galéria megtekintése

Polt Pétert meggyőzte a luxuslakópark

14 komment

Vitéz F. Ibolya

Egy Balaton-parti örökpanorámás luxusingatlanra tett szert Polt Péter. Az idei vagyonnyilatkozatában nem szerepel a lakás.

Örökpanorámás luxusingatlanok eladók – így hirdetik a közvetlenül a Balaton partján két balatonfüredi szálloda, a négycsillagos Flamingo és a Füred hotel között felhúzott két apartmanház lakásait. Saját homokos strand, 450 négyzetméteres wellnesskomplexum fedett medencével és szaunákkal, valamint pihenőliget tartozik az „igényes kivitelű” lakásokhoz.

Örökpanorámás lakások egymilliós négyzetméteráron. Polt Péter is ráhajtott egyre
Örökpanorámás lakások egymilliós négyzetméteráron. Polt Péter is ráhajtott egyre
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Polt Pétert meggyőzhette a szolgáltatás, amelyet az ingatlanokhoz kínálnak, hiszen már be is vásárolt a luxuslakóparkban. A tulajdonszerzést a legfőbb ügyész kérdésünkre helyettes szóvivője útján megerősítette. Hiába kerestük azonban Polt vagyon­nyilatkozatában az értesülésünk szerint 70 millió forint értékű lakást. A vásárlás 2016-ban történt, a vonatkozó törvény alapján a 2017-es vagyon­nyilatkozatban fogja feltüntetni – adott magyarázatot. Hozzátéve, hogy az ingatlan vételára 70 millió­nál „jelentősen kevesebb volt”, arra azonban nem tért ki, hogyan sikerült kevesebbért hozzájutnia.

 

A két apartmanházban ugyanis 62 és 120 négyzetméter közötti lakások épültek, és érdeklődésünkre egymillió körüli négyzetméterárat jelölt meg az értékesítő. Igaz, azzal, hogy pontosabbat csak a fejlesztő, ­Czigle János mondhat, ő viszont egy hónapig külföldön tartózkodik. Az egymillió forintos négyzetméterár ellenére a 77 lakásból lapzártánkkor már csak öt várt vevőre.

Polt Péter állítja, hogy a becsült hetvenmilliónál jóval kevesebből vette a füredi luxuslakást
Polt Péter állítja, hogy a becsült hetvenmilliónál jóval kevesebből vette a füredi luxuslakást
Teknős Miklós / Népszabadság

Polt több ingatlant tüntetett fel tavalyi vagyonnyilatkozatában: övé egy 110 négyzetméteres Pasaréti úti lakás fele, egy 30 négyzetméteres pince Fónyban, egy 708 négyzetméteres művelés alól kivett lovasi terület, valamint 2588 négyzetméternyi szántó, gyep Bárdudvarnokon. Befektetései között 4,58 millió forint kincstárjegyet, 2,5 millió forint készpénzt és 10,5 millió forint banki követelést írt be. Továbbá jelezte, hogy 5,7 millió devizahitel-visszatérítést kapott az OTP-től, és több mint egymilliós kártérítést a Népszavától egy személyiségi jog per révén.

Polt a mozdítható pénzeihez fogható mértékű, egy magánszeméllyel szemben fennálló 18,8 millió forint tartozásról adott számot bevallásában.

Készpénzes luxusvásárlásra nem látszik fedezet, de a legfőbb ügyész rendszeres jövedelméből bőven futná a törlesztésekre.

Tavaly 25,6 millió forintos, a Legfőbb Ügyészségtől származó bruttó jövedelmet vallott be, ezenkívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatójaként havi 390 ezer, az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől 232 ezer forint jövedelme származott.

A Polt által vásárolt balatoni ingatlant fejlesztő Czigle egyben a szomszédos Flamingo tulajdonosa, ő vette meg a Füred hotelt is. Az egykori SZOT-üdülőt hatévnyi enyészet után a füredi lakópark építésével párhuzamosan felújították és idén áprilisban adták át. Az idegenforgalom fontos eleme a 200 szobás szálloda, ennek tudják be a helyiek, hogy a 4,6 milliárd forintos beruházáshoz 1,6 milliárd támogatást kapott a projekt, és – úgymond kapcsolt áruként – apartmanházak épülhettek a parton.

Egy modern család – a feleség kétszer annyit keres, mint a férj

Nem a főügyész keres a legjobban a Polt családban. Felesége, Polt-Palásthy Marianna bruttó ötmillió forintot kap a jegybank személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójaként. 2014-ben érkezett az MNB személyzeti igazgatóságára, eredetileg havi 2,3 milliós fizetéssel, onnan lépett előre. A 2010-es kormányváltás után még az erőforrás-minisztérium jogi, személyügyi és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára volt. Mint lapunk korábban megírta, Polt-Palásthy a jegybank Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványának felügyelőbizottsági elnöke, a Pallas ­Athéné Domus Mentis Alapítványban pedig az fb tagja. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben, amelyet a hat Pallas Athéné Alapítvány közösen hozott létre az új kecskeméti gazdasági kar kivitelezésére, szintén felügyelőbizottsági tag. (B. D.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.