Pintér SMS-t küldött, és eljutott Tatára

A Belügyminisztérium SMS-ben ad tanácsot az ítéletidőben elakadt autósoknak, mit tegyenek, ha kifogy kocsijukból az üzemanyag. A tanács késői, ráadásul sok érintetthez el se jutott.

Kora délután a Belügyminisztérium SMS-t küldött – alighanem a cellainformációk alapján – azokra a mobiltelefonokra, amelyek azokban a térségekben vannak, ahol a havazás és a hófúvás miatt ezrek akadtak el az utakon.

A nemzeti szín szalag emlékeztet az idei március 15-én egyedül az állami ünnepre

Az üzenet így szól: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium.”

A tanács aligha segít sokakon. Egyfelől azért, mert több százan már 10-12 órája vesztegelnek autójukban, s ha kifogyott az üzemanyag már korábban, akkor - más segítség híján - önállóan próbálták menteni magukat. Másfelől sok érintetthez el sem jutott az SMS: már rég lemerült azoknak a telefonja, akik töltő nélkül keltek útra, akadtak el.

A Belügyminisztériumnál gyorsabban és hatékonyabban próbál élni a telefon és az internet adta lehetőségekkel a hó fogságába került közlekedők egy része. Az elakadt és internetkapcsolattal rendelkező autósok közül egyre többen jelölik be helyzetüket a Google térképén, és kérnek segítséget. Ugyanitt több olyan magányszemély is jelentkezett, aki segítséget kínál. A jelentkezők közül a legtöbben szálláshelyet ajánlanak fel, de akad önkéntes tűzoltó egyesület is, amely a mentésben ígér segítséget.

Pintér az állampolgári felelőtlenséget okolja

Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kellejen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - ezt nyilatkozta a Hírtelevízió élő adásában Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.

A miniszter a riporter kérdésére úgy válaszolt: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy 100 kilométer/órás sebességű szél lesz, emel ilyen hótorlaszokat és emiatt akadnak el járművek. Pintér azt is megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, ennek ellenére mégis több jármű útnak indult.

Pintér amúgy még délelőtt, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott. A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére utalva úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

Pintér délután Tatán találkozott Michl Józseffel (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével. Az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy két iskolát nyitottak meg a rászorulók előtt, ezek tornatermeiben előző éjszaka körülbelül ötszáz embert szállásoltak el, őket étellel és itallal is ellátták. Közlése szerint jelenleg körülbelül 250-en tartózkodnak az iskolákban, a számukat azért nehéz megbecsülni, mert napközben többen is kimentek a járművükhöz.

Ezután a polgármesterrel együtt a belügyminiszter meglátogatta az egyik melegedőt, ahol gyerekeket, többek között két iskoláscsoportot is elszállásoltak. A miniszterrel együtt a helyzetet felmérő Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy munkatársaik rendkívül megfeszítő munkát végeznek, de már egyre jobb az együttműködés az emberekkel.

Elmondása szerint 3400 ember dolgozik az ország különböző pontjain a védekezésben. Munkájukhoz a mentésen kívül az is hozzátartozik, hogy az áramszünet sújtotta körülbelül 130 településen biztosítják a folyamatos rendőri jelenlétet. Végül közölte: ha kell, akár több napig képesek a jelenlegi intenzitással dolgozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.