galéria megtekintése

Bátran kamera elé álltak a pártszimpatizánsok

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Húsz szavazói csoportot, szubkultúrát mutat be képekben a Policy Solutions elemzőintézet kiállítása. A kapcsolódó tanulmány korábban nem kutatott társadalmi jellegzetességekre is kitér, amikor azt vizsgálja, mi tudható a fiatal vidéki melósok, a konzervatív középosztály vagy éppen a balliberális értelmiség társadalmi hátteréről.

Húszas évei végén járó férfi ül a nappaliban egy fehér kanapén. Feje fölött hatalmas kép egy virágzó magnóliáról. A csillár és a szőnyeg a virág színéhez passzoló lila, a háttérben (mű)márvány kandalló. Stiller Ákos fotóriporter kiállításán az a résztvevők feladata, hogy kitalálják, a képen láthatók melyik pártot támogatják. Van, aki a soproni Andrást körülvevő miliőt tanulmányozva rögtön rávágja, mások – akik inkább talán Nagy-Magyarország-térképet képzelnek egy nemzeti radikális otthonába – megdöbbenek azon, hogy jobbikos. A válasz fejjel lefelé olvasható, így mindenki nyugodtan gondolkodhat, mielőtt tippelne.

A képeken látható emberek egy részét maga a fotós, Stiller Ákos kutatta fel. A pártszimpatizánsok könnyebben álltak kötélnek, mint a pártot nem választók.

A soproni fiatalember a radikális elit tagja, vagyis a Policy Solutions által meghatározott húsz szavazói csoport egyikéhez tartozik. A szélsőjobboldali szimpatizánsok e tábora magasan iskolázott, sokan közülük még tanulnak, a többiek vezető beosztásban dolgoznak. Kétharmaduk a középosztályhoz, egyötödük a felső középosztályhoz sorolja magát.

 

Kapcsolati hálójuk kiterjedt, sokat tudnak félretenni. Lakástulajdonosok, étterembe, kiállításokra, koncertekre nagyobb arányban járnak, mint a teljes lakosság. Az internetes oldalak közül ők olvassák legnagyobb arányban a Kuruc.infót, ők a legkevésbé vallásosak. Az átlagnál kétszer többen vannak köztük, akik szerint bizonyos körülmények között a diktatúra jobb a többpártrendszernél. A meghökkentő adatok alapját a GfK Hungária Piackutató Intézet 15 ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatása adja.

A Policy Solutions a válaszok alapján homogén csoportokat határolt el. Ezek nem fedik le egészében a társadalmat, ám segítenek körülírni a pártok bázisát, meghatározni egyes szubkultúrák jellegzetességeit.

A HVG munkatársaként dolgozó fotóriporter portréképeket készített a csoportok egy-egy képviselőjéről. Bíró-Nagy András, az intézet egyik vezetője azt mondja: a fényképeken láthatók egy részét Stiller kutatta fel.

Furcsamód a pártokkal szemben tartózkodókkal volt nehezebb dolga, sokan nem akartak apolitikusként szerepelni egy politikáról szóló kiállításon.

Az elkötelezettek egy részét viszont a pártok segítségével találták meg.

Találós kérdés: melyik párt szavazója lehet a képen látható hölgy? (megfejtés a cikkben)
Találós kérdés: melyik párt szavazója lehet a képen látható hölgy? (megfejtés a cikkben)
Stiller Ákos

Az egyik fényképről sokan óhatatlanul az internetes mémmé vált „szoci nyugdíjasra” asszociálnak. Az kissé elbizonytalanító, hogy a konyhában a Kárpát-medence szent helyeit bemutató 2009-es naptár lóg. Erzsébet szobájának falát viszont a nyolcvanas évek lakásbelsőit idéző naplementés panorámaposzter díszíti. A sarokban álló hűtőszekrényen rejtett poén: egy fordítva fölrakott fideszes hűtőmágnes, amelyen a Magyarország jobban teljesít szöveg melletti nyíl így lefelé mutat.

Apró ellenállás a mindennapokban.

A teljes népesség 7 százalékát adó városi kisnyugdíjasok jellemzően az MSZP és a DK táborához tartoznak. Háromnegyedük nehezen él meg, lakókörnyezetük általában régi, felújítatlan panellakás vagy városi szegénynegyed. Az átlagnál jobban érdeklődnek a politika iránt, és erős az osztálytudatuk.

Boros Tamás, a Policy Solutions társalapítója azt mondja: a kutatás egyik tanulsága, hogy a baloldal egy évtizede nem találja a szavazóbázisát, miközben a hagyományosan balos csoportok – például az elszegényedő középosztály – tagjai közül egyre többen fordulnak a Jobbik felé.

Sokat elárul, hogy a legnagyobb homogén csoport – egyben a legszegényebb is – a nélkülöző munkásoké, majdnem minden ötödik megkérdezett idetartozik. Hobbira nincs pénzük, és közöttük a második legnagyobb azoknak az aránya, akik nem szavaztak. De körükben is viszonylag népszerű az internet. Ezt ragadja meg Stiller egyik legerősebb képe, amelyen egy farkaslyuki bányász ül a Facebook előtt a düledező házában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.