galéria megtekintése

Piszkos trükkel gáncsolja tovább az Orbán-kormány a kisemmizett egyházat

Ha minden így marad, akkor jó esély van rá, hogy mégsem válhat újra elismert egyházzá Iványi Gábor felekezete, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Az igazságügyi tárca nemrég társadalmi vitára bocsátotta az egyházi törvény módosításáról szóló tervezetet. Tordai Csaba ügyvéd, aki Strasbourgban képviselte Iványiék közösségét, akkor optimista volt, kérdésünkre közölte, hogy a kormány javaslata elfogadható megoldásnak látszik. Úgy vélte, Iványi közössége megfelel a bejegyzett egyházakkal szemben támasztott feltételeknek.

Iványi Gábor már akkor borúlátóbban fogalmazott a Népszabadságnak.

Várjuk meg, mi lesz a vége

– mondta. A lelkész egyáltalán nem vette biztosra, hogy a törvény képes lesz rendezni egyháza helyzetét, és attól tartott, „a kormánynak rengeteg lehetősége marad, hogy folytassa ellenünk a méltatlan játékát”.

 

Úgy látszik, neki lett igaza.

A parlamentnek benyújtott törvényjavaslat módosult a korábbi verzióhoz képest. A teljes jogú, bejegyzett egyházi státus elnyerésének feltételei között már nem szerepel a tízezer tag megléte, ellenben előírás, hogy öt (átmeneti rendelkezésként három) év átlagában legalább négyezer egyszázalékos adófelajánlást produkáljon a közösség.

Bejönni látszik Iványi jóslata
Bejönni látszik Iványi jóslata
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Iványi felekezete a tízezer tagra vonatkozó feltételnek megfelelt volna, adófelajánlásokat viszont az elmúlt években nem gyűjthetett, mert megfosztották egyházi rangjától.

Furcsaság, hogy négyezer adófelajánlóval az elismert egyházak többsége sem rendelkezik.

Ha a kormány tartani szeretné magát ahhoz a Strasbourgban kimondott alapelvhez, hogy az egyházi bejegyzést csak objektív, nem pedig önkényes feltételekhez szabad kötni, akkor kérdéses, ez a kitétel mennyiben felel meg az elvárásoknak. Bejegyzési kérelmet vallási egyesület nyújthat be, de a régóta tartó jogi hercehurca miatt az sem tisztázott, hogy Iványi Gábor testvérközössége annak minősül-e.

Borítékolható, hogy a törvényjavaslat némelyik pontja végeláthatatlan értelmezési vitákhoz fog vezetni. Fölöttébb sajátos az a paragrafus, amely lehetővé teszi, hogy

egy vallási egyesületet a bíróság akkor is bejegyzett egyházként vegyen nyilvántartásba, ha a négyezres adófelajánlási küszöböt ugyan nem éri el, ám legalább tízezer tagja van.

Ebben az esetben a közösségnek nyilatkoznia kell arról, hogy hitéleti vagy közcélú tevékenysége érdekében sem az államháztartásból, sem uniós forrásokból nem vesz igénybe támogatást. Magyarán: a dicsőséghez egyetlen fillér sem jár.

Ismét megkérdeztük Tordai Csaba ügyvédet, hogy mit szól az átdolgozott javaslathoz, de ő nem nyilatkozik, amíg Iványi Gábor testvérközössége nem alakítja ki hivatalos álláspontját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.