galéria megtekintése

Szijjártó vagyona: pénzügyi zseni született

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.

Hargitai Miklós–Sándor Tünde–Rab László
Népszabadság

Ha csak a fele igaz annak, amit Szijjártó Péter vagyongyarapodásáról, vagyis a legális jövedelme és a kimutatható vagyona közötti különbség növekedéséről a hivatalos dokumentumokból és az érintett nyilatkozataiból ki lehet olvasni, akkor az ifjú fideszes politikusra nem a külügyeket, hanem a pénzügyi tárcát kellett volna bízni.

A baloldali ellenzék már idén februárban vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen, a képviselő ugyanis a vagyonnyilatkozata alapján tavaly az évi bruttó 14,7 (azaz nettó 10) millió forintos jövedelméből mintegy 16 millió forintot tudott félretenni. A politikus szóvivője akkor azzal magyarázta a meglepő adatot, hogy Szijjártó befektetései igen jól fialtak, ám a 30 százalékos hozamot minden megkérdezett szakértő valószínűtlennek nevezte.

Családi körben: felesége, édesapja és húga gratulál a miniszteri eskütétel után
Családi körben: felesége, édesapja és húga gratulál a miniszteri eskütétel után
Reviczky Zsolt

Az újdonsült külügyminiszter vagyona most azért került ismét az érdeklődés fókuszába,mert az RTL Klub híradója kiderítette, hogy Szijjártó (feleségével közösen) 167 millió forintért vásárolt egy családi házat Dunakeszin, amire semmilyen ismert jövedelme nem biztosított fedezetet. A kiugróan nagy értékű ingatlan a politikus vagyonnyilatkozatában sem szerepel, amit a miniszter azzal magyarázott: a vagyonnyilatkozat leadási határideje után három nappal került a nevére.

 

Szijjártó a Híradónak azt nyilatkozta: korábbi megtakarításokból és családi összefogással tudták megvenni a házat. 80 milliót saját, 10-et felesége megtakarításából fizettek, 33 milliót az ő, 10 milliót a felesége szülei adtak ajándékként, 34 millió forintot pedig a szüleitől kapott kölcsönbe, amit majd a másik, 126 négyzetméteres dunakeszi ház eladásából fognak törleszteni.

Hogy a fideszes politikus ördöngösen jól bánik a pénzzel, azt korábbi vagyonbevallásai is jelezték. A 2013-as nyilatkozat szerint havi 1,3 millió forintos jövedelméből havonta egymilliót sikerült neki összespórolni, így egy év alatt 50-ről 62 millió forintra híztak a megtakarításai, emellett pedig egy győri és egy dunakeszi házat, illetve egy balatoni nyaralót is birtokolt, mindezt hitelek felvétele nélkül abszolválta. A közelmúltban már 82 milliós megtakarításról adott számot, anélkül hogy bármit eladott vagy új, legális jövedelemforrás után nézett volna.

Mióta kikerült az iskolapadból, Szijjártó kizárólag a Fidelitas és a Fidesz politikusaként, önkormányzati és parlamenti képviselőként, kormányzati tisztségviselőként kereste a kenyerét, vagyis elvileg csak kincstári, adózott jövedelme volt – ebből azonban az itt vázolt vagyontömeg a matematika ismert szabályai szerint nem jöhetett össze. 2002-ben 5,2 milliós megtakarítással érkezett a politikába, ma pedig, 12 évvel később százmilliós vagyon fölött rendelkezik,miközben cégtulajdona nincs és nem is volt, a magánszférában soha nem dolgozott.

Ami a most a hírekben szereplő Szijjártó-ingatlant illeti, Budán és a Balaton partján nem feltétlenül, Dunakeszin viszont egyértelműen a luxuskategóriába tartozik egy 167 millió forintért megvásárolható ház. A 400 négyzetméteres lakóépület négyzetméterenkénti ára több mint 400 ezer forint. Ingatlanpiaci szakértőket megkérdezve azt a választ kaptuk, hogy az újra keresettnek számító fővárosi agglomerációban nem kevés ingatlant adtak el az utóbbi egy-másfél évben 100 millió forint fölött, de 150 millió forint fölött is volt adásvétel. Nem sok lakóház van Dunakeszin, amelyik 200 négyzetméternél jóval nagyobb, vagyis a 400 négyzetméteres ház mindenképpen kiugróan nagynak számít. Egy ekkora lakás rendben tartásához takarító biztosan kell, és kertész is a kertbe, mert a vételár szakszerűen gondozott és telepített kertet sejtet. Az épület fenntartási költsége egyébként nem a mérettől, hanem a gépészeti, épületenergetikai megoldásoktól függ – ha Szijjártó Péter egy modern passzívházat vásárolt, akkor fűtésre és meleg vízre még annyit sem költ, mint azok, akik egy korszerűsítetlen panelház kétszobás lakásában élnek. A luxuskategóriában ugyanakkor nem elsősorban a fenntartási költség érdekli a vevőt.

