Portik élettársával üzleteltek Rogánék

Felettébb kedvezményes áron vásárolhatott meg egy tekintélyes méretű üzlethelyiséget az V. kerületi önkormányzattól a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne érdekeltségében lévő cég.

A város szívében lévő, forgalmas utcára nyíló 212 négyzetméteres üzletért a Classic Immo Kft. 2011-ben, Rogán Antal polgármestersége alatt mindössze 52,4 millió forintot, azaz négyzetméterenként 247 ezer forintot fizetett.

Ezzel szemben egy lapunknak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint a forgalmas főút környékén a 600 ezer forintos négyzetméterár sem irreális – abban az esetben 127 millió forintot kasszírozhatott volna a kerület az ingatlanért.
Pápa Marianne-ék a kedvezményesen megkaparintott üzlethelyiséget egy évvel később már piaci áron tovább is értékesítették orosz vevőknek.

Mielőtt az üzlethelyiség a Classic Immo Kft.-hez vándorolt volna, évtizedeken át a Képcsarnok Mednyánszky Termeként üzemelt, ahol képzőművészek állíthatták ki műveiket.

– A galériát 2011 tavaszán lakoltatták ki, miután a Képcsarnok nem volt hajlandó a kedvezményes bérleti díjnál többet fizetni az önkormányzatnak. A lakók még aláírást is gyűjtöttek az érdekünkben – idézte fel a Képcsarnok neve elhallgatását kérő egykori munkatársa.

A Classic Immo ezután nyert bérleti jogot a helyiségre, november végére pedig már nyélbe is ütötték az önkormányzattal a kedvezményes adásvételt. Bérlőként a cég elővásárlási joggal rendelkezett, ráadásul így olcsóbban is juthattak hozzá az ingatlanhoz - értesült a Blikk.

– Visszautasítjuk azt a vádat, hogy az önkormányzat nyomott piaci áron értékesítette az ingatlant – reagált Zalka Szilvia kerületi sajtóreferens. –  Belváros-Lipótváros Önkormányzatának rendelete kimondja, hogy azok a bérlők, akik vételi szándékukat előzőleg bejelentik, a forgalmi érték 70 százalékán vásárolhatják meg az ingatlant.

Pedig a Fidesz előtt vélhetően nem volt ismeretlen a vásárló.

– Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök – nyilatkozta tavaly a Figyelőnek Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság akkori fideszes tagja. – Személyesen nem ismerem, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát – tette hozzá.

Rogán Antal pénteken azzal védekezett, hogy jegyzője hibázott: - Az ingatlan ügyében 2012 végén vizsgálatot folytattam le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de bizalomvesztés miatt kezdeményeztem a jegyző felmentését - mondta a lapnak.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.