nyomon követhető módon kell végigvinni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának honlapján semmilyen információ nincs az engedélyezésről,

így okkal feltételezhető, hogy a procedúra még nem kezdődött meg. Márpedig az eljárás korántsem formális: a lakossági és a civil észrevételeknek be kell épülniük a tervezésbe, az engedélyező hatóság a várható környezeti hatások alapján különféle korlátozásokat és feltételeket írhat elő, a szomszédos ország közbeavatkozása pedig szélsőséges esetben akár meg is akadályozhatja az engedély kiadását. Amennyiben ezeket a jogi előírásokat a kormány nem tartja be, a létesítés jogilag támadhatóvá válik, egy későbbi hatósági döntés akár az eredeti állapot helyreállítására, vagyis a kerítés elbontására is kötelezheti a beruházót.

A Védegylet nevű zöld szervezet lapunkhoz eljuttatott állásfoglalása szerint a déli műszaki határzár alapvető pontokon ellentétes a hatályos alaptörvénnyel, továbbá közvetlenül sérti a természetvédelmi és a területrendezési törvény bizonyos rendelkezéseit, valamint több nemzetközi egyezményünket. A Védegylet szerint a kerítés a bejelentett határidőre eljárási okokból csak akkor készülhet el, ha megsértik a vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokat. A szervezet levélben hívta fel Lázár János és a kormány figyelmét, hogy a kivitelezés irányába tett lépések törvénytelenek.

A környezetet jelentősen károsíthatja a határzár
A környezetet jelentősen károsíthatja a határzár
Varga György / MTI

A természetvédelmi törvényben többek között az szerepel: védett természeti területen „tilos olyan épületet, építményt, nyomvonalas létesítményt, berendezést létesíteni vagy üzembe helyezni, amely annak jellegét és állapotát veszélyezteti, károsítja, vagy ott a tájképi egységet megbontja”. Továbbá védett természeti területen, Natura 2000 területen, barlang védőövezetén környezetvédelmi engedély kell minden olyan építmény létesítéséhez, ami eléri vagy meghaladja az 1 hektárnyi területfoglalást (a kormány már eddig 100 hektárnyi magánterület kisajátításáról döntött, de a kerítés nem csak magánterületet érint), a kerítés pedig nem rendelkezik ilyen engedéllyel.

A zöldek arról is tájékoztatták Lázárt, hogy amennyiben a kormány nem a jogszerű utat választja,

a Védegylet pert indít a kivitelezésért felelős honvédelmi miniszter és a belügyminiszter – Hende Csaba, illetve Pintér Sándor – ellen

annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el őket a természeti területek és értékek jogellenes károsításától, illetve veszélyeztetésétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.