Jövedelmező karrier

Szijjártó Péter jövedelmező politikai karrierje Győrből indult el. Édesapja, Szijjártó István sikeres vállalkozó volt, fiának szabad „vágánya” lett volna a családi társaság vezetői székébe, ám őt a közszereplés már középiskolás korában jobban érdekelte. A győri bencés gimnáziumba járt, ott hallotta először későbbi példaképe, Orbán Viktor előadását, többedmagával beszélgetni is tudott a politikussal. Ettől kezdve nem is titkolta, hogy közéleti pályára szeretne lépni. Később is hangoztatta: az az álma, hogy egyszer Orbán csapatában dolgozhasson.

Ehhez jó szomszédsága is hozzásegítette, legalábbis a Fideszbe vezető útra 18 éves korában a szülei nádorvárosi családi háza mellett lakó kardiológus, Dézsi Csaba András segítette, ő vitte be a politikába. Dézsi főorvos párthovatartozása ellenére Balogh József szocialista polgármestersége idején példátlan módon alpolgármesteri felkérést kapott, s fogadott el. Szijjártó pedig 18 évesen, a budapesti közgazdaság-tudományi egyetem hallgatójaként városatya lett. Akkori tiszteletdíját – mintegy havi százezer forintot – félretette, hiszen jómódú szülei egyéb költségeit állták. A Vasútépítő Kft. már nincs az édesapa birtokában, külföldi tulajdonosnak adták el, többek szerint is milliárdos nagyságrendű üzletet kötöttek. Szijjártó István még egy ideig, az új tulajdonos kérésére irányította is a céget.

A mostani külügyminiszter 1999-ben alapító elnöke lett a Fidelitas győri szervezetének, két évvel később az egyik országos alelnökké is megválasztották. Ugyancsak 2001-ben a párt országos választmányának is a tagja lett, egy év múlva pedig már az Országgyűlés legfiatalabb tagjaként folytatta országos szereplését.

A győri közéletből folyamatosan kikopott, inkább az országos politika érdekelte. Sportrajongása – a futball, a futsal és a kosárlabda a szenvedélye – azonban vissza-vissza hozta. A győri SEAT-FOTON női kosárlabdaklub működtetésében jelentős feladatokat vállalt, több önkormányzati céget és magánvállalkozást is felkeresett a csapat anyagi támogatásáért, szinte mindenki azonnal igent mondott neki a felkérésre.

„Nem mindegy, hogy ki kéri meg az embert” – fogalmazott az egyik társaság vezetője, aki szerint a hosszú távon talpon maradni akaró vállalkozónak tudnia kell, kivel érdemes jóban lenni. Szijjártóról azt is mondják Győrben, hogy protekcióért nem nagyon lehet fordulni hozzá. „Nagyon kedves, megígéri a támogatást, aztán soha többé nem hív vissza” – panaszkodott egy másik vállalkozó.

Sajtóvisszhangot váltott ki, hogy az akkor még Fidesz-szóvivőként dolgozó fiatal politikusnak Audi 4-est bérelt a győri női kosárlabdaklub. Ezt egyes könyvszakértők adómentes ajándéknak tartották. A bérelt kocsira azonban nem sokáig volt igazán szüksége, későbbi funkcióihoz állami kocsi járt.

