Pocsaj kiakadt: a polgármesterék nyaralásra költötték a támogatást

A pocsaji román nemzetiségi önkormányzat mintegy 1,4 millió forint pályázati közpénzt kapott kisebbségi közügyek ellátására. Csakhogy a pénzből a helyi elit nyaralni ment: a polgármester, az alpolgármester és több képviselő feleségestül elutazott a Fekete-tengerhez, ráadásul önkormányzati busszal. A résztvevők mindössze 20 ezret fizettek fejenként a csaknem egyhetes útért.

Felháborodást keltett a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, hogy a település egyes vezetői és a helyi polgármesteri hivatal több dolgozója egy csaknem egyhetes nyaraláson vett részt a Fekete-tenger partján abból a pénzből, amelyet a helyi román nemzetiségi önkormányzat nyert el az idei feladatalapú támogatás keretében. Megütközést keltett az is, hogy az önkormányzati autóbusszal lebonyolított kirándulásra a politikusok és a dolgozók a családtagjaikat is elvitték, miközben a nagyközség idei, mintegy 715 millió forintos költségvetése 65 millió forintos működési hiányt tartalmaz.,

A pocsaji román nemzetiségi önkormányzat az idán meghirdetett feladatalapú támogatás keretében csaknem 1,4 millió forint állami forrást nyert. A törvény szerint ez a támogatási forma a kisebbségi közügyeknek a települési és a területi kisebbségi önkormányzatok által történő ellátását szolgálja. Ennek ellenére Pocsajon kirándulásra költötték a pénz nagy részét: a romániai Constanzába július 28-án, szombaton az önkormányzati autóbusszal utazott el többek között  Kecskés Gyula fideszes polgármester és a felesége, a helyi alpolgármester és a felesége, a helyi jegyző, három nemzetiségi képviselő, valamint a polgármesteri hivatal több dolgozója, összesen tizenkilenc fő. A kirándulók - akik fejenként mindössze 20 ezer forint befizetésével járultak hozzá a csaknem egyhetes úthoz - augusztus 3-án, pénteken érkeztek vissza Pocsajra.

Az ügyről meglérdeztük Kecskés Gyula polgármestert, aki kérdésünkre elismerte a kirándulás tényét. Hozzátette: a forrást valóban a feladatalapú támogatás keretében nyerte el a helyi román nemzetiségi önkormányzat. Kérdésünkre, miszerint milyen feladatot láttak el a tengerparton, Kecskés Gyula - aki 2010-ben a Fidesz-KDNP színeiben lett a falu vezetője - szó szerint ezt válaszolta: "nem tudom, de biztosan volt valami feladat, hiszen a pénz a feladatalapú támogatásból jött". Kérdésünkre, hogy nem lát-e kivetnivalót a történtekben, a polgármester azt felelte: szerinte nem történt semmi különös, de ha az újságíró kutakodni akar az ügyben, akkor kutakodjon.

A kutakodás eredményeképpen megtudtuk: a faluban felzúdulást keltett az eset, több helybéli tudósítónknak azt mondta, hogy a feladatalapú támogatást nem azért adja az állam, hogy tengerparti nyaralást szervezzenek belőle, s megutaztassák a polgármestert feleségestül. Egy asszony hozzátette azt is: ha már utazásra költötték a pénzt, a helyi magyar és román gyerekeket kellett volna nyaraltatni, nem a politikusokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.