galéria megtekintése

Pintér Sándort is fúrják a Fideszben

19 komment


Fekete Gy. Attila

– Példátlan, hogy egy hónapokon keresztül több körben pontonként egyeztetett és végül konszenzussal elfogadott törvényjavaslatot holmi párton belüli cicaharc miatt egyetlen tollvonással levegyenek a napirendről – mondta lapunknak Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt követően, hogy a Törvényalkotási Bizottság (TAB) ülésén Gulyás Gergely – állítólag kifejezetten Lázár János kérésére – levetette a napirendről a Belügyminisztérium terrortörvény-csomagját.

Mirkóczki hozzátette, a Jobbik számára vállalhatatlan egy olyan módosítás, amellyel Lázár János kapja meg a belügyi terrorcsomag részeként felállítandó, minden titkosszolgálat, valamint a rendőrség, a TEK és a NAV bűnügyi és terrorizmussal összefüggő információit összegző, kezelő, elemző Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletét.

Csakhogy a Magyar Nemzet információja szerint épp ennek a szervezetnek a felügyeletéért kezdődött hatalmi harc a Fideszben. „Bár a különleges jogosítványokkal rendelkező szervezet az ellenzék támogatását is élvező javaslat alapján Pintér Sándor alá tartozna, úgy tudjuk, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot” – írta pénteken a lap.

A Népszabadság információja szerint egyes fideszes körökben már az is felvetődött, „ha nem kerülhet Lázár felügyelete alá, inkább ne is legyen a TIBEK”. Túl nagy információs hatalom összpontosulna Pintér kezében.

 
Pintér és Lázár is erős ember a kormányban
Pintér és Lázár is erős ember a kormányban
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Független biztonságpolitikai szakértők és az ellenzéki szakpolitikusok szerint a TIBEK létrehozása nélkül gyakorlatilag kidobhatják az ablakon az egész terrorcsomagot az alaptörvény-módosítással együtt. Ezt aligha engedheti meg magának a Fidesz egy féléves egyeztetés után. Ahhoz viszont az ellenzék nem adja a nevét, hogy „Lázár alá tartozzon” az új titkosszolgálat. „Ő felügyeli a hírszerzést, már túl sok lenne a TIBEK”, ezért nemcsak a Jobbik, az LMP és az MSZP sem támogatja a törvényjavaslat ilyetén módosítását. Ami azt is jelenti, hogy a kormánynak nincs meg a kétharmados támogatottsága a törvénycsomag elfogadásához.

Úgy tudjuk, a törvényjavaslat annyiban még valóban módosításra szorul, hogy a beterjesztett változatból nem derül ki, ki lesz a TIBEK főigazgatójának a kinevezője. Mivel a TIBEK egy önálló titkosszolgálatként szerepel a tervezetben, logikus lenne, hogy a miniszterelnök. Nálunk azonban a logika és a törvények gyakran külön utakon járnak, ezért ezt tisztázni kell.

Számos jel utal azonban arra, hogy ez esetben itt többről van szó. A Népszabadság forrásai szerint a történtek a Belügyminisztériumot lepték meg a legkevésbé. És nem véletlen. Már a tervezetről tartott ötpárti tárgyalássorozat sikeres lezárása után lábra kaptak olyan szóbeszédek, hogy a Fideszben nem mindenki örül Pintérék sikerének, és az utolsó pillanatban majd fideszes módosító javaslatokkal szétbombázzák a törvénycsomagját.

Különösen az után erősödtek fel az efféle hangok, hogy az előkészítő tárgyalásokon elbukott a HM alaptörvény-módosítást is tartalmazó törvénycsomagja. Még a kormány is kihátrált mögüle, legalábbis erre utal, hogy az eredeti javaslatra még csak nem is emlékeztető tervezetet hat kormánypárti képviselő önálló indítványaként terjesztették a parlament elé.

Korábban a kormány és a kormánypártok a magyar emberek biztonságára hivatkozva sürgették az ellenzéket a kétharmados támogatást igénylő törvénymódosítások megszavazására. Sorra ki is vették az előterjesztésekből az ellenzék számára vállalhatatlan részeket. A HM tervezetében végül már csak maga az alaptörvény 6. módosítása maradt meg, de a BM-é is jelentős karcsúsításon ment át.

Innen már nehéz lenne visszakozni, bár a lapunk által megkérdezett ellenzéki politikusok szerint a Fidesz most éppen ezzel próbálkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.