Potom 50 millióról bárki megfeledkezne

Kifelejtett potom 50 millió forintot a képviselői vagyonnyilatkozatából a fideszes Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A Demokratikus Koalíció korrupciót gyanít az ügyben.

Győrffy Balázs egy parlamenti bizottsági ülésen a tévékamerák kereszttüzében jelentette be legutóbbi földvásárlását. A múlt év végén közel 90 millióért vásárolt állami földet, ugyancsak hitelből. Győrffynek már korábban is volt közel 180 milliós bankhitele van, emellett tízmillióval tartozik magánszemélyeknek. Adóssága így már megközelíti 270 millió forintot.

A Blikk kiszámolta, hogy képviselői fizetéséből és egyéb bevallott jövedelmeiből, mint amilyenek a kamarai tisztségével összefüggő juttatások, az őstermelőként elkönyvelt bevétele és a jogszerűen felvett agrártámogatás, képtelenség fizetni a hitelek törlesztő részleteit. Ráadásul a lap szerint – amennyiben a Győrffyt hitelező bankok betartják az MNB vonatkozó előírásait –, a képviselő a bevallott jövedelme alapján 33-34 millió forint kölcsönt kaphatna.

Az RTL Klub szombat esti híradójában ugyanakkor felidézték Győrffynek egy, a csatorna Házon kívül című műsorának adott interjúját, amelyben azt állította, hogy a földvásárlásaihoz  felvett hiteleket a 155 hektáros gazdaságának bevételeiből fizeti. Az ugyanis az uniós támogatásokkal együtt egy átlagos évben akár 50 millió forintos bevételt is hozhat.

Csakhogy ennek az 50 milliónak nyoma sincs Győrffy legfrissebb parlamenti képviselői vagyonnyilatkozatában.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője korrupciót sejt az ügy hátterében. Az RTL híradójának azt mondta: a bankok általában csak annak adnak hitelt, aki vissza is tudja azt fizetni. A képviselői fizetéséből viszont Győrffy bizonyosan nem lenne képes erre. Lopott pénzből igen.

Győrffy nem kívánt nyilatkozni az RTL Klub Híradójának. A Fidesz sajtóosztályán keresztül azt üzent: Győrffy földeket vásárolt a pénzből, a hitelekhez pedig ugyanolyan feltételekkel jutott, mint bármelyik magyar állampolgár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.