Pezsgőbár lehet az aluljáróban, pékség nem

Újra meghirdetik a 4-es metró aluljáróiban lévő üzleteket. Hiába írtak ki eddig két hasznosítási pályázatot, a helyiségek zöme még mindig üresen áll, holott egyszer már tíz százalékkal csökkentették a kikiáltási árat. Ám ez sem volt elég.

Az előző tenderek eredményeként összesen 11 üzlet talált bérlőre, de őket sem sikerült maradéktalanul megtartani. A szerződéskötés után felmerült műszaki problémák, illetve a várt gyalogosforgalom elmaradása miatt több szerződést is felmondtak a bérlők.

A pályáztatással megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. röpke egy év alatt aktualizálta a bérleti díjak megállapítását célzó tanulmányát, és arra jutott, hogy az üzletek becsült jövedelemtermelő képessége jelentősen elmarad a várttól. Ezért a pályázatokban megjelölt bérleti díj összegének érdemi csökkentését javasolják, pedig már korábban is faragtak az első körben meghirdetett, négyzetméterenként nettó 23 200–27 650 forintos havi díjból.

Még így sem lesz könnyű a bérbeadás. A bérleményekben nem folytatható zajos, jó erkölcsöt zavaró tevékenység, nem nyitható kocsma, zöldséges, pékség, pizzázó és gyrosos. Prémium kategóriás bor- és pezsgőbár viszont igen. A csupasz helyiségeket a bérlőknek kell saját képükre formálni, mivel azokból hiányzik a szaniter, a burkolat és minden más is.

Eddig aranyáron kínálta a főváros a metróüzletek bérleti jogát, most jelentős kedvezményeket adna
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pályázatokat a bizottság támogató határozata után a BFVK hirdeti meg, míg az aluljárók üzemeltetője a Budapest Közút Zrt.
Nehéz menet lesz. Az első bérlői pályázatot a hivatalos átadóünnepség előtt két héttel hirdették meg, majd az indulás után két héttel le is zárták. A tenderen négy megálló – a Baross tér, az Etele tér, a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér – 34 üzlethelyiségére vártak ajánlatokat.

A gazdasági bizottságban többen is sokallták a kikiáltási árat, de lehurrogták őket. Első körben 59 pályázat érkezett, a legkevésbé kelendőnek Kelenföld bizonyult: a 15 boltból kilencre senki sem pályázott. Néhány hónap múlva új pályázatot írtak ki, átlagosan tíz százalékkal olcsóbb bérleti díjért. Egyetlen ajánlatot kaptak. Az első két pályázatra összesen 60 ajánlatot sikerült begyűjteni. A Baross téren pékség, szendvicsbár, cipő- és táskakereskedés nyílt. Ezek közül a cipőüzlet és a szendvicses azóta bezárt. Az Etele téren pékségek és egy pénzváltó működik.

De másutt sem jártak nagyobb sikerrel. A Magyar jakobinusok tere alatti aluljáró két, illetve a Ferenciek terének egyetlen csereszerződéssel nem érintett helyiségbérlői pályázata szintén eredménytelenül zárult.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.