galéria megtekintése

Pintért lazán meghazudtolta a kormány, a miniszter most magyarázkodhat

5 komment


Fekete Gy. Attila

Május 31-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt az MSZP-s Harangozó Tamás felvetésére Pintér Sándor belügyminiszter indokolatlannak tartotta a határrendészet átalakítását, létszámának növelését.

A szocialista politikus akkor abból indult ki, hogy Magyarországnak hosszú távon fenn kell tartania a határok fokozott ellenőrzését. Rámutatott ugyanakkor, hogy csak 2015-ben több mint 6,8 millió óra túlórát rendeltek el a rendőrségnél, ami mintegy 17,7 milliárd forintot emésztett fel. S annak ellenére volt szükség e gigantikus mennyiségű túlóra elrendelésére, hogy a honvédség is beszállt a határvédelembe.

Magyar rendőrök indulnak a macedón-görög határra
Magyar rendőrök indulnak a macedón-görög határra
Balogh Zoltán / MTI

Tartósan nem tartható fenn az a gyakorlat, hogy a megyei rendőr-főkapitányságok és a Készenléti Rendőrség munkatársait küldik le őrizni a határt, már csak azért sem, mert a határvédelemre vezényelt rendőrök hiányoznak eredeti szolgálati helyükről – érvelt lapunknak Harangozó Tamás.

 

A belügyminiszter a bizottsági ülésen nemcsak hogy vitatta a határrendészet átalakításának és a létszámbővítésének szükségességét, hanem azt mondta: azt kifejezetten rossz parancsnoki döntésnek tartaná. Érvelése szerint kérdés, hogy érdemes-e a migráció okozta többletterheléshez igazítani a rendőrség létszámát. Mert például, ha az Európai Unió és Törökország megállapodása nyomán a mostani migrációs nyomás megszűnik, mit fogunk csinálni ezekkel az emberekkel?

Harangozó azután fordult írásbeli választ igénylő kérdéssel a belügyminiszterhez, hogy a kormány láthatóan meggondolta magát, és múlt heti ülésén úgy döntött, háromezer új rendőrrel erősíti meg a déli határ védelmét.

Mi változott? Milyen új információk birtokába jutott a kormány, hogy ilyen gyorsan felülbírálta Pintér Sándor korábbi álláspontját? – tette fel a kérdést Harangozó, aki szerint már májusban is álságos volt a belügyminiszter azon állítása, hogy a migrációs nyomás csökkenése esetén munkanélkülivé válnak a frissen felvett és kiképzett rendőrök. A szocialista képviselő arra emlékeztetett: a mintegy 80 ezer főt számláló polgárőrség évente 8 millió órányi önkéntes szolgálatot teljesít, amivel nagyjából négyezer rendőr munkáját váltja ki. Bőven lenne, illetve lesz tehát feladata azoknak a rendőröknek, akiket a határok védelmének megerősítésére vesznek fel.

Félretájékoztattak a kormányhivatalok

A Belügyminisztérium levélben hívta fel a megyei kormányhivatalokat, mérjék fel, hol adtak téves tájékoztatást a közfoglalkoztatottaknak arról, milyen szankciókkal jár, ha nem vesznek részt a honvédség toborzásán. A tárca utasította a kormányhivatalokat, hogy a tévesen tájékoztatottakat levélben értesítsék: a szankcióknak esetükben nincs helye. Előzőleg a kormányhivatalok a névre szóló levelekben nyomatékosan figyelmeztették a címzetteket arra a rendelkezésre, amely szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a felajánlott munkahelyet nem fogadja el. Pintér Sándor válaszából, amelyet Harangozó Tamás kérdésére adott, kiderül, hogy mivel a toborzások alkalmával a hadsereg senkinek nem tesz konkrét állásajánlatot, a közfoglalkoztatottaknak írt levelekben foglalt figyelmeztetések rájuk nem vonatkoznak. Ám Pintér szerint belső vizsgálatra az érintett minisztériumok egyikénél sincs szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.