„Viktorka rekedt hangon hablatyol”

Tényként állítja Ungár Klára, hogy a fideszes Kocsis Máté és Szájer József meleg. Kocsis beperli a vállaltan leszbikus Ungárt.

Ungár Klára liberális politikus (aki tíz évvel ezelőtt coming outolt) kiakadt a miniszterelnök néhány nappal ezelőtti, homoszexuálisokat illető kijelentésén. Facebook-bejegyzésében – amelyre a Cink.hu hívta fel a figyelmet – Ungár ezt írta: „Viktorka rekedt hangon hablatyol, megdicséri a nem provokáló meleg társadalmat, és mint az áldozathibáztatók, elmagyarázza, hogy ez miért jó. Pfuj! Szájer és Kocsis Máté mit szól ehhez? Biztos egyetértenek, azért bujkálnak.”

Ungár áll a per elé
Ungár áll a per elé
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Azzal kapcsolatban, hogy ezek szerint Kocsis és Szájer meleg volna, később hozzátette: „ez nem célozgatás, hanem tény”. A Hír24 szerint Kocsis Máté így reagált: „Kedves Ungár Klára! Bár az égvilágon semmi köze hozzá, de elárulom Önnek, olyan messze áll tőlem a homoszexualitás, mint Makótól Jeruzsálem. Velem maguk nincsenek eggyel többen. A primitív, személyeskedő kijelentéseiért pedig be fogom perelni.”

Kérdésünkre, hogy etikusnak tartja-e lépését, Ungár Klára közölte: ha nem tartaná annak, nem járt volna el így. Elmondása szerint nyugaton ez a bevett gyakorlat a homofób pártokban bujkáló melegek esetében. Azért éppen most érezte elérkezettnek erre az időt, mert Orbán Viktor „ennyire direktben” még nem szólalt fel a jogegyenlőség ellen. Ungár lapunktól tudta meg, hogy Kocsis Máté pert helyezett kilátásba. Erre annyit mondott: „állok elébe”.

A Labrisz Leszbikus Egyesület egyik ügyvivője nem nyilatkozott, de Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője sem minősítette Ungár Klára eljárását. „A mi szervezetünk a nyomásgyakorlásnak ezzel a formájával nem kíván élni” – közölte. Hozzátette: a magyar bíróságok mostani álláspontja szerint önmagában az, ha valakiről azt állítják, hogy meleg vagy leszbikus, nem szankcionálandó cselekmény – csak akkor az, ha tudatos hazugságról van szó.

Juhász Péter, az Együtt politikusa szerint normális helyzetben magánügy, nem tartozik a közvéleményre, hogy ki meleg és ki nem. Jelen esetben azonban megérti Ungár Klára felháborodását, amelyet a Fidesz „cinikus és álszent” magatartása váltott ki. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenben újságírói kérdésre arról beszélt, hogy hálás a homoszexuálisok közösségének, amiért nem azt a „provokatív magatartást” folytatja, amellyel számos európai országnak meg kell küzdenie, és pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretne.

A kormányfő szerint az érintettek Magyarországon biztonságban vannak, megkapják az őket megillető tiszteletet, és ebből a szempontból a külföldiek sem érzik veszélyes városnak Budapestet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.