galéria megtekintése

Hosszú a várólista, elkezdtek maguktól gyógyulni a magyarok

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Új jelenséggel bővült az egészségügy: a kórházak keresik a műtétre várókat. Sok közülük fantáziát lát abban, hogy átvállalja a máshol hosszú sorok végén türelmetlenkedők ellátását. Kiderült az is, hogy a páciensek jelentős része szívesen megy műtétre a lakóhelyétől távolabbra is. Mások viszont idővel mintha maguktól gyógyulnának meg.

Több ezer várólistás beteg kapott levelet az elmúlt néhány hétben kórházától arról, hogy amennyiben vállalja, még ebben az évben, akár heteken belül sor kerülhet a műtétjére – csak egy másik kórházban. Sokan éltek is a lehetőséggel, és körülbelül 2300 operációt már el is végeztek a feladatra jelentkező több tucat kórházban.

A jelenlegi mintegy 40-45 ezer fős várólistán év végéig jelentősen csökkenhet a létszám
A jelenlegi mintegy 40-45 ezer fős várólistán év végéig jelentősen csökkenhet a létszám
Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

A várólista-csökkentésben extra beavatkozásokat vállaló intézmények listáját és elérhetőségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közzétette a honlapján, így a betegek maguk is választhatnak intézményt. Ebben a programban a gyorsabb beavatkozás lehetőségéért olykor a lakóhelytől távolabbra lévő kórházakba kell befeküdni.

 

Az elmúlt két évben három kormányzati program is indult a várólisták rövidítésére. Ezekre 7,5 milliárd forintot különítettek el – tudta meg a Népszabadság Kiss Zsolttól, az OEP főigazgató-helyettesétől. Mint mondta: a 2013 végén megszavazott 786,5 millió forintból a kórházak a napi műtéti program mellett további 1300 operációt tudtak elvégezni.

Ennél lényegesen több, összesen 4500 beteget kerestek meg, ennek folytán körülbelül 3500-zal csökkent a várakozók száma.

Ez úgy volt lehetséges – mondta –, hogy a listán lévők közül sokan nem tartottak igényt a korábbi műtétre, mások nem voltak arra alkalmas egészségi állapotban, megint másokat nem értek el.

Az egyeztetések után a betegek 37 százaléka vállalta az azonnali műtétet, hét százalékuk ragaszkodott az eredeti időpontjához, kilenc százalékuk további halasztást kért,

harmaduk már nem is kérte az ellátást,

több mint tizedüket a nyilvántartott címükön nem érték el az intézmények, további hatszázaléknyi beteg az állapota miatt nem volt műthető.

Tavaly a kormány újabb egymilliárd forintot biztosított a várólisták rövidítésére, ebből 1400-1500 műtétre futotta. Az OEP erre az évre ötmilliárd forintot kapott várólista-csökkentésre. Ez a keret 12-13 ezer műtétre elegendő. Ha ezeket elvégzik, úgy a jelenlegi mintegy 40-45 ezer fős várólistán év végéig jelentősen csökkenhet a létszám.

Legtöbbet még mindig a térd- és csípőprotézisre kell várni. Az egészségbiztosító listája szerint

akad olyan intézmény, ahol a térdízületpótlásra 2020 közepén van a legközelebb kiadható időpont, és van olyan is, ahol még az idén sorra kerülhet a beteg.

Hasonló a helyzetük a csípőprotézisre szorulóknak. E műtéttípusban például a dél-dunántúli kórházban frissen diagnosztizált páciens legkorábban 2018 októberében kerülhet sorra, míg számos más intézményben két-három hónapon belül elvégzik a beavatkozást. A főigazgató-helyettes szerint a várólista-csökkentési programmal párhuzamosan az érintett szakmai kollégium közreműködésével zajlik az úgynevezett várólista-protokollok készítése. Ezek a jövőben meghatározzák azt is, hogy egy-egy betegségtípusban mennyi a még elfogadható várakozási idő.

Az egyik leghosszabb várólistát az egri Markhot Ferenc Kórház tartja nyilván. Az év elején megbízott főigazgató, Tóth Ildikó szerint eddig kétezer levelet küldtek ki a hozzájuk műtétre bejelentkezetteknek. A betegek egy része úgy nyilatkozott, állapota miatt vagy egyéb okból már nem kéri a műtétet. Feltételezhető, hogy van olyan beteg, aki azért kapott nagyon hosszú várakozással időpontot, hogy később, szükség esetén legyen biztos helye a listán. Azoknál a betegeknél, akik eleve csak évek múlva kerülhetnének sorra, megnézik azt is, hogy a várólista-regisztrációjuk óta hányszor jártak a szakorvosnál, kaptak-e kezelést, vagy gondozzák-e őket rendszeresen.

Aki például évek alatt egyszer sem ment vissza az orvosához, annak valószínűleg nincs is szüksége a beavatkozásra.

Eddig is volt olyan, aki maga keresett az egri kórháznál gyorsabb ellátást ígérő intézményt. Negyven beteg pedig azt jelezte: távolabbra is utazna, amint lehetőség adódik a műtétre.

Vizsgálaton az Uzsoki Utcai Kórházban. Eddig egyetlen betegüknek sem okozott gondot az akár több száz kilométer távolság
Vizsgálaton az Uzsoki Utcai Kórházban. Eddig egyetlen betegüknek sem okozott gondot az akár több száz kilométer távolság
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház az egyike a többletműtétekre jelentkező intézményeknek. Főigazgatója, Ficzere Andrea azt mondta: naponta 15-16 protézisműtétet tudnak elvégezni. A legutóbbi várólistaprogram kezdete óta eltelt néhány hétben száz beteg dokumentációját kapták meg. Sorra hívják be az érintetteket a szükséges vizsgálatokra, az adatok pontosítására. Eddig egyetlen betegüknek sem okozott gondot, hogy otthonától akár több száz kilométernyire került sor a beavatkozásra. Négy-öt nap lábadozás után hazautazhatnak, legtöbbjük rehabilitációját a területi kórházuk végzi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.