galéria megtekintése

Pölöskeinét bedobták a mély vízbe

19 komment


Czene Gábor

Ismét kényes helyzetben ült össze a kormány által gründolt Köznevelési Kerekasztal. A sztrájkveszély még nem múlt el, a tanárok újabb nagy tüntetésre készülnek. A kormány ígéretekkel, engedményekkel és pénzzel próbálja leszerelni a tiltakozást.

A kerekasztal harmadik ülésére a szakszervezetek megint nem mentek el, ellenben új arcként megjelent Áder János testvére, Pölöskei Gáborné, akit nemrég neveztek ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetőjévé.

Gyorsított üzemmódban előadott bevezetőjében Palkovics László oktatási államtitkár irigylésre méltó energiával sorolta a közelmúlt eredményeit, egyebek mellett azt, hogy a Klik – a kormány döntésének köszönhetően – 38 milliárd forintos pluszpénzhez jut.

Palkovics államtitkár gyorsított üzemmódban
Palkovics államtitkár gyorsított üzemmódban
Földi D. Attila / Népszabadság

 

A 2017-es pedagógusminősítési keretszámok kialakításakor figyelembe vették a kerekasztal javaslatait. Akiknek például hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig, a „pedagógus I.” fokozatból automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve átkerülnek a „II-be”. Az intézkedés mintegy 18 ezer embert érint, a fizetésük ezzel bruttó 30 ezer forinttal nő havonta.

Az előző ülésen a résztvevők még pedzegették, hogy azok a települések, amelyek anyagilag megengedhetik maguknak, netán újra iskolafenntartóvá válhatnának majd. Mára kiderült: ilyen opció nincs.

Az állami fenntartó, azaz a Klik léte megkérdőjelezhetetlen, szerepe viszont átalakul: az iskolák lényegesen nagyobb gazdasági és szakmai autonómiát kapnak.

A munkacsoportok képviselői a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása vagy a pedagógusok kötött munkaidejének ügyében mindenképpen felülvizsgálatot kérnek. Szeretnék, ha a mostaninál kevesebbet tanulnának a gyerekek, de arra, amit megtanultak, évtizedekkel az érettségi után is emlékezzenek.

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy „rohamléptekben" elindult a tartozások rendezése, elsőként 8,6 milliárdot fizettek ki elmaradt számlákra. Pár héten belül az iskolák – kártyarendszer vagy készpénz formájában – kapnak egy olyan keretet, amely gazdasági mozgásteret nyújt számukra. (Egyelőre nem tudni, hogy az iskolák mekkora összegre számíthatnak, és a támogatás elnyeréséhez milyen feltételeknek kell eleget tenniük.) Pölöskeiné megerősítette, hogy a „strukturális átalakítás" révén július elejétől jelentős módosítások várhatók a Klikben.

Palkovics László, Pölöskei Gáborné és Szita Károly
Palkovics László, Pölöskei Gáborné és Szita Károly
Földi D. Attila / Népszabadság

Csupa lelkesedéssel beszélt Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke. Elmondta: jó érzéssel megy haza, az iskolaigazgatóknak arról fog beszámolni, hogy kéréseikkel nyitott fülekre találtak. Munkáltatói és gazdasági jogköröket kapnak. Jelenleg még azon vitatkoznak, hogy kinek kell kicserélnie a projektorban az égőt. Tisztázni kell a feladatokat, így a mindennapos gondokkal járó eszközbeszerzések elől elhárulnak az akadályok.

Az államtitkár frenetikus választ adott a magyar oktatás problémájára

A pedagógusok szakszervezetei nem jöttek el, de távollétükkel a legkevésbé sem sikerült megzavarniuk az elkötelezetten tárgyaláspárti fideszes kormányt. Második ülését tartotta a Köznevelési Kerekasztal. Mindenki örülhet, már munkacsoportok is vannak. Nagy a hatékonyság. Czene Gábor tudósítása: >>>

Időközben befutottak a Civil Közoktatási Platform követelései, de a kerekasztalnak ezeket a sajtótájékoztató előtt nem volt ideje érdemben megtárgyalni. Újságírói kérdésre Palkovics László ismét kifejtette, hogy nem a tüntetésekben, hanem a tárgyalásokban látja a megoldást, a gyerekeket pedig ebből ki kell hagyni. Szita Károly hozzátette, hogy Palkovics személye garanciát jelent számára. Az államtitkár majd megtartja a jót, és kidobja a rosszat.

Szita Károly jó érzéssel megy haza
Szita Károly jó érzéssel megy haza
Földi D. Attila / Népszabadság

Miközben örömmel nyugtáztuk a fideszes politikusok elégedettségét, a munkacsoportok képviselőit arról kérdeztük, nincsenek-e esetleg konfliktusaik a kormánnyal. Jellemzően olyan válaszokat kaptunk, hogy viták előfordulnak (elsősorban pénzügyi jellegűek), de a kormány részéről „paradigmaváltó hangulat" érződik, a tárgyalások kulturált hangnemben folynak. - Konfliktus helyett kommunikációról lehet beszélni – jelentette ki az egyik munkacsoport vezetője, a mellette ülő akadémikus pedig kissé ingerülten közölte: konfliktus a sztrájk és a diákok érdekei között van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.