Polgárháborúról elmélkedett a jobbikos polgármester

Polgárháborúról elmélkedtek jobbikosok az atv.hu birtokába jutott hangfelvételen.

A 2011 májusi felvételen az atv.hu-n megjelent cikk szerint Juhász Oszkár, a párt gyöngyöspatai polgármestere, a párt egyik állítólagos kampányfőnöke és két polgárőr hallható – utóbbiak feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartoznak, és az időközi választással kapcsolatos teendőket vitatták meg. 

Az atv.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, amire a kampányfőnök kijelentette: nyilvánvaló, hogy lesz polgárháború. „Ezzel nincs gond, mert előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet.” Juhász Oszkár egyetértően és magyarázatképp hozzátette: a polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”.

Juhász tavaly májusban még nem látott esélyt a győzelemre: „Most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez. Negyvenvalahány ezer a rendőri létszám, de hétezer, aki olyan aktív, hogy jól kiképzett, az az övéké. Mint a bélyeget, úgy lenyomnának most minket” – magyarázta Juhász, aki egyébként meglehetősen trágár hangnemben tanácskozott társaival.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere
Gyöngyöspata, 2011. július 17. Juhász Oszkár, miután a Jobbik jelöltjeként megnyerte az időközi polgármester-választást Gyöngyöspatán. A több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson a politikus, aki a Jobbik helyi csoportjának vezetője is egyben, a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, ami 433 voksot jelent. MTI Fotó: Komka Péter

Juhász kampányfőnöke ugyanakkor az időtényezőre is felhívta a jelenlévők figyelmét. „A későbbiekben sem lesz arra idő, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk. Itt néhány napon belül le kell darálni azt a fajtát” – mondta a férfi (a beszélgetés jelentős része a cigányokkal kapcsolatban folyt). 

A beszélgetés során Juhász Oszkár azt is elmondta, hogy polgármesterré választása után jelentős változásokat tervez Gyöngyöspatán, és ennek anyagi fedezete is megvan: a Jobbiknak vannak külföldi kapcsolatai, „ahonnan olyan pénzeket tudunk behozni Gyöngyöspatára, amiről nem is álmodtok, hogy honnan, meg mekkora pénzeket tudunk mozgósítani” – lelkesítette beszélgetőpartnereit. Magyarázatképpen hozzátette: azért fog a Jobbik sok pénzt pumpálni Gyöngyöspatára, mert különösen fontos számára, hogy az általa vezetett településen bizonyítson. A titokzatos külföldi kapcsolatokat nem fedte fel Juhász, azt azonban elmondta, hogy akár külföldi őrző-védő erőket lehet a településre hozni.

„Ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem" – fogalmazott Juhász Oszkár, miután az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát. Azt mondta, egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig szerinte nincs orvosság. Arra felvetésre, hogy hallgassa meg a hangfelvételt és utána kommentálja, azt mondta: nem tudja mikor lesz lehetősége erre.

A Jobbik álláspontja szerint az atv.hu által nyilvánosságra hozott felvételen egy magánbeszélgetés hallatszik, amelyen Juhász Oszkár a magánvéleményét fogalmazta meg, nyilatkozta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. Hozzátette, hogy pártja éppen ezért nem kommentálja a beszélgetésen elhangzottakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.