Laknia is kell

Erőteljes érdeklődés övezi Dunakeszin a frissen kinevezett külügyminiszter napokban kiderült házvásárlását. Az ingatlan a város felkapott részén, a belügyi kutyakiképző központ közvetlen közelében található, ezt is, mint több más házat, őrző-védő cég biztosítja. A saroktelken fekvő ingatlant 132 darab oszlopos tuja veszi körbe, ezek már akkorák, hogy szinte teljesen eltakarják a belátást. A tető hajlított fémszerkezetből készült, mindkét utcából be lehet hajtani autókkal a mélygarázsba. A környékbeliek állítják, hogy egy úszómedence is van a portán, bár azt kívülről nem lehet látni, mert eltakarja a télikert. A homlokzat erősen archaizál, amit a Gutai János utca lakói jóval erősebb jelzőkkel ecseteltek. Volt, aki szívesen beszélgetett, és a vasalt nagykapukról meg a kőkerítésről az erődítmény jutott az eszébe. Másoknak két nap után elegük lett az újságírókból. Jelenleg munkások dolgoznak a házban, a főbejárat előtt egy nagy konténer tele van csempe- és betontörmelékkel.

Zajklik az átalakítás
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A levélszekrényre az van írva, hogy Sima. A név minden bizonnyal az előző tulajdonost, egy jelenleg felszámolás alatt álló vasipari cég tulajdonosát takarja. A környékbeliek egy másik vállalkozóról is beszéltek, aki annak idején a mezőgazdasági minősítésű telkeket felvásárolta, majd a belterületté nyilvánítás után jó áron továbbadta az átlagban 5-600 négyzetméteres parcellákat. Vannak itt 70-80 milliós értékű házak, de ez a ritkább. Az ingatlant városszerte ismerik, többen értesültek arról, hogy az előző tulajdonos 240 millióért szerette volna eladni. Az MSZP helyi polgármesterjelöltje, Fári Éva is ennyire emlékezett, és meg is említette, hogy tudomása szerint ez az összeg szerepelt az Ingatlan.com oldalon elhelyezett hirdetésben is. Megpróbáltuk ellenőrizni, de a hirdetést már levették. Érdeklődtünk több helyi ingatlanügynökségnél, hogy egyidejűleg náluk is kínálták-e eladásra a házat. Nem hirdettek máshol. Szijjártó Péter a családjával jelenleg a közelben lévő 126 négyzetméteres lakásában – egy ikerház felében – él, amit még nem értékesítettek. Jártunk ott, de Szijjártó apósa azt mondta, amikor bezörgettünk, hogy a veje nincs itthon. A rövidke utcát 2012-ben újították fel, a környékben ez az egyetlen, teljes szélességében viacolorral burkolt terület.

Hogy az új helyen örülnek-e Szijjártó érkezésének? Nem jellemző az elutasítás. Egy a Fenyő ábécéből cekkert cipelő férfi azt mondta egykedvűen, hogy a miniszternek is laknia kell valahol, és a nagy emberek ilyen puccos házakban szoktak lakni. A fiatalabb hölgyek azért sem bánják, hogy neves szomszédjuk lett, mert a jövőben még jobb lesz a környéken a biztonság.

Sokáig a vasútépítésben utaztak

Ha Szijjártó Péter a tehetős családi háttérre hivatkozik, amely segítségével sikerült megvásárolnia új dunakeszi házát, aligha lódít. Az újdonsült miniszter szülei ugyanis tehetős vállalkozók, s az eddigi pályafutásuk alapján nem okozhatott gondot átutalni fiuknak a kért milliókat.

Szijjártó Péter édesapja, Szijjártó István sokáig tulajdonosa és vezetője volt az 1991-ben többedmagával alapított győri Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft.-nek, amely több vasútvonal-rekonstrukciós közbeszerzési eljáráson is sikeresen szerepelt az elmúlt években. A vállalkozás, amelynek sokáig meghatározó részvényese is volt, 2009-ben például 3,51 milliárd forint árbevételt ért el 122,2 millió forintos mérleg szerinti eredmény mellett. A vállalkozás egyébként vezetése alatt például részt vett a Budaörs és Biatorbágy, a Pilisvörösvár és Esztergom közötti vasútvonalak korszerűsítésében, de a Mercedes iparvágányainak elkészítésén is dolgoztak.

A külügyminiszter édesapja a Vasútépítők Kft.-ből kiszállva sem került messze az építőipartól. 2011 végén ugyanis gründolt egy Szi-Geo Mérnöki Kft. névre keresztelt vállalkozást. Aligha lehetnek rosszak a kapcsolatai a cégvezetőnek, hiszen a 2012-es 34,1 millió forintos forgalom után tavaly már 240,4 millió forint árbevételt értek el, amely után az adózott eredmény 33,4 millió forint volt. A cégbírósági mérleg szerint az osztalékot nem vették fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.