Pénzbüntetés a hamisító polgármesternek és bűntársainak

Közokirat-hamisítás miatt – nem jogerősen – pénzbüntetésre ítélték Csák Istvánt, Terem fideszes polgármesterét, Kerekes Imre helyi jegyzőt, valamint a polgármesteri hivatal egyik dolgozóját. A képviselők egy éve hiába akarnak fegyelmi eljárást indítani ellene, Csák kicselezi őket: a kérdést nem hagyja megszavaztatni.

– A Nyírbátori Járásbíróság társtettesként elkövetett hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt az első- és másodrendű vádlottat fejenként 360 ezer forint pénzbüntetésre, míg a harmadrendű vádlottat 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős. A védelmi fellebbezések miatt az ügyet másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék fogja elbírálni – tájékoztatta lapunkat a múlt héten hozott ítéletről Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Az első rendű vádlott Csák István, Terem község fideszes polgármestere, a másodrendű Kerekes Imre teremi jegyző, a harmad rendű pedig P. Lászlóné, a polgármesteri hivatal egyik dolgozója, akik a vád szerint meghamisították a helyi képviselő-testület 2015. februári üléséről készült jegyzőkönyvet. A testület akkor úgy döntött, hogy az a képviselő, aki állandó bizottsági tag, az alapdíjon felül 10 ezer forint tiszteletdíjat kap, míg a tanácsnok 5 ezret.

Ám a polgármester és a jegyző által aláírt, P. Lászlóné által vezetett jegyzőkönyvet hamisított tartalommal továbbították a Nemzeti Jogszabálytár törvényességi felügyeletéhez: a hamis jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy a képviselőket nem illeti meg sem 10, sem 5 ezer forintos juttatás. Később azonban Csák saját magának olyan jogot kreált, amiről nem is szavaztak: egy hamis jegyzőkönyvben a polgármester 500 ezer forintos rendelkezési jogot állapított meg magának a költségvetésen belüli átcsoportosításokra.

A falut 1990 óta vezető Csák István és a helyi testület viszonya amiatt romlott meg, mert a Fidesz 2014-ben elvesztette a többségét az önkormányzatban, így ő maga is kisebbségben maradt. A többségben lévő képviselők elvileg azt szavazhatnának meg, amit akarnak, de szerintük Csák törvénytelen eszközökkel folyamatosan hátráltatja a munkájukat. A képviselők fegyelmi eljárást szándékoznak indítani Csák ellen, de erről egy éve nem tudnak határozatot hozni, mert a polgármester ezt a kérdést nem teszi föl szavazásra.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.