Pokorni: ha kormányra kerülünk, nincs több lopás

Amint megalakul a parlament, a Fidesz javaslatot fog tenni az Országgyűlés, illetve az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentésére - jelentette ki szerdán este Abonyban tartott lakossági fórumán a párt országos alelnöke.

Pokorni Zoltánt mintegy 150-200 érdeklődő ütemes tapsa köszöntötte a helyi Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola aulájában, ahol beszédében rámutatott: nagyon nagy a csodavárás ma Magyarországon. "Egy ismerősöm két hete arra kért: mondjak már valami jót. Mire én úgy válaszoltam: három hónap múlva már minket lehet szidni" - indította beszédét a politikus, aki azzal folytatta: a jelenlegi szűk kormányzati mozgástérben nem létezik csodafegyver, csak a szisztematikus, következetes munka. Ám ahhoz, hogy ennek eredményei érzékelhetők legyenek, évek kellenek.

"Az az igazság, hogy az Orbán-kormány időszakából is hajlamosak vagyunk csak a szépre emlékezni. Pedig az első két év nagyon nehéz volt, az elmozdulás csak utána vált kézzelfoghatóvá" - mondta a politikus, aki szerint az idei választások győztesének még komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie. Indoklásként a fórumon az azóta eltelt időszakban megduplázódott államadósságot említette, ám a gyűlést megelőző sajtótájékoztatón a roma integráció és a pedagógusok helyzetének javítása kapcsán 200 milliárd forint költségvetési többletforrást igénylő oktatáspolitikai teendőkről is beszélt.

Utóbbi szakterületről szólva kifejtette: az elmúlt nyolc év során a normatív támogatás reálértékét tekintve felére csökkent az állami szerepvállalás az oktatásban. Példaként megjegyezte: 2002 szeptemberében 185 ezer forint járt egy tanuló után, s így a pénzromlás mértékével számolva mára 320 ezer forintra kellett volna emelkednie a támogatásnak. Ezzel szemben jelenleg 132 ezer forint a tényleges normatíva összege.

"Azaz a kormány egyszerűen letolta magáról a feladatot, mondván: nesze sánta, itt egy púp. Az önkormányzatok pedig tették, amit tehettek: hitelt vettek fel, ingatlanokat értékesítettek, létszámot csökkentettek, végül iskolákat zártak be" - mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz alelnöke.

A nagyközönség előtt a politikus elsősorban közéleti és aktuálpolitikai témákat érintett. Úgy vélte: ahhoz, hogy embereknek legyen türelmük kivárni az új kabinet munkájának gyümölcsét, szükség van arra, hogy lássák: valóban fordulat történt. Ezt a célt szolgálja az elszámoltatás és a tiszta viszonyok megteremtése.

"Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha kormányra kerülünk, nincs több lopás. Annak, aki először belenyúl a kasszába le lesz vágva a keze" - fogalmazott.

A politikai elszámoltatással egyébként a Fidesznek nem célja nemtelen indulatokat szítani, de a múltat láthatóvá kell tenni és vannak olyan kiemelt jelentőségű, szimbolikus ügyek, melyek felelőseinek bűnhődnie kell. Ez része a közbiztonság megszilárdításának - magyarázta Pokorni Zoltán, aki Mark Twain gondolatait idézve megjegyezte: "borzasztó dolog, hogy tanulatlan emberek fosztogatják a vagonokat, de az még inkább, hogy a tanultak meg az egész vasúttársaságot".

A politikus mondandója végére érve párbeszédre kérte hallgatóságát, akiknek kérdéseire válaszolva egyebek között utalt rá: pártja hamarosan nyilvánosságra hozza az új ciklusban először beterjeszteni kívánt tíz legfontosabb javaslatát. Várhatóan ezek között lesz az Országgyűlés 200 tagúra, illetve az önkormányzati képviselő-testületek létszámának felére csökkentése is.

Az eseményen Czira Szabolcs, a térség jelenlegi fideszes országgyűlési képviselője, s egyben képviselő-jelöltje is szólt a résztvevőkhöz. Többek között kijelentette: "a jelenlévők mindegyike elutasítja azt az országot, ahol lopni dicsőség, hazudni kötelesség."

Kitért arra is, hogy "a sajtó elkötelezett egy irányban, nem hitelesen tájékoztatja a magyar polgárokat", ezért - mint mondta - vissza kell állítani a média egyensúlyát.

Úgy vélte: az elmúlt két ciklusban a kormány leépítette a vidéket. A térségre váró feladatokról szólva pedig hangsúlyozta: a támogatási lehetőségek hatékonyabb kiaknázása érdekében tenni kell azért, hogy a fővárost leválasszák a központi régióról, és a környező települések gazdasági fellendüléséhez égetően szükséges az M8-as autópálya megépítése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.