galéria megtekintése

„Az a baj, hogy egy idő után elfogy mások pénze” - újra tüntettek az Orbán-kormány ellen

25 komment


Boda András

A hatórai kezdésre teljesen megtelt a József nádor tér kedden azon a tüntetésen, amelyet az Orbán-kormány visszatetsző intézkedései és az urizálás ellen hirdettek meg azok a civilek, akik az utóbbi hetekben több hasonló nagy demonstrációt is szerveztek. Már az NFM előtt folyamatosan zúgott az „Orbán, takarodj!” és a „Mocskos Fidesz!” is. Provokatőrök élén feltűnt Budaházy György is. A Parlamentnél dulakodás volt.

A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációra a hatórai kezdet előtt tíz perccel még csak egy-kétezer ember gyűlt össze a netadó elleni megmozdulások óta szimbolikus helyszínné vált József nádor téren. Ekkor még nyoma sem volt annak a 13 ezer embernek, aki délutánig Facebookon jelezte, hogy elmegy a demonstrációra. Igaz viszont, folyamatosan nagy számban érkeztek az emberek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A demonstrálók újra humorosnak szánt transzparensekkel, illetve installációkkal érkeztek. Egy férfi a táblájára az Orbán-kormány drogtesztjére utalva azt írta: Pisihuszár. Egy mellette álló férfi egy kétméteres PVC-csövet lengetett, amelynek a végéről egy aranyszínű fóliába tekert WC-kefe lógott. Mint elmondta, Viktor Janukovics volt ukrán elnök arany WC-jéről vette az ötletet, hogy így jelképezze, ennek a kabinetnek a tagjai különös vonzalmat éreznek a méregdrága, giccses luxusholmik iránt.

 

A demonstrációt szélsőséges provokatőrök zavarták meg. Egyikük árpádsávos, másik EU-zászlót tartott a kezében. Utóbbira nagy betűkkel a Nem szó volt ráírva. A provokatőrök fekete dzsekiben, arcuk körül sállal jöttek. Miközben a tömeg azt üvöltötte, „Nácik haza!”, a készenléti rendőrök körbevették őket, és gyűrűbe fogva vezették ki a tömegből.

A provokatőrök között ott volt Budaházy György is, aki egyébként kamerával veszi fel a tömeget, amely egyre ingerültebben kiabálja, „Nácik, haza!" A provokatőröket a Nádor utcában egyesével igazoltatták. Budaházy – aki fekete bőrnadrágot, garbót, valamint Nagy-Magyarország hímzéssel ellátott pulóvert viselt – nehezményezte, mondván, ők semmi rosszat nem tettek. Társai közül többen kifogásolták, hogy azok, akiknek a tüntetését megzavarták, obszcén kifejezéssel illették őket.

Percről percre a tüntetésről

22:15  Az Orbán-kormány civil ellenzéke óriástüntetéssel zárta le az ősszel indult demonstrációsorozatot. Kedden Budapesten több ezren követelték a kormány lemondását. Élő közvetítésünk most véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

22:09  20-25 tüntető maradhatott a Parlament főbejáratával szemben. A megbékélés jegyében ők a rendőrökkel közösen tették vissza a helyükre a lépcső előtti kis oszlopokat és a láncot. 

22:00 Várady Zsolt iwiw-alapító, a tüntetéssorozat egyik szervezője a Facebookon január 2-ra hirdette meg a következő nagy demonstrációt.

21:58 Egyre többen mennek el a Kossuth térről.

21:51 A sérült fiú, Burai Norbert, miután ápolás után kiszállt a mentőből, elmondta, hogy háttal állt a rendőröknek, amikor érezte, hogy valami eltalálja, a fejéből pedig elkezd folyni a vér.

21:43 Egy lány véres pulóverben meséli, hogy az első sorban állt, amikor egy rendőr intézkedés közben fejbe vágta. Ettől neki felrepedt a homloka. Hasonlóan járt egy mellette tüntető fiú is. A lány azt mondta, hogy a rendőr valószínűleg vétlen volt. Akkor történt a baleset, amikor elővette a spray-palackját.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

21:18 A beszédek után néhány százan maradtak a rendőrsorfallal védett Parlamentnél. Ahogy a korábbi tüntetéseknél, úgy most is felsorakoztak egymással szemben a demonstrálók és a rendőrök. Az egyik tüntető tudósítónknak elmondta, hogy legelöl állt, amikor hátulról a tömeg rátolta a rendőrsorfalra. A rendőr elővette a spray-t és a szemébe fújt.

21:02  A beszédek végén az utolsó szónok – a közönség nagy tetszésére – azt javasolta az ellenzéknek: ne asszisztáljon tovább az áldemokráciához, vonuljon ki a Parlamentből.

20:57 Iványi Gábor lelkész szintén a szegényekkel és az éhezőkkel kezdi, hogy Orbán Viktor azért nem hisz a növekvő szegénységről szóló statisztikáknak, mert biztos abban, az ő speciális demokráciája példa egész Európának. Csakhogy erről a speciális demokráciáról az emberek másként vélekednek, mint ő, a közmunkát például munkaszolgálatként emlegetik – tette hozzá.

