galéria megtekintése

Pintér szerint megismétlődhet a röszkei csata

16 komment


Fekete Gy. Attila

Magyarország nem regisztrált mintegy 84 ezer, a horvát határon át érkezett menekültet, mert azt feltételeztük, hogy a horvátok már megtették – ezt Pintér Sándor belügyminiszter mondta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. Nem derült ki ugyanakkor, hogy lesz-e határzár a magyar-horvát határon.

– A belső határok nélküli Európa előfeltétele a külső határok szigorú védelme – szögezte le szerdai parlamenti bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter, hozzátéve, hogy a szabadságunk forog kockán, ha nem tudjuk megvédeni az úgynevezett schengeni külső határokat.

Magyarország azért állított kerítést a magyar-szerb határra, amikor már más módon nem látta feltartóztathatónak a felénk, és rajtunk keresztül az unióba tartó menekültáradatot, hogy eleget tegyen a fenti uniós kötelezettségének.

Pintér elmondta: január elseje óta 287 363-an lépték át illegálisan Magyarország schengeni külső határát. A Szerbiából érkezők 97 százalékát regisztrálták a magyar hatóságok. Közbevetőleg megjegyezte, hogy Görögországon saját bevallásuk szerint az idén több mint 300 ezer migráns haladt keresztül, de még az öt százalékukat sem regisztrálták.

 

Később azonban kiderült, hogy a mi 97 százalékos regisztrációs arányunk is

csak a szerb határra vonatkozik, és csak addig, amíg Angela Merkel német kancellár be nem jelentette, hogy Németország minden szírt befogad.

Utána ugyanis az addig együttműködő migránsok már egyáltalán nem tartották tiszteletben a magyar hatóságok utasításait. Nem adtak ujjlenyomatot, nem hagyták, hogy lefotózzák őket, mind erőszakosabbak lettek.

A szerb határra felállított kerítés aztán Horvátország felé terelte a migránsokat. Bár korábban elhangzottak olyan nyilatkozatok kormányzati illetékesek szájából, hogy az onnan érkezőket is regisztrálják – csak nem belépéskor, hanem Szentgotthárdon, Körmenden és a többi, a nyugati határon e célra kialakított állomáson –, Pintér most azt mondta, nem regisztráljuk a Horvátországból érkezőket, mert

abból indulunk ki, hogy az uniós tag Horvátország eleget tesz regisztrációs kötelességének.

Pintér szerint legalább 30 ezer migráns visszaadására készülnek uniós tagállamok a dublini egyezmény alapján. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2013-ig zárt táborokban helyeztük el a nálunk menedékkérőket ügyük elbírálásáig. Emiatt azonban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. Amióta viszont semmi sem tartja vissza a migránsokat, meg se várják az eljárás befejezését, tovább utaznak eredeti céljuk felé.

A belügyminiszter szerint néhány jogvédő szervezet kivételével mindenki elismerte, törvényesnek és jogszerűnek tartotta a határ védelmében bevezetett magyar intézkedéseket. Törvényesnek tartotta a rendőrök fellépését a „röszkei csatában is". Mint fogalmazott, egy felhergelt, irányított agresszív csoport megkísérelt betörni Magyarországra. Később a művelet során megsérült, elfogott és rövid időre bebörtönzött újságírókkal kapcsolatos ellenzéki képviselői kérdésekre válaszolva Pintér azt mondta: a sajtó munkatársainak megkülönböztethetővé kellett volna tenniük magukat.

Majd azt is hozzátette, hogy tömegoszlatáskor ez sem számít, mert az oszlatást végző rendőri egységtől nem várható el, hogy különbséget tegyen randalírozók és a semmiféle megkülönböztető jelzést nem viselő újságírók között. A rendőrség, mondta később, miután tisztázta, hogy a határsértők között újságírók is vannak, megszüntette velük szemben az eljárást.

Pintér Sándor meghallgatása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában
Pintér Sándor meghallgatása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában
Koszticsák Szilárd / MTI

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a meghallgatáson bejelentette, hogy az idén (szeptember 29-ig) 1153 embercsempész ellen indított büntetőeljárást a rendőrség. Az úgymond „a határ jogi védelmét" biztosító törvények hatályba lépése óta 340 nyomozás indult a határt védő kerítés „megsértése" miatt 329 gyanúsítottal szemben. A bíróságok az esetek 94,6 százalékában megalapozottnak találták a rendőrség fellépését.

Képviselői kérdésekre válaszolva Pintér elmondta: a szerb határ részleges lezárásáról nemzetbiztonsági érdekből döntött. Az intézkedés a hét határátkelőből hármat érintett, melyek közül egy, a Röszke II. még mindig zárva van, mivel szerb részről nem tudják garantálni annak biztonságos működését. Kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, hogy lesz-e teljes vagy részleges határzár a horvát szakaszon. Nem zárta ki azonban, hogy

akár csak egy részleges határzár esetén is megismétlődhetnek a röszkei események,

azaz lesznek olyan felheccelt, radikális csoportok, amelyek ott is megkísérelhetnek majd betörni az országba.

– Bakondi György – mondta egy újabb kérdésre válaszolva – sem nekem, sem az országos rendőrfőkapitánynak nem adott, mert nem is adhatott utasítást. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának nyilatkozatait Pintér nem kívánta kommentálni. Így azt sem, amikor a Magyarországra fegyveresen behatoló rendőrök lefegyverzéséről beszélt. Pintér a számára készült rendőri jelentésekre hivatkozva azt mondta, a horvát rendőröknél nem volt fegyver, amikor ellenőrizték őket. Az ezt cáfoló fotókat felemlegető képviselőket azzal intette le, hogy nem tudni mikor, hol és milyen intézkedés közben készültek a felvételek.

Nem volt fegyver?

Pintér Sándor a helyi rendőri vezetők jelentéseire hivatkozva az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt azt mondta: nem volt fegyver azoknál a horvát rendőröknél, akik előzetes bejelentés nélkül érkeztek Magyarországra egy olyan vasúti szerelvényen, amelyet szintén nem várt senki, és amelyen 1800 migráns utazott. A Nol videója azonban önmagáért beszél:

 

Nyilvános ülésen Pintér nem kívánt tájékoztatást adni a bevándorlók közé vegyült terroristákkal kapcsolatban sem. Mint mondta, zárt ülésen viszont szívesen elmondja, kivel kapcsolatban mire alapozzák a terrorgyanút.

Arra a már lapunkban is többször feltett kérdésre, hogy kinek a felhatalmazása alapján épített dupla kerítést a honvédség a szerb határszakaszon, Pintér úgy reagált: az nem dupla kerítés. A dupla kerítés az, amikor két kerítés között akár közlekedni is lehet, és más védelmi rendszereket is telepítettek. Itt ilyesmiről szó sincs. A két egymáshoz közel felállított drótakadály valójában egy (szimpla) kerítés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.