Portik-per: Prisztás „belekotnyeleskedett” az olajügyekbe?

Egykori üzlettársa, a kecskeméti maffiaperben különböző, bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekért, illetve azok előkészületéért jogerősen elítélt Radnai László is Portik Tamás ellen vallott a keddi tárgyaláson, ám több ponton is eltért a vádiratban foglaltaktól.

Radnai vallomása szerint nem a perbéli másodrendű vádlott, H. István lőtte le Prisztás Józsefet egy – legalábbis a vádirat szerint – ingatlan tulajdonjoga miatt kialakult vita kapcsán. Portik – így Radnai – a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával is gyanúsított Jozef Rohácot bízta meg a kivégzéssel. 

A vallomás szerint Portik Tamás és a vele együtt dolgozó D. Gábor (aki információink szerint sem tanúként, sem gyanúsítottként nem szerepel az ügyben, vagy ha mégis, akkor csak meg nem nevezett védett tanú lehet, ami e vallomás fényében pikánssá teszi az ügyet) többször elismerték neki, hogy ők állnak a ’90-es években történt leszámolásos gyilkosságok mögött. Szerinte azonban – a vádhatóság állításával ellentétben – nemcsak azért kellett Prisztásnak meghalnia, mert rátette a kezét olyan ingatlanokra, amelyekre Portik is jogot formált volna, hanem azért is, mert „belekotnyeleskedett” az olajügyekbe. 

Radnai a bíróság előtt azt is állította, hogy 1999-ban maffiafilmekbe illő körülmények közt vallotta be neki Portik a két-három évvel korábbi gyilkosságokat. Üzent neki az egyik emberével, hogy látni akarja, majd egy „rendőrséginek tűnő rendszámú” Opellel érte küldetett. Miközben egy vidéki házhoz fuvarozták, csuklyát húztak a fejére. Két héttel később újra ugyanabba a vidéki házba vitette Portik egy fekete lepellel borított pincébe, és megeskette, hogy nem beszél senkinek arról, mit tudott meg tőlük.

Évekkel később D. Gábor is „beismerő vallomást” tett Radnai előtt. Mint a bíróság előtt elmondta, D. is szóba hozta a Prisztás-gyilkosságot, majd felháborodva elmondta, hogy Portik Rohác-csal ölette meg Fenyőt, s aggódik amiatt, hogy Rohác DNS-e esetleg benne maradt a helyszínen hátrahagyott sapkában. (Rohác több ruhadarabját is hátrahagyta, DNS-t azonban a hivatalos rendőrségi közlések szerint csak a sapkában találtak.) Később Portikkal hozta összefüggésbe az Aranykéz utcai robbantást, a Seres-gyilkosságot, és egy Cinóber gúnynevű férfi likvidálását is.

Radnai vallomásából egyébként kiderült, hogy 2011-ben a rendőrség kereste meg őt a szegedi Csillag börtönben, ahol a kecskeméti maffiaperben kiszabott büntetését töltötte, de ennek körülményeiről és részleteiről – mondta ma a bíróságon – nem beszélhet, mert államtitok. Első vallomását 2012 májusában tette; lényegében tehát azóta működik együtt a rendőrséggel, bár ezt a nyomozó hatóság korábban tagadta.

Vallomása szerint D. Gábor azért találkozott vele több ízben is, mert megkérte, nézzen utána, van-e valami bizonyítéka a rendőrségnek az Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben. Az nem derült ki, hogy ő (Radnai) ennek mi módon, hol vagy kinél tudott volna utánakérdezni.

Radnai elismerte, korábban elvállalt egy-két stiklit D. Gábor helyett, amikor együtt voltak börtönben, ezért bízott meg benne a férfi. Később, amikor D. került bajba, a jól kereső Radnai – vallomása szerint – megfizetett tanúkat, hogy D. számára kedvező vallomást tegyenek a bíróságon, s így D. a lekötelezettje lett.

Radnai elmondta azt is, hogy D. ezért is szövetkezett vele, hogy „visszafogják Portikot az őrültségeitől”. Ezek között említette, hogy Portik lefizetett újságírókat. Állítása szerint Fekete Gy. Attila, lapunk bűnügyi tudósítója hárommillió forintot kapott, mert jó színben tüntette fel Portikot az Energol-ügyben. Majd másfél millió forintot adott Portik Radnainak azért, hogy vegyen egy aranyórát Juszt Lászlónak, és köszönje meg a hozzáállását.

A kecskeméti maffiaperben 2007-ben 12 évre ítélt Radnai László egy, a sajtóban már néhány napja köröztetett tavalyi rendőrségi vallomásában állította azt, hogy a két újságírót megvesztegette 1997-ben Portik Tamás. Az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő Energol Rt. egyik vezetője, az akkor szökésben levő Portik Tamás szerinte azért fizetett volna az újságíróknak, hogy ne írjanak róla. Radnai, aki egykor Portikkal együtt olajozott, ma már a rendőrséggel együttműködő tanú, aki egykori üzleti partnere ellen vallott.

Egészségi állapota miatt a közelmúltban félbeszakították büntetése letöltését és szabadlábra helyezték, a PestiSracok.hu értesülése szerint elnöki kegyelemben reménykedik.

Az a lapunk birtokába került jegyzőkönyvrészletből nem derül ki, hogy a férfit konkrétan milyen ügyben hallgatták ki, csak annyi világos: valamilyen korábbi vallomását kívánta kiegészíteni. Radnai azt állította, hogy 1997-ben egy beszélő alkalmával az akkori ügyvédje azt mondta neki, hogy Portik egy közvetítőn keresztül küldött hárommillió forintot az ügyvédnek, hogy azt juttassa el Fekete Gy. Attilának azért, hogy ne írjon róla semmit. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a Portiktól – szintén egy harmadik személyen keresztül – kapott másfél millióból maga vásárolt egy márkás órát Juszt Lászlónak, mert a Kékfény akkori főszerkesztőjeként „korrekten viselkedett”. Az ajándékot Radnai állítólag az olajos ügyekben szintén érintett H. Ferenc jelenlétében adta át.

Lapunk munkatársa, aki az elmúlt években számos cikkében foglalkozott Portik Tamással és az Energol-üggyel, hazugságnak minősítette Radnai állítását, egyben jelezte, hogy elégtételt követel. Az üggyel hírbe hozott ügyvéd kérdésünkre ugyancsak mindent cáfolt. Az ügyvédi titokra tekintettel, lévén, hogy akkor ő volt a bűnvádi eljárás alatt álló Radnai védője, részleteket nem árulhat el az ominózus beszélgetésen elhangzottakról, de volt védence történetét nem tudja megerősíteni.

Portik Tamás őrei társaságában tegnap a bíróságon
Portik Tamás őrei társaságában tegnap a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.