galéria megtekintése

Polték nem tudják, mit értenek korrupció alatt az amerikaiak

7 komment

MTI

Az Együtt-PM szerint a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" Orbán Viktor "korrupt kormányának" további működéséhez a beutazási tilalommal kapcsolatos magatartásával. A legfőbb ügyész erre úgy reagált: minden törvényes és lehetséges lépést megtettek.

Az Együtt-PM szerint a legfőbb ügyész "bűnsegédként asszisztál" Orbán Viktor "korrupt kormányának" további működéséhez a beutazási tilalommal kapcsolatos magatartásával. A legfőbb ügyész erre úgy reagált: minden törvényes és lehetséges lépést megtettek.

A legfőbb ügyész bűnsegédként asszisztál Orbán Viktor korrupt kormányának további működéséhez, mert a szövetség nem látja, hogy Polt Péter bármit tenne az amerikai beutazási botrány hátterének kivizsgálásáért - jelentette ki a szövetség társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott eseményen Szigetvári Viktor felszólította az ügyészséget, hogy forduljon adatkéréssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjéhez, Vida Ildikóhoz, aki egy interjúban beismerte, hogy ő az egyik kitiltott. Szavai szerint minden lehetőség adott arra, hogy Vida Ildikó információkat szerezzen az amerikai nagykövetségen az őt érintő kérdésekről. Miután ez megtörtént, Polt Péter azonnal rendeljen el a nyomozást! - szólított fel.

 

Szigetvári Viktor emlékeztetett, hogy Szelényi Zsuzsanna képviselővel a magyar állampolgárokra kirótt amerikai beutazási tilalom ügyében vesztegetés, illetve "hivatalos személynek feljelentés elmulasztása" ügyében tettek feljelentéseket a Legfőbb Ügyészségen.

Szelényi Zsuzsanna független képviselő ezt azzal folytatta, elvárják az ügyészségtől, hogy a gyanú alapján indítsanak nyomozást.

Az Együtt elnökségi tagja azt mondta, egy hónapja folyik az ügy és ha Orbán Viktor és a kormány úgy akarta volna, akkor annak már rég a végére járhattak volna. Szerinte az eset olyan Orbán Viktor számára, mint az őszödi beszéd volt Gyurcsány Ferencnek: ha Orbán Viktor miniszterelnök is marad, akkor sem lesz meg az a politikai hitelessége, ami az ország vezetéséhez szükséges.

A sajtótájékoztató végén megjelent Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője, aki bejelentette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész helyettesével, Belovics Ervinnel és Sinku Pál főosztályvezetővel együtt az épületében fogadja a két politikust, ahol a sajtó nyilvánossága előtt válaszol kérdéseikre.

Szelényi Zsuzsanna a találkozón azt mondta, elvárják, hogy az ügyészség vezetői saját hatáskörükben minden eszközzel lépjenek fel az ügy megoldásának érdekében.

Hangsúlyozta, hogy miután Vida Ildikó a nyilvánosság elé lépett, ezért az ő ügyét mindenképpen ki lehet vizsgálni, ugyanis az amerikai ügyvivő korábban felajánlotta, hogy az érintetteket személyesen tájékoztatja majd.

Szigetvári Viktor ezt két kérdéssel egészítette ki. Egyfelől azt akarta megtudni, hogy a feljelentésük kézhezvétele óta az ügyészség vagy a nyomozó hatóság kérte-e adatokat az ügyben. Emellett arra is kíváncsi volt, hogy a képviselővel közös feljelentésüknek mi a státusza.

Polt Péter elöljáróban hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakmai szervezet, ezért semmiféle politikai szervezetre nincsenek tekintettel. Megjegyezte azt is, hogy a magyar ügyészségnek nem az amerikai, hanem a magyar jogszabályokat kell követniük.

Sinku Pál elmondta, a büntetőeljárási törvény alapján a két képviselő feljelentésének elbírálása a rendőrség hatáskörébe tartozik, ezért azt továbbították is.

Belovics Ervin azt emelte ki, hogy a büntetőeljárási törvény szerint ha egy "feljelentésnek címzett beadvány" nem tartalmaz konkrét tényeket, akkor annak alapján nem lehet nyomozást elrendelni. Hangsúlyozta, hogy egy jogállamban általános kijelentések alapján nem indítható büntetőeljárás.

Belovics Ervin azt is közölte: az ügyészség nem dönthet szabadon arról, hogy mikor és mit tesz, kizárólag csak a büntetőeljárás körében elrendelt nyomozás után tehet lépéseket. Azt nem teheti meg egyetlen ügyész sem, hogy "délelőtt úgy dönt", hogy valakitől adatokat kér, ha ennek nincs semmilyen jogalapja, mert egy ügyész nem szerezhet be adatokat az általánosság síkján - emelte ki.

Polt Péter beszámolt arról, hogy az ügyészség valamennyi, a rendelkezésére álló eszközt igénybe vette, hogy tisztázzon bizonyos kérdéseket. Amikor a sajtóban megjelentek a hírek, akkor az ügyészi szervezeten belül egy általános iratvizsgálatot tartottak, erről jelentést is készítettek - közölte. Ebben kigyűjtötték azokat az ügyeket, amelyek szóba kerülhetnek, mert annyit tudtak, hogy kormányzati tisztviselők is érintettek lehetnek és egy korrupciós ügyről van szó. Megjegyezte: terminológiai problémák is felmerülhetnek, mert nem tudják, hogy az amerikai hatóságok pontosan mit értenek korrupciós cselekmények alatt.

Miután a sajtóban megjelent, hogy az érintett kormányzati tisztviselők esetleg a NAV kötelékébe tartoznak, azokat az ügyeket is kigyűjtötték, amelyek kapcsolatban vannak az adóhatósággal - folytatta a legfőbb ügyész.

Hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent "és meg nem jelent nevekhez nem tudtuk igazítani ezeket az ügyeket, mert nem volt lehetőség rá, olyan történeti tényállás hiányában, amelyre szükség lett volna" ahhoz, hogy megmondják, azok megegyeznek-e a Legfőbb Ügyészség iratiban megtalálható történeti tényállással. Hozzátette: Vida Ildikó neve nem merült fel ezekben az ügyekben.

Arra is kitért, hogy az ügyészség megkereste amerikai partnereit, ő maga személyesen az igazságügy-miniszterhez fordult. Külön kitért rá, hogy a bűnözés megelőzéséről és a bűnözés elleni küzdelemről szóló egyezmény alapján kért felvilágosítást. Ha a kölcsönös jogsegélyről szóló egyezményre hivatkoznak, akkor be kellett volna számolni a tényállásról, a bizonyítékok forrásáról és a nyomozás állásáról - érvelt Polt Péter.

Úgy összegzett, hogy véleménye szerint az ügyben minden törvényes és lehetséges lépést megtettek. Hozzátette: elkötelezettek a korrupció elleni küzdelemben és mindent megtesznek amit a jogszabályok előírnak, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.