Pénz áll a házhoz a béremelésből kimaradóknak

Még decemberben utalják az egészségügyi béremelésekből kimaradóknak az emelés összegét – derült ki a Magyar Közlöny frissen megjelent számából.

Mintegy másfél milliárd forint marad meg az egészségügyi béremelésre szánt 30,5 milliárd forintból, melyből decemberben 2012 januárjáig visszamenőleg néhány ezren – köztük diplomás szakdolgozók, szociális munkások és a légimentők munkatársai – kaphatnak fejenként, havi néhány tízezer forint többletbért. A pótlólag kiutalt bértöbbletet várhatóan egy összegben kapják meg az érintettek, munkáltatóiknak december tízig kell összesíteni és továbbítani az intézményeket fenntartó GYEMSZI-nek, hogy pontosan kire, mekkora összeget igényelnek.

Továbbá szintén pótlólag jut béremeléshez decemberben körülbelül 3300 iskolaorvos is. Az utóbbiaknak viszont csak decemberre jár majd egyszeri 28 százalékos többletbér.

Az Országgyűlés nyáron döntött az orvosbérek januárig visszamenőleges emeléséről, melynek értelmében csaknem 90 ezer orvos és ápoló kapott fizetésemelést júliusban.

Nyár végén Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen jelentette be, hogy novembertől az alapellátók praxispénzét növelik 14 százalékkal, ezzel egy-egy orvosi körzet havi egészségbiztosítási bevétele 70-80 ezer forinttal nőtt. Az államtitkár azt kérte, hogy az összegből lehetőség szerint emeljék a háziorvosok a rendelőikben dolgozók jövedelmét. Akkor ebben a körben még kimaradtak az iskolaorvosok, most – a hamarosan parlament elé kerülő javaslattal – ők is kapnak béremelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.