A két Burka pokoljárása

A magyar állam ellen rekordösszegű, 1,4 milliárd forintos kártalanítási per folyik a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon annak a két újszentmargitai férfinak az ügyében, aki csaknem hat évet ült börtönben ártatlanul.

Édesanyja szerint űzött vadként viselkedett a romagyilkosságok vádlottja

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat negyedrendű vádlottja szüleinek tanúmeghallgatásával folytatódik a büntetőper pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Tízezer eurós büntetés szexmegvonásért

Beperelte volt férjét egy francia nő, amiért az két évtizeden át elmulasztotta teljesíteni házastársi kötelességét, vagyis nem szeretkezett vele.

Szerdán kezdődik az ecsegfalvi gyilkosság gyanúsítottjának pere

Szerdán kezdődik az ecsegfalvi gyilkosság gyanúsítottjának pere - közölte a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel hétfőn.

Prisztás-gyilkosság: P. Tamás Dominikán nyaralt Lakatos Andrással

P.

 

Perújítás az elhíresült Burka-ügyben

Ártatlanul ültek börtönben, ezért idősebb és ifjabb Burka Ferenc évekkel ezelőtt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapta: összesen 45 milliót forintot. De ügyükben most perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla.

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla az újszentmargitai idősebb Burka Ferenc és ifjabb Burka Ferenc ügyében, akik indokolatlan börtönbüntetésük miatt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapták: az apa 20 millió, a fia pedig 25 millió forint kárpótlást kapott.

Mint korábban beszámoltunk róla: azzal vádolták őket, hogy 1999 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán megöltek egy embert. A vád szerint az egyik helyi kocsmából távozó Gy. Jánost hazáig követték, majd az otthonában meggyilkolták és kirabolták. Mivel a két Burka valóban az áldozat után pár perccel hagyta el a kocsmát, a faluban hamar híre ment: biztosan ők a tettesek. Utólag úgy tűnik: az őrizetbe vételhez és a letartóztatáshoz a rendőrség és az ügyészség számára elegendőnek bizonyult ez a szóbeszéd. Azzal nem sokat törődtek, hogy a meggyilkolt férfi ujjai között vörös hajszálakat találtak (vagyis elképzelhető, hogy Gy. János dulakodott a gyilkosával), holott a két Burka haja hollófekete.

A gyilkosság után pár nappal ifjabb Burka Ferencet vették őrizetbe, tíz nappal később pedig az apját is. 2002 márciusában az ügyükben első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság mindkettőjük bűnösségét megállapította társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében. A fiút 15 évi, az apát 13 évi fegyházra ítélték.

2003 szeptemberében a Szegedi Ítélőtábla - mint felülbírálatra alkalmatlan és megalapozatlan ítéletet - hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét és új eljárásra kötelezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárásban 2005 januárjában a bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást, de Újszentmargita település közigazgatási területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el mindkettőjük esetében.

Ügyészi fellebbezés következtében a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a 2005 februárjában a megyei bíróság végzését megváltoztatta, és elrendelte a két férfi házi őrizetét. Végül 2005 júliusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság - bizonyítottság hiányában - felmentő ítéletet hozott, ezzel a házi őrizetet is feloldotta. A Debreceni Ítélőtábla pedig - 2006 áprilisában - helybenhagyta a felmentő ítéletet.

Az ügy idén tavasszal került be újra a sajtóba: mint azt az MTI Simon Ernőre, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség vezetőjére hivatkozva hírül adta, újabb bizonyítékok merültek fel Burka Ferenc és fia ügyében.  A bizonyítékok ellenőrzését a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon végezték, az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség látja el a felügyeletet.

Érdeklődésünkre Berényiné Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóviője megerősítette a perújítás tényét, de a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva részleteket nem kívánt elárulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.