galéria megtekintése

Plagizáló iskolaigazgatónak falazott a Klik-vezér, és Balogig ér a botrány

26 komment


M. László Ferenc

Honlapokról és más pedagógusok munkáiból átemelt szövegekkel teleszórt dolgozattal lett iskolaigazgató tavaly a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban Fényes-Bók Szilvia. A Klik és a minisztérium tudott a „másolásról”, de a „szerzői jogi aggályokat” nem tartották akadálynak. Az új igazgató szerint azért van szövegegyezés, mert ő „szakmai evidenciákat” fogalmazott meg.

Összesen ötoldalnyi, idézőjelek nélkül átemelt szöveget fedeztünk fel Fényes-Bók Szilviának, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium új igazgatójának – egyébként szellősen megírt, sok képpel gazdagított – 47 oldalas pályázatában. Számításaink szerint a 2015 márciusában beadott mű legalább 11 százaléka plágiumgyanús. Néhol csak egy-egy bekezdést emelt át mások szövegéből, másutt az egész oldal másolás.

Fényes-Bók Szilviát annak ellenére nevezte ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), hogy a plagizálásáról tudomása volt a Klik akkori vezetőjének, Hanesz Józsefnek. Nemcsak őt, hanem a korábbi köznevelési államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot, sőt, az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt is informálták a botrányos ügyről.

Ugyanis a Balassit húsz éven át irányító előző igazgató, a posztot újra megpályázó Borenszkiné Imre Éva tavaly május–júliusban – a pályázati időszakban – mindegyiküknek írt egy-egy levelet, de Czunyiné helyettesén, Sipos Imrén kívül senki nem méltatta válaszra.

 

Borenszkiné még tavaly májusban szúrta ki, mennyire furcsa a vetélytársa pályaművének nyelvezete, ezért rákeresett az egyes szövegrészekre az interneten. A problémával szembesítette a május 8-i nevelőtestületi ülésen kollégáját, de Borenszkiné szerint nem kapott megnyugtató választ.

Fényes-Bók Szilvia
Fényes-Bók Szilvia
Forrás: Balassi Bálint Gimnázium

Ezt követően kereste meg a fenntartót és a minisztériumot. A helyettes államtitkár válaszában meglepő érveléssel állt elő. Az első levelében azt fejtegette,

szerzői jogi kérdésekben a tárcának „nincs hatásköre” eljárni,

jogbitorlás esetén a sértett szerző kérhet kártérítést. Majd a július 16-i levelében azzal zárta le az ügyet, hogy a fenntartó „a beérkezett információk birtokában” döntött Fényes-Bók mellett „a megújítás jegyében”.

„Már nem érdekel az igazgatói poszt. Egyszerűen nem szeretném, ha ez a magatartásforma válna Magyarországon »tananyaggá«” – magyarázta Borenszkiné, miért fordult ennyi idő elteltével a nyilvánossághoz, és küldte el lapunknak a pályázatokat.

Kerestük az új igazgatót is, aki levélben válaszolt a kritikákra. Fényes-Bók azzal védekezett, hogy „a vezetői pályázatnak nincsenek formai követelményei”. A konkrét szövegátvételeket bemutató példáinkra így reagált: „Az ön által jelzett gondolatok pedig szakmai evidenciák, amelyeknek sokszor az elsődleges forrását is nehéz megtalálni, ha alaposan kutatna, máshol is ráakadna lábjegyzet nélküli idézésükre.”

Déja vu a pályamunkában

Fényes-Bók pályamunkájában több olyan bekezdést találni, melyek szó szerint vagy némi átfogalmazással megtalálhatók három vezetőképzéssel foglalkozó cég (Legacy Kft., Dr. Telkes Kft., Convictus-Consult Kft.) honlapján, illetve egy trénerközösség weboldalán, az Xpand.eu-n. Ezek a szövegek rendszerint a cégek ajánlói, sablonosak, arról szólnak, mitől jó vezető valaki.

Ezenkívül egyezések mutathatók ki két másik igazgatói pályázat szövegével is. Marunák Ferenc munkájával, mellyel a monori általános iskola és Hajós Attila munkájával, amellyel a bői általános iskola vezetői posztját pályázta meg. Mindkét pályázat korábban született, mint Fényes-Bók dolgozata. Ezenkívül a Balassi gimnázium új igazgatója idézőjelek nélkül merített közel egyoldalnyi szöveget Benedek István oktatáskutató egyik tanulmányából is. Bár ezt legalább lábjegyzetben megemlítette.

Megtettük, de ilyen mértékű szövegegyezést nem találtunk. Az új igazgató egyébként tisztában volt a tudományos élet szabályaival, tudta, hogyan kell a forrásokat feltüntetni. Ezt igazolja, hogy a mű egyetlen lábjegyzetében jelezte: felhasználta Benedek István oktatáskutató munkáját. Ugyanakkor a pályázata végén megjelölte azokat a honlapokat – ezek többnyire ezoterikus és recepteket gyűjtő weblapok –, ahonnan a felhasznált képeket letöltötte, de ennél több forrást nem jelzett.

Egyébként nem csak a tudományos szabályok tiltják a plagizálást.

A pedagógusoknak a portfóliójuk összeállításakor ki kell tölteniük egy eredetiségnyilatkozatot, amelyben „büntetőjogi felelősségük tudatában” kijelentik, hogy önálló munkát adtak le.

A tanárok között kiosztott útmutató pedig egyértelműen leszögezi, hogy még a szövegrészek átfogalmazása is plagizálásnak minősül, ahogy az etikai kódex is jogkövető magatartást ír elő. Ezeket a dokumentumokat a doktori fokozatot szerzett magyartanárnak, Fényes-Bóknak is ismernie kellett.

A gimnázium épülete
A gimnázium épülete
Forrás: Google Streetview

A balassagyarmati képviselő-testület – a bevett eljárási rendet felülírva – még a tantestületi szavazás előtt világossá tette, hogy meg akar válni Borenszkinétől, igaz, ekkor még a plágiumgyanú nem került elő. Ez meg is tette a hatását, a tantestület 25:20 arányban Fényes-Bók mellé állt. A helyi közéletet ismerő, névtelenséget kérő források szerint a képviselő-testület döntésé­ben az nem játszott szerepet, hogy a volt igazgató férje, Borenszki Ervin megyei szocialista politikus, ezt a vádat az alpolgármester ki is kérte magának az ülésen.

Kétes pályázatok

Nem ez az első eset, hogy egy pályázó plágiumgyanús munkával nyerte el az igazgatói posztot. A legnagyobb botrányt Manolovitsné Erdőközi Orsolya kinevezése okozta a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium élére. A Klik annak ellenére támogatta Czunyiné egykori egyetemi diáktársát, hogy időközben kiderült, ő is „merített” egy korábbi pályamunkából.

Ezt az is alátámasztja, hogy Borenszkinét 1995 óta három alkalommal is jobboldali többségű testület választotta igazgatóvá, sőt, most is megosztott volt a fideszes frakció: kilencből öten tartózkodtak. Balassagyarmaton készpénznek veszik, hogy a városvezetés és a tankerület mindenáron keresztül akarta vinni Fényes-Bók kinevezését, akiről tudott volt, hogy nem lesz olyan autonóm igazgató, mint amilyen Borenszkiné volt. 

Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Folyamatosan dolgozzuk fel a beérkezett anyagokat számára. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca 35–37.)

Forrásainkat sohasem adjuk ki.

Sorozatunk korábbi részeiért erre a linkre kattintson!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.