galéria megtekintése

Pincényi „hagyatékot” adott át halála előtt a rendőröknek Welsz

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 24. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Illegális tevékenységének szinte a teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek a halála előtti órákban Welsz Tamás, aki az Ausztriában parkoltatott ismeretlen eredetű százmilliói miatt mandátumáról lemondani kényszerült Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügye és a Sólyom Airways „megmentése” kapcsán vált ismertté Magyarországon – tudta meg rendőrségi forrásokból a Népszabadság.

Iratok, köztük az elmúlt években kiállított bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány kész okmánynak a fénymásolata is a rendőrség kezére került csütörtökön. A vállalkozó hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a rendőröknek, akikkel egyeztetett időpontban találkozott csütörtökön Budapesten, a Logodi utcai irodájában.

Welsz jó néhány dokumentumot és adathordozót előkészített a rendőrség megérkezéséig. Majd már a rendőrök előtt, két idős hölgy jelenlétében kinyitották az irodához tartozó pincerészt, ahol Welsz „irattára” volt, tele régebbi dokumentumokkal.

Majd miután közölte, hogy az érdi lakásában is vannak még a rendőrség számára hasznos anyagok, autóba ültették és Érdre vitték. Ott élettársa jelenlétében adta át a rendőröknek azokat a papírokat és adathordozókat, amelyeket a korábbi házkutatáson az akkor eljáró hatóság emberei nem találtak meg. Kérdés, hogy csak az útlevélügyletekkel kapcsolatos iratokat adta-e át a hatóság embereinek, vagy az ismerői szerint lényegesen nagyobb volumenű „bizniszéről”, a vagyonosodási ügyekhez nyújtott segítségről is beszámolt-e a rendőröknek.

 

Több forrásunk állítása szerint Welsz és „ügynökei”, akik Welsz megbízásából értékesítettek bissau-guineai útleveleket, rendszámokat és forgalmi engedélyeket, afrikai országok jövedelemigazolásaival is sefteltek. Olyan iratokkal, amelyekkel tulajdonosaik a magyar hatóságok előtt „hitelt érdemlően bizonyíthatták”, jövedelmük (vagy cégük nyereségének) egy része afrikai vállalkozásokból keletkezett, és a kérdéses összeg után az adott országban az adókat már megfizették. Mind több bizonyíték szól ugyanakkor arról, hogy a hatóságok tudtak Welsz illegális tevékenységéről, de valamiért nem tettek semmit.

Az elhunyt vállalkozó segélyszervezete misszióvezetőjeként
Az elhunyt vállalkozó segélyszervezete misszióvezetőjeként
Forrás: WWW.CHARITYMARCH.COM

Welsz bissau-guineai diplomatának adta ki magát, noha nem volt az, bár ez nem rajta múlott. Először 2002-ben, még a Fidesz kormányzása idején jelölte Bissau-Guinea konzulnak. Az akkori külügyi illetékesek néhány kiegészítést kértek a jelöléshez, de nem kaptak választ, így az ügy ad acta került.

Három évvel később megismételték a kérést, amit akkor már az új külügyi vezetés elutasított. A döntést nem indokolták, de nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, Bissau-Guinea akkor másokat is jelölt tiszteletbeli konzulnak, s ezért mondott nemet Welszre (és a többiekre is) a külügy.

Az már csak hab a tortán, hogy ugyanabban az időben a térség egy másik országa, Mali is jelölt egy tiszteletbeli konzult, akinek a személyét arra hivatkozva utasították el, hogy bissau-guineai útlevéllel és rendszámmal közlekedett Magyarországon. A külügy eszerint 2005-ben már tisztában volt azzal, hogy magyar állampolgárok adóelkerülés, a közlekedési bírságok elkerülése végett bissau-guineai útleveleket és rendszámokat használnak.

Suha György, a Magyarországon működő tiszteletbeli konzulok testületének elnöke pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: informálisan és hivatalosan is többször, több csatornán keresztül jelezték a Külügyminisztériumnak a „problémát”.

Sőt, 2011-ben valaki, aki becsapva érezte magát, amiért utazásra alkalmatlan úti okmányt kapott Welsztől, fel is jelentette őt a rendőrségen. Érdeklődésünkre, hogy valóban feljelentették-e korábban Welsz Tamást, s ha igen, mi lett a feljelentések sorsa, a rendőrség írásban a következő választ adta: „A 26/2003. (VI. 26.) BM–IM együttes rendelet 4.§. 4. pontja értelmében az Ön által feltett kérdésre nem adható olyan tájékoztatás, amelynek során a gyanúsított, a sértett, a tanú, valamint a büntetőeljárásban részt vevő egyéb személy azonosíthatóvá válik.”

Rendőrök az Országos Mentőszolgálat budai mentőállomásán, ahova rendőrök vitték Welsz Tamást
Mihádák Zoltán / MTI

Miután korábban a rendőrség azt közölte, hogy Welsz Tamást érintő büntetőeljárás nem folyik náluk, Welsz nem lehet sem gyanúsított, sem tanú, sem sértett, sem „részt vevő egyéb személy”, tehát nem vonatkozhat rá a fenti rendelet.

A kérdés, amire a jelek szerint a rendőrség nem hajlandó választ adni, továbbra is az: mit lett a sorsa annak (vagy azoknak) a feljelentésnek, amelyet Welsz ellen tettek az elmúlt években? Eddig csak Simon Gáborról derült ki, hogy hamis bissau-guineai útlevele volt, és azt valakinek a segítségével fel is használta egy bankszámlanyitásra a Magnet Bankban.

A számlán később 75 millió forintnak megfelelő devizát helyeztek el. A bank azt állítja, szabályosan járt el. Annak ellenére is, hogy a Simon fényképét tartalmazó útlevélben nem volt schengeni vízum, azzal tehát soha senki nem léphetett be az Európai Unió területére. Az útlevél azonban eleve hamis.

Az útlevél Bissau-Guineában (is) állampolgárságot is igazoló okmány. Törvényesen az kaphat útlevelet, aki ott született (még ha nem ottani állampolgárok gyermekeként is), akinek a felmenői között volt bissaui állampolgár, vagy aki benősült az országba, illetve aki legalább öt éve ott élt folyamatosan, van erkölcsi bizonyítványa és előzetesen lemond az addigi állampolgárságáról, hiszen Bissau-Guinea a kettős állampolgárságot nem ismeri el.

Simon tehát az 1973 óta hatályos ottani állampolgársági törvény alapján nem kaphatott hivatalos útlevelet Bissau-Guineától. Persze nemcsak Simon Gábor útlevele hamis, hanem az összes többi ügyfélé. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyes afrikai országok között ne lehetne velük utazni, s hogy egyes európai bankokban ne fogadnák el személyazonosító okmányként, s ne nyitnának a benne lévő adatok alapján bankszámlát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.