Pénz volt, csak nem volt, aki kifizesse

A helyi politikai patthelyzet miatt nem kapta meg időben 53 közfoglalkoztatott a december végi és január eleji munkája után őt megillető járandóságát.

Tiszafüreden 53 közfoglalkoztatott nem kapta meg decemberi és januári járandóságát, összesen 666 918 forintot. Történt ugyanis, hogy december 15-én a helyi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított a polgármester ellen, aki attól fogva nem volt jogosult semminemű kötelezettségvállalásra. Így nem intézkedhetett a közfoglalkoztatottak járandóságának kifizetéséről sem.

Hiába állt az önkormányzat rendelkezésére a pénz, nem volt, aki fizessen. Az államháztartási törvény értelmében a polgármester felhatalmazása alapján más is aláírhatta volna a kifizetéshez szükséges papírokat, de az erre felhatalmazott gazdasági vezető betegállományban volt. A törvény alapján szóba jöhetett volna még a jegyző is, ám tőle még decemberben bizalomvesztés okán megvált az önkormányzat.

Végül a közmunkafelelős Belügyminisztérium megelégelte a helyiek (önkormányzati és kormányhivatali illetékesek) egymásra mutogatását, és információink szerint „igen határozott hangú” levélben kérte fel a pénzügyekért felelős Nemzetgazdasági, valamint a munkaügyi hivatalt is magába foglaló kormányhivatalt felügyelő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy oldják fel már végre valahogy a tiszafüredi patthelyzetet.

A Belügyminisztérium azzal érvelt, hogy az önkormányzatnál kialakult patthelyzet nem indokolhatja, hogy az emberek ne kapják meg azt a pénzt, amiért megdolgoztak. Már a késlekedés is több mint kínos, ám, ha kirobban a botrány, az már az egész közmunkaprogramra, a kormány egyik sikerágazatként elkönyvelt területére nézve is több mint kínos lenne.

Végül (bár állítólag ez sem ment egyszerűen) a gazdasági tárca illetékes osztályvezetőjének személyes felelősségvállalásával a munkaügyi központ a kormányhivatal áldásával újra kifizette a 666 918 forintot, amit természetesen majd visszakérnek az önkormányzattól – hiszen a pénz már náluk van –, ha ott majd újra lesz valaki, akik aláírhat egy kötelességvállalásról szóló nyilatkozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.