Pezsdülhet a praxis-piac

Külön törvényben szabályozná az egészségügyi kormányzat az alapellátást – nyilatkozta a Népszabadságnak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.
A tervek szerint e jogszabállyal az alapellátásban dolgozó háziorvosok stabilabb jövedelemhez, nagyobb szakmai önállósághoz juthatnak. A változások része egyebek mellett, hogy a több szakképesítéssel rendelkező háziorvosok, például akiknek fül-orr-gégész végzettségük is van, lehetőséget kapnak arra, hogy a szakrendelő helyett a háziorvosi rendelőjükben is kezeljék a betegeket.

Ez a törvény a praxisjogot sem hagyná érintetlenül, a kormány célja, hogy a változtatással „megpezsdüljön" a praxis-piac.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn reggel a közszolgálati rádiónak adott interjújában is beszélt arról, hogy új alapokra helyezik az alapellátást, erősödni fog az állami szerepvállalás, de mind a finanszírozás, mind a feladatellátás kompetenciája változni fog, amihez többlettámogatást ad a kormányzat. Zombor Gábor a műsorban úgy fogalmazott, a cél, hogy magasabb szintű ellátást biztosítsanak a háziorvosok, amihez szorosan kapcsolódnak majd a népegészségügyi feladatok.

A politikus lapunknak mindezt kiegészítette azzal, hogy várhatóan az infrastruktúra fenntartását, az orvosi eszközök pótlását a jövőben az állam, vagy az önkormányzat átvállalhatja a praxisoktól. A jövő évi költségvetési tervben a kormány 10 milliárd forintot szán erre a célra.

Zombor Gábor a Népszabadságnak azt is megerősítette, hogy a kormány szombati ülésén tárgyalt az egészségügy átalakításáról. A részletekről azonban csak később akar beszélni a sajtónak.

Úgy tudjuk: noha a szakállamtitkár erős felhatalmazást kapott programja megvalósításához - melynek egyebek mellett része az ellátórendszer átalakítása, a köz- és a magán egészségügyi ellátás szabályozása - "tervei" a november negyedikei, egész napos frakcióülésen is napirendre kerülnek. Ekkora Zombor Gábor programjának egyes részletei még finomodhatnak - mondták lapunknak kormányzati források.   

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.