PM: Állítsd meg a trafikmaffiát!

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt demonstrált a Párbeszéd Magyarországért: a helyszínen tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy Polt Péter figyelmét szeretnék felhívni a trafikmutyira és számos más korrupciós ügyre. A Fidesz a korrupció elleni harc első lépéseként azt javasolja, hogy a PM-aktivisták nézzenek a főnökük, Bajnai Gordon szemébe, aki "maga is elismerte, hogy kormánya korrupt volt".

"Egy 6 méteres molinót feszítettünk ki a Legfőbb Ügyészség épületére! Reméljük így már Polt Péter is észreveszi, azt a minden állampolgár számára világos tényt, hogy visszaélések történtek a trafikpályázatoknál, és nyomozásba kezd! Ha nem teszi, akkor pedig továbbra is emlékeztetni fogjuk arra, hogy mi a dolga, az állampolgárokat pedig arra, hogy mi történik az országban!" - ez a közlemény jelent meg kedden délelőtt a Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldalán.

Az ellenzéki párt aktivistái transzparensekkel és egy "Állítsd meg a trafikmaffiát!" feliratú molinóval jelentek meg a Markó utcában, ahol az MTI tudósítása szerint Szabó Tímea, az Együtt-PM szövetség társelnöke sajtótájékoztatót is tartott. Társai eközben több kisebb táblát tartottak fel, a legfőbb ügyésznek címzett kérdésekkel, köztük olyanokkal, hogy miért nem vizsgálják ki a "trafikbotrányokat", a "kormányzati korrupciót", a "Simicska-közbeszerzéseket", a "földmutyit".

A független képviselő a vizsgálandó ügyek közé sorolta a földpályázatokat, a trafikpályázatokat, illetve a 85-ös út Csornát elkerülő szakaszára kiírt, a Közgép által elnyert közbeszerzést, amely az eredetileg tervezett 17,5 milliárd forintnak csaknem a duplájába kerül. Szabó Tímea szerint a Transparency International legutóbbi jelentése is azt mutatja, a magyarok többsége tudja, látja, hogy elhatalmasodott az állami korrupció. A jelentés kimutatja azt, hogy egy szűk gazdasági érdekcsoport a "karmaiban tartja" az államot, amit "Orbán Viktor és a haverjai irányítanak" - mondta.

Hozzátette: a térségben van pozitív példa az állami korrupcióval szembeni fellépésre, szerinte Csehországban a legfőbb ügyész mindent megtesz annak érdekében, hogy felderítsék az ilyen jellegű ügyeket.

Felidézte, hogy nyilvánosságra hozták a zéró korrupciós programjukat, s kormányra kerülésük esetén teljes átláthatóságot hirdetnek. Hangsúlyozta: nem indulhat be úgy egy állami pályázat, hogy annak minden egyes részlete ne kerülne nyilvánosságra, ennek érdekében létrehoznak egy nemzeti adatbázist, amelyben mindenki számára megismerhetőek lesznek ezek az adatok. Emellett a civil kontroll erősítése érdekében antikorrupciós polgárőrséget alakítanának, felülvizsgálnák a földpályázatokat és az érintettek bevonásával a trafikpályázatokat is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Újságírói kérdésre a pedagógus-béremelésről azt mondta, a pedagógusoknak évek óta megalázó munkabérért kell dolgozniuk, őket munkájukhoz méltóan meg kell fizetni, de nem a Fidesz által bejelentett "kamubéremeléssel", amely a pedagógusok számára szerinte valójában nettó bércsökkenés.

A Fidesz közleményben reagált a demontsrációra. Mint írták: a Gyurcsány-Bajnai-kormány a bűnszervezetben elkövetett korrupció korszaka volt, "nokiás dobozokban, színlelt szerződéseken, ingatlanpanamákon, telekcseréken és offshore cégeken keresztül szivattyúzták ki a közpénzeket az országból, titkosszolgálati jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy még az alvilágtól is csúszópénzeket fogadtak el." Hozzátették: nincs a "bukott baloldalon" ma egyetlen politikus sem, aki ne ismerte volna el, hogy tele vannak korrupciós ügyekkel.

Gyurcsány Ferenc elmondta, "azért hagyta ott az MSZP-t, mert ott loptak; Bajnai Gordon szerint meglehetősen korrupt hely volt Magyarország a 2010 előtti időszakban". Mesterházy Attila ugyancsak elismerte, hogy a párttársai korrupciós ügyei hatalmas gondot jelentenek számára - írták a közleményben. A Fidesz a korrupció elleni harc első lépeseként javasolja, hogy Szabó Tímea "nézzen a főnöke, Bajnai Gordon szemébe, aki maga is elismerte, hogy kormánya korrupt volt".

A PM aktivistái a Markó utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.