Perújítás az elhíresült Burka-ügyben

Ártatlanul ültek börtönben, ezért idősebb és ifjabb Burka Ferenc évekkel ezelőtt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapta: összesen 45 milliót forintot. De ügyükben most perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla.

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla az újszentmargitai idősebb Burka Ferenc és ifjabb Burka Ferenc ügyében, akik indokolatlan börtönbüntetésük miatt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapták: az apa 20 millió, a fia pedig 25 millió forint kárpótlást kapott.

Mint korábban beszámoltunk róla: azzal vádolták őket, hogy 1999 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán megöltek egy embert. A vád szerint az egyik helyi kocsmából távozó Gy. Jánost hazáig követték, majd az otthonában meggyilkolták és kirabolták. Mivel a két Burka valóban az áldozat után pár perccel hagyta el a kocsmát, a faluban hamar híre ment: biztosan ők a tettesek. Utólag úgy tűnik: az őrizetbe vételhez és a letartóztatáshoz a rendőrség és az ügyészség számára elegendőnek bizonyult ez a szóbeszéd. Azzal nem sokat törődtek, hogy a meggyilkolt férfi ujjai között vörös hajszálakat találtak (vagyis elképzelhető, hogy Gy. János dulakodott a gyilkosával), holott a két Burka haja hollófekete.

A gyilkosság után pár nappal ifjabb Burka Ferencet vették őrizetbe, tíz nappal később pedig az apját is. 2002 márciusában az ügyükben első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság mindkettőjük bűnösségét megállapította társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében. A fiút 15 évi, az apát 13 évi fegyházra ítélték.

2003 szeptemberében a Szegedi Ítélőtábla - mint felülbírálatra alkalmatlan és megalapozatlan ítéletet - hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét és új eljárásra kötelezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságot. A megismételt elsőfokú eljárásban 2005 januárjában a bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást, de Újszentmargita település közigazgatási területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el mindkettőjük esetében.

Ügyészi fellebbezés következtében a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a 2005 februárjában a megyei bíróság végzését megváltoztatta, és elrendelte a két férfi házi őrizetét. Végül 2005 júliusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság - bizonyítottság hiányában - felmentő ítéletet hozott, ezzel a házi őrizetet is feloldotta. A Debreceni Ítélőtábla pedig - 2006 áprilisában - helybenhagyta a felmentő ítéletet.

Az ügy idén tavasszal került be újra a sajtóba: mint azt az MTI Simon Ernőre, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség vezetőjére hivatkozva hírül adta, újabb bizonyítékok merültek fel Burka Ferenc és fia ügyében.  A bizonyítékok ellenőrzését a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon végezték, az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség látja el a felügyeletet.

Érdeklődésünkre Berényiné Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóviője megerősítette a perújítás tényét, de a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva részleteket nem kívánt elárulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.