galéria megtekintése

Pofátlan végkielégítésekre készül az Orbán-kormány

48 komment


Csuhaj Ildikó

Akár 10 millió forintos végkielégítést is kaphatnak azok a  köztisztviselők, akik távoznak a megszűnő kormányzati  háttérintézményektől – derül ki a Népszabadság birtokába került  dokumentumból. Még azok is kaphatnak 600 ezret, akiknek nem járna  végkielégítés, a feltétel csak az, hogy hat évig elkerüljék az állami és az  önkormányzati szférát. Pedig néhány éve a Fidesz még „pofátlan" végkielégítésnek nevezte a többmilliós lelépési díjakat.

„Annak érdekében, hogy elősegítsük a közszféra létszámának a feladatokhoz igazítását és a foglalkoztatotti állomány versenyszféra felé orientálását, indokolt, hogy komoly ösztönzők kerüljenek bevezetésre az érintett személyi kör részére. Ezért olyan javaslat kidolgozása indokolt, amely biztosítja, hogy egyes, a közszférából történő önkéntes távozás eseté­ben az érintett köztisztviselő

a neki egyébként járó vagy nem is járó végkielégítés összegét jelentősen meghaladó egyszeri juttatásban

részesüljön. A végkielégítés esetében ennek összege akár a végkielégítés 3-4-szeresét is elérhetné" – ez a közérthetőnek aligha nevezhető, de sokatmondó szöveg olvasható a lapunk birtokába került kormány-előterjesztésben, amelyet a Miniszterelnökség készített a kormányzati háttérintézmények megszüntetéséről.

 

Azt Lázár János jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy 72-73 állami szerv, háttérintézmény, kutatóintézet került „célkeresztbe" a bürokráciacsökkentés jegyében. A háttérintézmények felülvizsgálatát karácsony előtt rendelte el a kormány, a lista összeállátását Orbán Viktor Lázárnak adta feladatul. A Miniszterelnökségnek április 15-ig kell javaslatokat tennie az átalakításokra.

Az érintett háttérintézményeknél közel 50 ezren dolgoznak. Azt Lázár sem cáfolta, hogy lesznek, akiktől megválnak, a köztisztviselők körülbelül húsz százalékától biztosan.

A lapunkhoz eljutott előterjesztés szerint a távozó kormánytisztviselők akár 10 milliós „díjazásra" is jogosultak lesznek, ha vállalják, hogy távol maradnak az állami és az önkormányzati szférától hat évig.

A dokumentum szerint legalább 600 ezer forintot minden távozónak meg kell kapnia. A kormány az angol közigazgatás átszabásának modelljét tekinti példának, a cél az, hogy a távozó közszolgák ne létesítsenek közszolgálati jogviszonyt, illetve ne vállaljanak ismét munkát központi vagy önkormányzati szervnél, kizárólagos állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnál, köztestületnél. A Miniszterelnökség javaslata szerint a tiltás nem vonatkozna az eseti megbízással vállalt tudományos, oktatói vagy művészeti tevékenységre.

A tízmilliós összeg a szolgálati idő által kiszámított végkielégítés 400 százaléka

– rögzítik az előterjesztésben. A távozó közigazgatási tisztviselők impozáns végkielégítésének terve azért is pikáns, mert 2010-ben a választási győzelme után hivatalba lépő Orbán-kormány kész volt felborítani az alkotmányos rendszert, és a nemzetközi felháborodás és botrány árán is korlátozni az Alkotmánybíróság jogosítványait azért, hogy visszamenőleges hatállyal eltörölhesse a kétmillió fölötti „pofátlan" végkielégítések rendszerét.

Orbán már mást gondol pofátlannak, mint néhány éve
Orbán már mást gondol pofátlannak, mint néhány éve
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kormányzati javaslat azt is előírja, hogy Lázár Jánosnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen kell majd kidolgoznia a Karrier Híd-programot, amelynek elindítását 2017. január elsejére tervezi.

A program fő pillére lesz, hogy adó- és járulékkedvezményt biztosítson azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közfoglalkoztatásból kilépetteket alkalmazzák.

A hiányszakmákra vonatkozó átképzési program lesz a másik pillér, a harmadik pedig, hogy kedvezményes hitellel támogatják a tulajdonossá válást a közszférát elhagyók esetében.

A bürokráciacsökkentés nem állna meg a háttérintézményeknél, „célkeresztbe" veszik az állami társaságokat is – tudtuk meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.