galéria megtekintése

Plágiumkönyveket gyártottak az Emminek, de ez nem bűn

6 komment


Spirk József

Nem talált semmilyen bűncselekményre utaló jelet a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a pennsylvaniai állami egyetem kiadványaiból koppintott magyar mezőgazdasági oktatási könyvek ügyének kivizsgálása során. Megszüntették a nyomozást.

Az 1990-es években készült amerikai mezőgazdasági tankönyveket adott ki friss magyar oktatóanyagokként a Türr István Képző és Kutató Intézet.

Az anyagokat a Száz Magyar Falu Nonprofit Kft. készítette. A cég az Eötvös-program keretében hirdetmény nélküli közbeszerzésen kapott megbízást, hogy a Tevékenység központú tanulás című pilot programhoz fejlesszen tankönyveket. A cég Nyúltartás, Zöldségtermesztés, illetve Kerttervezés címen adott le 30-40 oldalas könyveket, amelyekért a TKKI bruttó 31 millió forintot fizetett ki.

A könyvekről azonban tavaly novemberben kiderült, hogy nem a Száz Magyar Falu Kft. szellemi termékei, hanem kisebb eltérésektől eltekintve szó szerinti fordításai néhány amerikai munkafüzetnek.

 
Az eredeti szövegeket és ábrákat több mint 20 éve, 1994–1995-ben a pennsylvaniai állami egyetem kiadványaiban publikálták.

A kft. első körben azt állította, hogy a könyvek neves magyar szakemberek munkái, hamarosan azonban elismerték, hogy koppintásról van szó.

A projekt miatt Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője tett feljelentést többek között csalás, hivatali visszaélés miatt. Hadházy szerint a kiadó lényegében nem végezte el a szerződésben vállalt tananyagfejlesztést, így nem teljesítette az uniós pályázat kiírási feltételeit sem, az Emmi pedig nem indította el az EU-s támogatások jogosulatlan felhasználása esetében kötelező szabálytalansági eljárást.

A rendőrség szerint azonban a Száz Magyar Falu Nonprofit Kft. nem követett el csalást, mert az amerikai tankönyvek szerepeltek a szakirodalom-listában.

Önmagában abból a tényből, hogy a tananyagok szerzői külföldi irodalom felhasználásával készítették el a műveket, mely forrásokat egyébiránt felhasznált szakirodalomként fel is tüntettek a művekben, bűncselekmények elkövetésére vonatkozó okszerű következtetést levonni nem lehet.

A hivatali visszaélés azért nem áll meg a BRFK szerint, mert az Emmi és TKKI a sajtóban megjelent cikkek után többször is indított ellenőrzést. Igaz, ezek során szabálytalanságot nem sikerült találniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.