galéria megtekintése

Többé egyetlen bűnnel gyanúsított politikus sem maradhat rejtve Magyarországon

8 komment


Fekete Gy. Attila

Közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképfelvétel az ellenük közéleti tevékenységükkel összefüggésben indult büntetőeljárás bármely szakaszában.

A Kúria a Hunvald György kontra HVG személyiségi jogi per felülvizsgálati eljárásában az első- és másodfokú bíróságok egybehangzó döntéseit felülbírálva kimondta, közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető képfelvétel a közszerepléseikkel összefüggésben velük szemben indított büntetőeljárásban, és a képfelvételek a külön engedélyük nélkül is közölhetők.

Hunvald azért perelte be a ­HVG-t, mert 2011. április 19-én Hunvald György nagyrészt tagadja a vádakat című írását a lap egy olyan fotóval illusztrálta, amelyen Hunvald arca nem volt kitakarva. A kép még a VII. kerület többféle bűncselekménnyel meggyanúsított egykori polgármesterének előzetes letartóztatásakor készült, amikor a bíróság folyosóján a büntetés-végrehajtás tiszthelyettese megbilincselve, vezetőszáron kísérte. A bilincs és a vezetőszár csak kismértékben látható a felvételen.

Hunvald az engedély nélkül készített és leközölt, őt megalázó helyzetben ábrázoló kép miatt, amely – szerinte – őt rajtakapott bűnözőként ábrázolta, és ezzel jelentősen megnehezítette a későbbiekben az életét, 350 ezer forint nem vagyoni kártérítést kért és azt, hogy a bíróság tiltsa el a lapot a további jogsértéstől.

 

Első- és másodfokon is neki adott igazat a bíróság, igaz, a jogerős ítéletben 350 ezerrel szemben már csak 200 ezer forint kártérítést ítéltek meg számára. Mindkét bíróság abból indult ki, hogy Hunvald a bíróságon nem önként és nem közszereplőként jelent meg. A töretlen bírói gyakorlatra hivatkozva a jogerős ítélet leszögezte: csak akkor nem kell a közéleti szereplő engedélyét kérni a fotózásához, ha a felvétel az érintett közéleti szereplésével összefüggésben készül. Hunvald György – mint arra a bíróság rámutatott – nem a közszereplés igényével jelent meg a bíróság előtt, tehát a fénykép elkészítéséhez és közléséhez a lapnak be kellett volna szereznie az előzetes engedélyét.

A pert kiváltó, 2009-ben készült fotó. Középpontban Hunvald György
A pert kiváltó, 2009-ben készült fotó. Középpontban Hunvald György
Beliczay László / MTI

A HVG ezek után kérte a jogerős ítélet felülvizsgálatát. A Kúria pedig elérkezettnek látta az időt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és az Alkotmánybíróság e tárgykörben hozott ítéleteire tekintettel a korábbiaknál árnyaltabbá tegye a jogerős ítéletben hivatkozott bírói gyakorlatot.

Az EJEB több döntésével általános mérlegelési szempontokat adott ahhoz, hogy a véleménynyilvánításhoz, illetve a magánélet tiszteletben tartásához való jog közti egyensúlyt miképpen kell megteremteni a bírói gyakorlatban. Vizsgálni kell például, hogy az érintett személy mennyire ismert. Az ügy, amelyről a tudósítás készült, valóban közérdeklődésre számot tartó-e, és így tovább.

Mindezeket a vizsgálati szempontokat a Hunvald-ügyben is relevánsnak ítélte meg a Kúria. Egyértelmű – mutatott rá a legfőbb bírói fórum –, hogy a felperes korábban politikus, azaz közszereplő volt. Köztudomású tény, hogy az ellene a polgármesteri tevékenységével összefüggésben indított büntetőeljárás, melynek során hosszabb időre előzetes letartóztatásba került.
A Kúria a bírósági ítéleteket, az alperes perújítási kérelmében előadottakat, valamint az EJEB és az Alkotmánybíróság döntéseit is tekintetbe véve arra a következtetésre jutott, hogy a Hunvald ellen indított büntetőeljárás kapcsán nem lehet eltekinteni sem az eljárás tárgyától, sem attól, hogy az Hunvald polgármesteri tevékenységével összefüggésben indult, s hogy az esemény jelentős közérdeklődésre tart számot, amelyről a sajtó jogosult beszámolni.

Tekintettel arra, hogy az ellene indított büntetőeljárás tárgya Hunvald közszerepléséhez kapcsolódott (vitatott ingatlaneladások, tanácsadói szerződések, mely ügyek nagy részé­ben azóta Hunvaldot felmentették), az eseményről való tudósítás céljából készült képfelvétel közzététele a Kúria szerint nem minősül képmással való visszaélésnek. Csak akkor lenne az, ha a fotó a tudósítás tartalmától függetlenül Hunvaldot megalázó helyzetben mutatná.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.