Poltnak tiszta a lelkiismerete

A nyomozó ügyészséget képessé kell tenni arra, hogy titkosszolgálati műveleteket maga legyen képes végrehajtani – állítja Polt Péter legfőbb ügyész. Szerinte enne a technikai feltételeit meg kell teremteni, hogy „azt mondhassuk, az ügyészség az egész skálán tud zongorázni”.
„A lelkiismeretem tiszta", mert az ügyészség, illetve korábban a rendőrség mindent megtett azért, hogy a felelősöket felkutassa – nyilatkozta a Magyar Időknek adott interjúban Polt Péter legfőbb ügyész a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. Szerinte azokat állították bíróság elé, akiket tényleg büntetőjogi felelősség terhel a történtek miatt. E kérdésben vita van az ügyészség és a bíróság között – tette hozzá –, ezért is fellebbeztek.

A Biszku-ügyről szólva a főügyész kijelentette: az is jól elő lett készítve, és az ügyészség nagyon alapos vádiratot nyújtott be. Szerinte ennek tulajdonítható, hogy a bűncselekmények egy részében a bíróság megállapította a volt belügyminiszter felelősségét. A tárgyalás elhúzódását viszont sajnálatosnak tartja. Egyébként bízik benne, hogy másod- vagy harmadfokon olyan ítélettel zárul majd mindkét eljárás, amely a vádhatóságot igazolja.

Egy kérdésre válaszolva Polt leszögezte: a titkosszolgálati eszközök és módszerek használatával összefüggésben ma nagyon szigorú szabályozás van hatályban, és emiatt előfordul, hogy perdöntő bizonyítékot sem lehet felhasználni. Szerinte „itt az ideje mérlegre tenni, hogy mi a jobb, hogy mikor jár jobban a társadalom: akkor, ha ragaszkodunk ehhez a merev rendszerhez, vagy ha rugalmasabbá tesszük, az élethez igazítjuk".

Ha például a hatóság valakit lehallgat, azt csak konkrét bűncselekmény miatt teheti meg. Így előfordulhat – mondta a legfőbb ügyész –, hogy a hatóság a megfigyelés során olyan információk birtokába kerül, amelyek később egy másik, addig még fel nem ismert bűncselekmény bizonyítására lennének alkalmasak.

Polt a Központi Nyomozó Főügyészség szerepérő szólva elmondta: „csak akkor lehet teljes egy ügyészségi nyomozás, ha a titkosszolgálati műveleteket maga az ügyészség képes végrehajtani az általa nyomozott ügyekben". Ehhez a jogszabályi felhatalmazást részben megkapták, de jelenleg technikailag sem képesek az efféle feladatok elvégzésére. Szerinte „ezt a technikai bázist, eszköztárat kellene felépíteni, hogy azt mondhassuk, az ügyészség az egész skálán tud zongorázni".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.