20:52 Páran naranccsal és tojásokkal akarják megdobni a rendőröket. Ez nem sikerül. Csak az első sorban állókat találják el.

20:47 Néhány ember leült a Parlament lépcsője előtt álló rendőrök elé, háttal támaszkodva a sorfalnak. Nem sokkal később egy embert  – egy lányt – kiemeltek a tömegből, igazoltatták, majd elengedték. Elhangzott az első felszólítás is a terület elhagyására.

20:42 Mendrey László azt mondta, elkerülhetetlen, hogy a pedagógusok sztrájkba lépjenek. „Veletek vagyunk!” – skandálja erre a tömeg.

20:35 Varga Attila az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítványtól a romák szegregálásáról beszél. Többek között arról, hogy az egyházak által átvett iskolákban nem lett jobb az oktatás minősége, abban a 381 iskolában pedig, amelyben roma diákok vannak többségben, alig van, aki tovább tanul. Varga megemlíti Balog Zoltán megjegyzését a szeretetteli szegregációról. Ezt a tömeg pfújolással és füttyel fogadja.

20:27 Valaki megafonon bemondja, hogy több teherautó telt meg adományokkal szegény gyerekeknek a tüntetés mellett tartott segélyakcióban.

20:19 Miközben a tüntetők között forró teát osztogatnak, a Parlamentnél felhúzták a színpadot. A szervezők azt mondják, túl szegények ahhoz, hogy két színpaddal mozogjanak. A hangpróbát üdvrivalgás fogadja.

20:05 A menet megérkezett a Kossuth térre. Nagyon sokan vannak, 5-10 ezer ember, de van, aki tízezer fölé teszi a létszámot.

19:47 A párhuzamosan zajló pécsi tüntetésre körülbelül 300 ember ment el. „Akkor fogja meg mindenki a Gucci táskáját, és menjünk haza” – volt a végszó. Január 2-án jön a folytatás. (HVG)

19:42  Az a baj, hogy egy idő után elfogy mások pénze – áll egy matricán. A tüntetői leleményt jelzi, hogy ezt a szerző egy Fidesz-logóra emlékeztető narancs körbe írta.

19:37 A tömeg méretére jellemző, hogy az emberek két oszlopra váltak szét, sokan maradtak az Akadémia utcában, mások viszont lementek a Duna-partra. A NAV-székháznál rövid beszédek hangzottak el.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

19:32 Tüntetnek a francia fővárosban, Párizsban is. Harminc ember gyűlt össze a Place Saint Sulpice-en, és érkeznek még. Nagy részük fiatal magyar egyetemista vagy olyasvalaki, aki kint dolgozik, és elkísérték őket francia barátok is. A demokrácia közös ügy – mondják (HVG).

19:21 Sokat elárul, hogy a Széchenyi tér sarkán lévő kaszinóhoz érve többen Andy Vajna kivételezett helyzetét és korrupciót emlegetnek.

19:14 Az emberek már negyedórája elindultak, de még mindig nem ürült ki a József nádor tér. Változó a hangulat: néhol fieszta van dobokkal, csak hogy néhány másodperc múlva az addig önfeledten táncolók dühödten üvöltsék, hogy „Fidesz-maffia!”.

19:03 A tömeg elindult a Kossuth tér felé.

18:53 A József nádor téren az utolsó szónok, Jónás Amália a Város mindenkié csoporttól arról beszélt, hogy ez a Orbán-kormány hatalomra kerülése óta egyre több a szegény és a hajléktalan, akiket azután még büntetnek is. Emlékeztetett arra, hogy Budapesten tudomása szerint több száz esetben bírságoltak meg valakit csak azért, mert hajléktalanként az utcán élt.

18:41 A színpadon egymást váltják a szónokok, szakterületenként szedik szét az Orbán-kormány működését. Az oktatás és a szociális ellátás után bírálták a kabinetet az egészségügy állapota és a fogyatékkal élők ellátása, illetve a lehetőségeik szűkítése miatt.

18:32 A beszédeket félperceként megszakítja az „Orbán, takarodj!" és a „Mocskos Fidesz!" A színpadnál mozdulni sem lehet a tömegtől, de hátul is sűrűn állnak az emberek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:24 Gács Anna az Oktatási Hálózatok nevében az oktatási rendszer anomáliáit sorolta hosszasan. Utána Szalai József szólalt fel, a ROSTA rokkantmozgalom nevében egyebek mellett arról szólt, hogy ez a kormány elvette a rászorultaktól a rokkantnyugdíjat, és a rokkantakat csalónak, potyautasnak állítja be.

18:07 De nem kímélték a tüntetők Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadót sem, akinek a 360 ezer forintos táskájára utalva elkészült a transzparens: „No more Gucci for you, Árpi!" A tábla aranyozott párjára egyszerűen csak annyira írtak: Cash.

18:04 Az első felszólaló „Orbán Viktor" volt, azaz egy parodista szólt a miniszterelnök szerepébe bújva. „A miniszterelnök" egyebek mellett megköszönte, hogy még az ősszel a Fidesz-székháznál összedobtak neki egy számítógépet. Szólt arról is, hogy Semjén Zsolt ezentúl vasárnaponként zárva lesz, nem úgy, mint a CBA. Eztán stadionokban gazdag új esztendőt kívánva búcsúzott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.