galéria megtekintése

Mocsokba fulladnak a magyar kórházak

11 komment


Danó Anna

Tudnának ők jobban is takarítani a kórházakban, ha azt jobban megfizetnék – jelezték a sajtó képviselőinek a szolgáltatók a költségvetési alkuk idejére időzített sajtótájékoztatójukon. Mint panaszolták, az intézmények általában a legolcsóbb csomagokat rendelik meg tőlük, s gyakran annak kifizetésével is adósaik maradnak.

Mintegy kétmilliárd forinttal tartoznak a Magyar Tisztítástechnológai Szövetség (MATISZ) tagvállalatainak a hazai kórházak. Mindez a tetemes tartozás azzal együtt halmozódott fel, hogy a kórházak mind kevesebbet költenek a takarításra. Ezek két súlyos következménye, hogy piszkosak az egészségügyi intézmények, a takarítócégeknek meg nincs elég pénzük, hogy a megfelelő szakemberekkel és technológiával végezzék a munkájukat.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Hogy ehhez mennyivel kéne a jelenleginél többet költeniük az intézményeknek, azt többszöri kérdésünkre sem tudták megmondani a szövetség képviselői. Ritz Zoltán a szervezet képviseletében, példaként annyit mondott, hogy az egyetemi klinikák esetében volt olyan klinika, ahol 9 forint/négyzetméterért vállalták a takarítást, ugyanezen egyetem másik klinikáján pedig 29 forintért. Az ár attól is függ, hogy mit és hányszor kell takarítani, szükség van-e takarítási ügyeletre és így tovább. Tény, hogy a megrendelők ezer forintos vagy az alatti órabéréért szeretnék megvásárolni a szolgáltatást, ami irreális.

 

A MATISZ tájékoztatója után gyors telefonos kutatást végeztünk a kórházak között: kiderült, 

az intézmények havi költségvetésük alig egy százalékát költik takarításra.

Hogy ez kevés vagy sok, az könnyen megítélhető néhány paraméterből. Az egyik ilyen a kórházi betegelégedettségi vizsgálatok eredménye, amelyeknek szinte mindegyikében első helyen említik a takarítás hiányát. Ezt még azok is tudják, akik járó betegként beülnek egy-egy váróba. A lapunk által végigjárt három fővárosi kórház egyikében sem találkoztunk tiszta fölmosóvízzel vagy fehér fölmosóronggyal. Az egyik budai kórház ultrahangos várójának kövére kifejezetten sáros levet kent szét az ügyeletes takarító, miközben erélyesen rászólt mindenkire, aki csak mozdult volna, mondván: ne mászkálja össze senki a frissen mosott padlót.

Azt, hogy a piszkos vagy rosszul takarított kórház mekkora ómen, azt a Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) jelentés adatai is igazolják. Eszerint

2011 és 2014 között folyamatosan emelkedett a fertőzések száma a hazai kórházakban.

Míg öt évvel ezelőtt 2747 esetben jelentettek multirezisztens kórokozó (MRK) okozta fertőzést, a tavaly publikált adatok szerint ezek száma már megközelítette a négyezret. Ugyancsak nőtt ebben az időszakban a véráramfertőzések száma is, amely 1951-ről 3479-re, a legkiugróbb emelkedés a súlyos hasmenéses és hányással járó a clostridium difficile fertőzések számában volt megfigyelhető, a 2011-ben jelentett 1803 esettel szemben 2014-ben már 6513 előfordulást regisztráltak.

A Népszabadság kérdésére Paár Zoltán, a MATISZ elnöke azt mondta: nincsenek adataik, amelyekből kiderülhetne, hogy van-e összefüggés a fölhasznált fertőtlenítő mennyisége, minősége és a kórházi fertőzések kiugró adatai között. Az elnök hangsúlyozta, jelen sajtóbeszélgetésnek

az a célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy a takarításon nem szabad spórolni.

S míg a hozzátartozók vihetnek be élelmiszert, gyógyszert a kórházakba, a gyógyuláshoz nem nélkülözhető tisztaság az intézményekkel szerződésben álló cégek feladata.

Ezt viszont csak akkor tudják biztosítani, ha értékén finanszírozzák a szolgáltatásiakat, és időben megkapják számláikra a takarítás díját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.