galéria megtekintése

Pénzmosó piramisjáték

Welsz Tamás és köre segített megúszni a vagyonosodási vizsgálatokat?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 19. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Welsz Tamás és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekből álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy segítséget nyújtott bajba került vállalkozóknak „megúszni a vagyonosodási vizsgálatot”, illetve csökkenteni a „túlságosan nyereséges” vállalkozások adóalapját.

A hamis okmányokkal (útlevél, rendszám, forgalmi engedély) történő kereskedés mellett forrásaink szerint Welsz Tamás (képünkön) és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekből álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy segítséget nyújtott bajba került vállalkozóknak „megúszni a vagyonosodási vizsgálatot”, illetve csökkenteni a „túlságosan nyereséges” vállalkozások adóalapját.

Az adóhatóság elől addig eltitkolt (vagy eltitkolni szándékozott) összeg 30-40 százalékának fejében bonyolult tranzakciók révén mosták tisztára adócsaló ügyfeleik pénzét.

Akadtak, akiktől színleg afrikai szegényeknek szánt adományok formájában vették el az adózatlan pénzüket, majd a „tiszteletdíjuk” levonása után zsebbe visszaadták a maradékot. Aki új ügyfelet vagy ügyfeleket hozott, annak kevesebbet számítottak fel „költségként”.

 

Úgy ment ez, akár a piramisjátékban. Másoknak – jellemzően a nagyobb halaknak és a feketegazdaságban tevékenykedőknek – fiktív igazolásokat hoztak afrikai országokból, hogy az ott korábban végrehajtott „befektetéseik” után mekkora összegű osztalék illette meg őket.

falsecharitymarch.com

Azokban az irathalmokban, amelyeket halála előtt Welsz a rendőrségnek átadott, feltehetőleg számos ismert alvilági figurával, tisztes vállalkozó hírében álló üzletemberrel és kevésbé ismert, de az adóhatósággal feszült viszonyban álló személlyel kapcsolatban is találhatók terhelő dokumentumok.

Többek szerint Welsz élete egy percig sem lett volna biztonságban azután, hogy a dokumentumkötegeket átadta a hatóságoknak. Ő maga is félt, hogy egyszer lebukik, ezért azokat az iratokat, amelyek egy büntetőeljárás során perdöntő bizonyítékokként szolgálhattak volna ellene és ügyfelei ellen, időről időre más és más helyeken „raktároztatta”.

Voltak olyan ügyfelei, akiknek a teljes iratanyagát a kocsijában tartotta, s mindenhova magával vitte. Bár rendőrségi források szerint „két hete már konzíliumot tartottak, és úgy tűnt, sikerült kideríteni, mi okozta a március 20-án egy rendőrautóban hirtelen elhunyt Welsz Tamást halálát”, a közigazgatási eljárásban zajló vizsgálat egyik résztvevőjétől úgy tudjuk, „a halál okának feltárása még nem zárult le”. Információink szerint hivatalosan még a Welsz ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget sem értesítették a halál pontos okáról.

Egy rendőrségi illetékes érdeklődésünkre úgy fogalmazott: „Szeretném a mélyen tisztelt magyar sajtó képviselőit emlékeztetni arra, hogy annak idején mennyi ideig tartott Michael Jackson ügyében a toxikológiai vizsgálat, pedig az ő elhunytakor mellette volt a gyógyszeresdoboz, amelynek tartalma a halálát okozhatta.”  

Kalandos életút afrikai kanyarokkal

 Emlékeztetőül: Welsz Tamás először a Bamako-rali főszervezőjeként, majd később a szép reményekkel indult „új nemzeti légitársaság”, a Sólyom Airways lehetséges megmentőjeként jelent meg a nyilvánosság előtt. Aztán kiderült róla, hogy Interpol-körözést adtak ki ellene, miután Panamában élettársával közösen állítólag hamis papírokkal offshore cégeket loptak el azok magyar tulajdonosaitól.

Itthon emiatt őrizetbe is vették őket, ám a Fővárosi Törvényszék döntése értelmében a Panamának történő kiadásuk törvényi feltételei nem álltak fenn, így szabadon engedték a párt. Nagyjából ezzel egy időben robbant ki a Simon-ügy. Február 5-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be az ügyészségi szóvivő, hogy a legfőbb ügyész az MSZP volt elnökhelyettese és országgyűlési képviselője mentelmi jogának a felfüggesztését kéri, mivel több tízmilliós adócsalás és okirathamisítás gyanújával büntetőeljárást kívánnak indítani ellene.

Hónapokkal korábban ugyanis az osztrák pénzmosás elleni szolgálat arról tájékoztatta a magyar társhatóságot, hogy Simon Gábor mintegy 240 millió forintnak megfelelő eurót és dollárt tart egy osztrák bankban. A pénz eredetének itthon nyomát sem lelte az adóhatóság, az összeget a képviselő vagyonnyilatkozatában sem szerepeltette, ezért is jelentették fel Simont az ügyészségen.

A honatya február 13-án lemondott parlamenti mandátumáról, öt nappal később már gyanúsítottként ki is hallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség. Ártatlannak vallotta magát, és jelezte, hogy később érdemi védekezést kíván előterjeszteni.

Akkor még szabadon távozhatott az ügyészség épületéből, egy hónappal később azonban, amikor újabb gyanúsításokat közöltek vele, már nem. Ekkor derült ki – hivatalosan –, hogy Simonnak van egy bissau-guineai útlevele, amellyel számlát nyitott vagy mások nyitottak a számára Budapesten a MagnetBankban, amely számlára később valaki Welsz Tamás megbízásából 75 millió forintot helyezett el.

Nagy István ügyvéd, Simon védője, bár a Népszabadság kérdéseire eddig nem kívánt válaszolni, az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: Simon tagadta, hogy valaha is afrikai útlevelet kért volna bárkitől is, és soha nem járt a MagnetBankban. Simon és Welsz kapcsolata ekkor került az érdeklődés homlokterébe, mivel a Simon-ügynek hivatalosan még ma is három gyanúsítottja van: Simon, Welsz és egy harmadik személy, aki a pénzt a számlán elhelyezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.