galéria megtekintése

Háziorvosok, pénz áll a házhoz!

5 komment


Danó Anna

Csaknem milliós többlethez jutnak egy összegben az alapellátó háziorvosi-, és házi-gyermekorvosi vállalkozások. Az augusztusi elszámolással, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkezdi az idénre ígért tízmilliárdos többlettámogatásuk kifizetését. A fogorvosok és védőnők is számíthatnak emelésre, de náluk szerényebb lesz ez az összeg.

Az augusztusi elszámolással januárra visszamenőleg megkaphatják a háziorvosok, a házi gyermekorvosok az idei évre ígért plusz 130 ezer forint többlet támogatást – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. Ez azt jelenti, hogy megkezdik a háziorvosi praxisoknak járó, összességében tízmilliárd forintos pluszjuttatás, illetve a védőnői szolgálatoknak és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosoknak szánt kétmilliárd forint kifizetését is.

A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként – a tavalyihoz hasonlóan – átlagosan havi 130 ezer forinttal emelkedik a bevételük, a védőnői és az iskolai védőnői szolgálatoknál ez az emelkedés havi 30-35, a fogorvosoknál 50-55 ezer forint. A kormányhatározat szerint a januártól augusztusig egy összegben fizetik ki az érintettek járandóságát.

Továbbá a kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyeletre. Ez azonban nem többlet pénz, hanem az összeget a kórházi és a járó beteg ellátás céltartalékából veszik el. Ez a költségvetési sor tartalmazza az egészségügyben dolgozók béremelésének fedezetét. Mint emlékezetes, noha szó volt róla, hogy az összeg beépül az ellátásokért járó alapdíjba, a kormány nemrég úgy mégis döntött, hogy idén még az intézmények külön soron kapják meg az emelt bérek fedezetét, és az csak a jövő évtől épül be a finanszírozásukba. Emellett a kormány arról is határozott, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az év végéig dolgozza ki a "népegészségügyi szempontú" megújult törzskarton rendszer felépítését.

 

Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt: az új törzskarton kitöltése ellen mind a háziorvosok, mind a Magyar Orvosi Kamara elnöke is tiltakozott. Éger István májusban sajtótájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy az egészségügyi kormányzat az alapellátásnak idénre ígért tízmilliárdos többletének kifizetését feltételekhez, az új törzskartonok kitöltéséhez kösse.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hivatalba lépésekor beszélt arról, hogy új „lakossági egészségfelmérésre" alapozná az ellátórendszer átszervezezését, melynek alapja a háziorvosok által frissen rögzített egészségi mutatók lennének. Ő a tízmilliárdos összeg egy részét e munka ellentételezésére adta volna oda.

Éger István szerint ez elfogadhatatlan volt. Mint azt májusban újságírók előtt is mondta: „Ha úgy tetszik, ez a pénz jár!" Akkor hozzátette: az összeg kifizetését nem szabad semmilyen feltételhez kötni. Az elnök azt is mondta, hogy az ügyben reklamált az államtitkárnál, és Balog Zoltán humánminiszternél. Úgy tűnik, Éger István sikeresen tiltakozott, mert most a háziorvosok feltétel nélkül megkapják a teljes összeget.

A törzskarton kitöltése pedig egyelőre a messzi távolba került, idén biztosan nem kell ezzel az alapellátóknak „bajlódniuk", hiszen decemberig csak „megtervezik" hogy hogyan is „nézzen ki" az új feladat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.